Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Πύργος: «Θα σταματήσει τη σχολή γιατί δεν έχει να φάει!»


Πύργος: «Θα σταματήσει τη σχολή γιατί δεν έχει να φάει!»


«Πραγματικά λυπάμαι… μάλλον θα χρειαστεί να πάρω το παιδί μου από τη σχολή γιατί δεν μπορώ δυστυχώς να το στηρίξω οικονομικά και δεν θα’ χει να φάει, αφού η δωρεάν σίτιση, είναι για λίγους…».

Τα λόγια αυτά, ανήκουν στον πατέρα φοιτητή, ο οποίος μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετώπισε όταν έμαθε ότι δεν παρέχεται δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές από το παράρτημα του ΤΕΙ στον Πύργο, θέλησε να καταγγείλει τηλεφωνικά στην εφημερίδα «Πρωινή» την αδικία και την παντελή έλλειψη στήριξης όπως είπε σε εκατοντάδες σπουδαστές οικονομικά αδύναμων οικογενειών από το τριτοβάθμιο ίδρυμα και την πολιτεία.
«Αναγκαστικά θα σταματήσει τις σπουδές του καθώς δεν μπορούμε να τον συντηρήσουμε… Μόνο για το νοίκι μπορούμε να του προσφέρουμε και αυτό με το ζόρι…». Η κραυγή απόγνωσης του πατέρα που ταξίδεψε αρκετά χιλιόμετρα για να οδηγήσει το παιδί του για σπουδές στο ΤΕΙ του Πύργου, σίγουρα δεν είναι η μοναδική.
Όπως γράφει το ilialive.gr εκατοντάδες φοιτητές που ήδη βρίσκονται στην πόλη ή ήρθαν τη φετινή χρονιά, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης και αυτό γιατί ο αριθμός αυτών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση δεν ξεπερνά τους 400 σε ένα ίδρυμα που οι ενεργοί σπουδαστές ξεπερνούν τους 900!
Δεκάδες σπουδαστές υποσιτίζονται και πολλοί περισσότεροι ζουν στην ανέχεια ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός ήδη εγκατάλειψε τις σπουδές του καθώς οι οικογένειες τους αδυνατούν πλέον να τους στηρίξουν οικονομικά. Και όλα αυτά, παρότι πληρούν τα κριτήρια για την απόκτηση της κάρτας δωρεάν σίτισης, φέτος η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε τις αιτήσεις 4000 φοιτητών που φοιτούν στα ΤΕΙ Πατρών και τα παραρτήματα του (Πύργο, Αμαλιάδα, Αγρίνιο), έκανε αποδεκτές μόλις τις 1900… Και αυτές μάλιστα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών του παραρτήματος ΤΕΙ στον Πύργο Βασίλης Στεργίου, θα ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Περίπου 400 φοιτητές συνολικά από τα τμήματα του Πύργου, έχουν κάρτα σίτισης ( για τους παλιούς φοιτητές ισχύουν οι περσινές κάρτες και για τους νέους που κατέθεσαν αίτηση εγγραφής μπορούν επιδεικνύοντας το πάσο τους στο εστιατόριο να φάνε δωρεάν εάν και εφόσον ενημερωθούν ότι η αίτηση τους έχει γίνει αποδεκτή).
Μέχρι 31 Οκτωβρίου που ήταν σε ισχύ η παλιά κάρτα των περσινών φοιτητών, οι πρωτοετής δεν μπορούσαν να φάνε δωρεάν. Οι υπόλοιποι σπουδαστές μπορούν να φάνε μεσημεριανό και βραδινό, καταβάλλοντας όμως το ποσό των 5,5 ευρώ» είπε και πρόσθεσε ότι από την 1η του νέου έτους, η σίτιση θα είναι στον αέρα καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα ισχύουν οι κάρτες προσωρινής σίτισης που δόθηκαν…
«Σκέφτονται να διακόψουν τις σπουδές τους»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δεκάδες συμφοιτητές του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και τόνισε την ανάγκη λειτουργίας ενός εστιατορίου που θα παρέχει δωρεάν σίτιση για όλους ανεξαιρέτως τους σπουδαστές χωρίς κριτήρια. «Η οικονομική κατάσταση που βιώνει σήμερα κάθε οικογένεια και το υψηλό κόστος σπουδών έχουν ήδη κάνει πολλούς συμφοιτητές μας να σκέφτονται πολύ σοβαρά το αν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους ή αν θα αναγκαστούν να τις παρατήσουν φεύγοντας από την πόλη.
Η προωθούμενη κατάργηση της δωρεάν σίτισης θα δώσει τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες φοιτητές που αδυνατούν σήμερα να συνεχίσουν τις σπουδές τους εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. Το γεγονός ότι από τους 900 περίπου ενεργούς φοιτητές του παραρτήματος ΤΕΙ στον Πύργο, σιτίζονται μόνον 400 και αυτοί προσωρινά, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η κατάργηση της δωρεάν σίτισης είναι αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης όλων των ιδρυμάτων που έχει σαν σκοπό να ανοίξει το δρόμο ώστε να πατήσουν «πόδι» πιο εύκολα οι επιχειρήσεις στα ιδρύματα.
Το ζήτημα με τη σίτιση δεν είναι ένα πρόβλημα που ήρθε ουρανοκατέβατο, συνδέεται άμεσα με τις επιδιώξεις που έχουν ώστε να κάνουν την παιδεία εμπόρευμα για λίγους που μπορούν να πληρώσουν, γεγονός που αποδεικνύεται και με τις σκέψεις για επιβολή διδάκτρων, αρχίζοντας από τους «αιώνιους» φοιτητές καθώς και με την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Εμείς αυτό που διεκδικούμε και παλεύουμε είναι κατάργηση των καρτών σίτισης, δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές με την επίδειξη του πάσου τους, καμία συμμετοχή ιδιωτών στις σχολές και στις λέσχες σίτισης, ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των φοιτητών για σίτιση- στέγαση- συγγράμματα και αναλώσιμα».
«Υπάρχουν φοιτητές που πεινάνε»
Ο Βασίλης Στεργίου εξέφρασε και την αγωνία του για όλα συμβαίνουν τονίζοντας «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν συμφοιτητές μας που στερούνται ακόμα και το μεσημεριανό πιάτο φαί γιατί πρώτον δεν έχουν την ελεύθερη πρόσβαση στη δωρεάν σίτιση της σχολής και δεύτερον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος σπουδών και διαμονής στον Πύργο σε σημείο που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για να φάνε».
tsantiri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...