Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Τίμησαν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας


Τίμησαν τους Έλληνες της Μικράς ΑσίαςΤίμησαν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας
Η μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922 τιμήθηκε χθες με σειρά εκδηλώσεων στην πόλη του Πύργου. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922 σημειώθηκε η καταστροφή ενός ολοκλήρου πολιτισμού που κτιζόταν επί αιώνες στα παράλια της Μικράς Ασίας, αποτέλεσμα της τουρκικής θηριωδίας και σήμανε τότε την απαρχή μιας άλλης περιπέτειας για τους κατοίκους των ευλογημένων αυτών περιοχών.

Οι Μικρασιάτες κουβάλησαν μαζί τους στην Ελλάδα τις πικρές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους. Ευτυχώς ο χρόνος μπόρεσε να επουλώσει τις πληγές, αλλά δεν άφησε τις μνήμες να ξεθωριάσουν.


Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού παρουσία εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και αιρετών της Ηλείας, όπως και του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Τζαβάρα. Το ιστορικό γεγονός της 14ης Σεπτεμβρίου 1922 μένει ανεξίτηλα στη μνήμη όλων και αυτό αποδείχθηκε με τις σημερινές εκδηλώσεις.

Στο μνημείο ηρώων της κεντρικής πλατείας του Πύργου εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των σφαγιασθέντων από το τουρκικό κράτος. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Μπουγά εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και τον αντιδήμαρχο Πύργου Γιάννη Αργυρόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...