Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μιχάλης Κατρίνης:Αναθεώρηση αγορανομικού κώδικα προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών

katrinis 020a.jpgΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την αναθεώρηση και το εξορθολογισμό του απαρχαιωμένου πλέον αγορανομικού κώδικα προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών ζητεί απ’ τα Υπουργεία  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης.

“Η αναγραφή της τιμής παραγωγού ή του ποσοστού που αντιπροσωπεύει η τιμή παραγωγού επί της τελικής τιμής λιανικής πώλησης θα ωφελήσει παραγωγούς και καταναλωτές”  τονίζεται στην σχετική ερώτηση την οποία συνυπογράφουν ο κ. Κατρίνης και  έντεκα συνάδελφοί του.
Η αναγραφή της τιμής παραγωγού στα μη μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα και στα πλαίσια της αναθεώρησης του αγορανομικού κώδικα- πρακτική που εξετάζεται σε ευρωπαϊκά κράτη- θα έχει θετικά αποτελέσματα, όπως:
α) να έρθουν πιο κοντά οι παραγωγοί με τους καταναλωτές,  ενθαρρύνοντας τη δημιουργία τοπικών δικτύων πώλησης,
β) να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών,
 γ) να  στηρίξει τους Έλληνες αγρότες, αφού ενθαρρύνει την κατανάλωση εγχώριων προϊόντων,
δ) να περιοριστεί το φαινόμενο των “πλαστών” τιμολογίων στα οποία εμφανίζεται διογκωμένη η τιμή παραγωγού.
“Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και η λύση της αναγραφής σε εμφανές σημείο της ετικέτας της τρέχουσας τιμής παραγωγού, της επιβάρυνσης από τη συσκευασία και τη μεταφορά, του ΦΠΑ και του περιθωρίου κέρδους, δηλαδή του συνόλου της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης” τονίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης.
 Με αυτό τον τρόπο, διευκρινίζει,  θα αποφεύγονται οι αδιαφανείς εκπτώσεις και οι αθέμιτες υπερτιμολογήσεις, μέσω των πιστωτικών σημειωμάτων και των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, ενώ πέραν όλων των άλλων είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο καταναλωτής πού παράγεται το προϊόν, ποια είναι η τιμή παραγωγού και ποια η διαφορά αυτής της τιμής με την τελική τιμή που προσφέρεται το προϊόν στην κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...