Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Δ.Σ. Αρχ. Ολυμπίας: Πρότειναν να κάνουν επίτιμο δημότη τον Τέως

konstantinos1a
Δελτίο Τύπου
Είπαν να αρχίσουν τις ανακηρύξεις επίτιμων «γαλαζοαίματων» και πήραν φόρα στην Αρχαία Ολυμπία. Έτσι μετά την πρόταση για την Πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας
και σύζυγό του Εμίρη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ακούστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμα μία. Αυτή του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου και μέλους της ΝΟΔΕ Ηλείας Σπύρου Καραχάλιου. Η πρόταση εκφράστηκε με στο σκεπτικό ότι πρόκειται για  ένα μέλος της οικογένειας των «Αθανάτων» και ανθρώπου που προσέφερε στην πόλη.

Κατά τα άλλα η συνεδρίαση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Φωτεινής Δούλα η οποία καταλαμβάνει στα δημοτικά έδρανα την θέση του παραιτηθέντος Χρήστου Δρακόπουλου άρχισε την Κυριακή το βράδυ η συνεδρίαση του ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας . Όπως αναφέρθηκε από τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στο επόμενο διάστημα η παράταξη θα προχωρήσει και στην εκλογή του νέου επικεφαλής της .

Ενημέρωση δημάρχου

Στο φλέγον θέμα των αλλεπάλληλων περικοπών των χρηματοδοτήσεων   προς τους Ο.Τ.Α.  και στην γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους δήμους της χώρας με  κορύφωση το  πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, επικέντρωσε την ενημέρωσή του προς το σώμα ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς .

« Με τις τελευταίες περικοπές που φτάνουν στο 30%  στενεύει πολύ ο κύκλος των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Οι περικοπές που άρχισαν από το 2009 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα έχουν επιφέρει συνολική μείωση που φτάνει στο 60%. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι οι δήμοι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε την μισθοδοσία των υπαλλήλων .»

Συνεχίζοντας  την τοποθέτησή του ο δήμαρχος τόνισε χαρακτηριστικά  « Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας  αρχές του 2011  έπαιρνε 270.000 Ευρώ το μήνα και σήμερα 155.000 ευρώ . Με δεδομένο ότι η μισθοδοσία φτάνει τις 140.000 ευρώ αποδεικνύεται περίτρανα σε πόσο δεινή θέση έχει περιέλθει και ο δήμος μας . Με αυτό το οικονομικό καθεστώς είναι βέβαιο ότι δεν θα  μπορούμε να ανταποκριθούμε στα απαραιτήτως αναγκαία σε μερικούς μήνες . Με δεδομένο ότι οι μέχρις στιγμής κινητοποιήσεις των δήμων δεν έχουν αποφέρει ούτε καν την ελάχιστη υπόσχεση για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης ,  θα αναγκαστούμε λοιπόν να κατεβάσουμε ρολά»

Στην συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην συνάντησή του στο Υπουργείο Πολιτισμού  με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας με ευθύνη τον Πολιτισμό Κώστα Τζαβάρα και την Γ.Γ. Λίνα Μενδώνη όπου έθεσε το θέμα του σχεδίου πόλης της Ολυμπίας . Τέλος ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις δύο αλλεπάλληλες επισκέψεις του στο Γκρίνουιτς και στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Νίκης, δώρο του δήμου προς την διοργανώτρια πόλη των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων , τονίζοντας ότι « Η Ολυμπία λόγο του ονόματος της μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο».
 
Τοποθετήσεις  επικεφαλής παρατάξεων

Από πλευράς των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ο Σωτήρης Αναστασόπουλος τόνισε ότι «Ήταν ορατό ότι οι δήμοι θα έφταναν σε οικονομικό αδιέξοδο. Υπάρχουν δήμοι σε χειρότερη μοίρα από εμάς . Όμως και εμείς  πρέπει να δούμε πως δεν θα φτάσουμε σε σημείο να μην πληρωθούν οι υπάλληλοι . Γι αυτό και προτείνω οι όποιες  περικοπές από πλευράς δήμου  να αφορούν πχ. έργα ανάπλασης»

Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε ότι «καμία ανάπλαση δεν γίνεται εις βάρος των δημοτικών εσόδων . Βγαίνει κάποια πρόσκληση ενδιαφέροντος και εμείς κάνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες ένταξης και χρηματοδότησης . Άλλωστε εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ως δήμος δεν  βάζουμε ως πρώτη προτεραιότητα  μας τις αναπλάσεις αλλά την αγροτική οδοποιία , την ύδρευση και ότι έχει να κάνει με την καθημερινότητα του δημότη μας . Πέραν αυτών θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν  είχαμε άλλες «ώριμες μελέτες» ώστε να καταθέσουμε  σε αντίστοιχα προγράμματα.».

Ερωτήσεις – παρατηρήσεις δημοτικών συμβούλων

Την λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου αλλά και τα έργα του πρώην δήμου Λασιώνας έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σοφιανός ενώ ο Παναγιώτης Φλέσσας έθεσε το θέμα των απολογισμών προς το δημοτικό συμβούλιο δράσεων όπως της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας , της εμποροπανήγυρις  Σρεφίου κτλ. . Η Μαρία Πατσή ζήτησε ενημέρωση για την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου της Λαμπείας ενώ ο Κώστας Μαρκόπουλος έθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην Λασιώνα με την θολότητα του νερού  με τα πρωτοβρόχια.

Απαντώντας για τα του δήμου Λασιώνας ο τότε δήμαρχος Βασίλης Παπαντώνης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «στην διάθεση του καθενός υπάρχει πέραν του τεχνικού αρχείου του κάθε έργου , φωτογραφικό αρχείο που καταγράφεται η εξέλιξη του κάθε έργου πριν και μετά την ολοκλήρωσή του .» Τέλος ο κ Παπαντώνης τόνισε ότι « παραιτήθηκε  από αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών  ώστε να μπορούν οι τεχνικές υπηρεσίες να πράξουν ανεμπόδιστο έλεγχο»

Ως προς τα θέματα  των απολογισμών και των στοιχείων από την οικονομική υπηρεσία  ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές τόνισε ως προς το πρώτο  ότι « δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μην γίνει απολογισμό στο ΔΣ τουλάχιστον για τα μεγάλα θέματα», ενώ ως προς το δεύτερο τόνισε ότι  «είναι καλοδεχούμενη η παρατήρηση αφού είμαστε αναφανδόν υπέρ της διαφάνειας» .

Απαντώντας ο δήμαρχος για το έργο της ανάπλασης της Λαμπείας τόνισε «μέσα στο φθινόπωρο θα γίνει η δημοπρασία του έργου» και «σε εύλογο χρονικό διάστημα και η ενημέρωση των κατοίκων», ενώ για την ύδρευση της Λασιώνας είπε ότι «επισκέφτηκε την υδρομάστευση της Κερέσοβας όπου κατά πάσα πιθανότητα λόγω του πετρώδους του εδάφους κάποια ρωγμή  είναι η αιτία του προβλήματος» Αναφερόμενος και στο θέμα των έργων του πρώην δήμου Λασιώνας  ο δήμαρχος τόνισε ότι «κατά την παράδοση – παραλαβή παραδόθηκε φάκελος για κάθε έργο . Κάτι τέτοιο δεν έγινε από κανέναν άλλον ,  γι΄ αυτό σε ανθρώπους που έχουν κάνει σοβαρό έργο δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση» .Τέλος ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι «κανένα ένταλμα δεν έχει πληρωθεί χωρίς έλεγχο» .
 
Προ ημερήσιας  διάταξης

Στα προ ημερησίας θέματα κυριάρχησε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος . Ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για την επικοινωνία του με το ΚΤΕΛ, αφού την Παρασκευή αποφασίστηκε η παράταση της προηγούμενης σύμβασης, ώστε η μεταφορά των μαθητών να γίνει κανονικά . Ακόμα ο Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση της μελέτης του δήμου και τον διεθνή διαγωνισμό αυτομάτως θα ισχύσει η μεταφορά από τον  νέο ανάδοχο».

Το θέμα της παραχώρησης του λεωφορείου του δήμου στο ΚΤΕΛ προκειμένου να κάνει την μεταφορά των μαθητών στην Δ.Ε Λαμπείας απασχόλησε αρκετά το σώμα με αποτέλεσμα να ψηφιστεί κατά πλειοψηφία. Την αναβολή του θέματος ψήφισαν οι Γ. Λινάρδος , Π. Φλέσσας, Ν. Καρκούλιας , Θ. Παπαηλιού, Δ. Πατέλης , Φ. Δούλα και Σ. Αναστασόπουλος.   Ταυτόχρονα ο αντιδήμαρχος εισηγήθηκε την αποδοχή και κατανομή 32.000 ευρώ  για λειτουργικά έξοδα των σχολείων .

Ημερησία διάταξη  

Το πανηγύρι στο Στρέφι που εισηγήθηκε ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές κυριάρχησε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης . Ο Γ. Δεββές τόνισε ότι « η φετινή διάρκεια του πανηγυριού θα είναι από 15-22 Οκτώβρη στον ίδιο χώρο . Λόγο της οικονομικής κρίσης οι τιμές ενοικίασης των καταστημάτων  θα παραμείνουν ίδιες με τις περσινές και σε επόμενο ΔΣ θα γίνει η δημόσια κλήρωση των λεγόμενων «προνομιούχων θέσεων».

Σύμφωνα με τον εισηγητή «η επιτροπή  του πανηγυριού θα αποτελείται από τον δήμαρχο ή κάποιον αντιδήμαρχο, ένα μέλος από την αντιπολίτευση , τον πρόεδρο του ΤΣ Στρεφίου Π. Μουζή και τους δημοτικούς συμβούλους Σ. Κουρνούτα και Σ.Τσιρώνη . Προτάσεις για την αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου του πανηγυριού κατέθεσαν οι Δ. Πατέλης , Π. Φλέσσας και Σ. Αναστασόπουλος . Τέλος ο Γ. Δεββές εισηγήθηκε το θέμα  της υποβολής  πρότασης στο πρόγραμμα LEADER που αφορά μόνο τα χωριά της Δ.Ε. Αρχαίας Ολυμπίας κατά την οποία εντάσσεται μόνο ένα δημοτικό διαμέρισμα με ολοκληρωμένη πρόταση ύψους 100.000 Ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...