Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

"Ναι" Ομπάμα σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους


- Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ
- Η Αμερική κυβέρνηση συμφωνεί με το ΔΝΤ πως χωρίς νέο κούρεμα η Ελλάδα είναι καταδικασμένη
- Την ίδια ακριβώς ώρα ο Σόιμπλε εμφανιζόταν ξανά αρνητικός σε νέο κούρεμα, όπως και ο Φ. Ρέσλερ
- Για το μόνο που είναι θετικός ο γερμανός υπουργός είναι η επιμήκυνση αλλά υπό προϋποθέσεις

 Λίγο πριν τη μεγάλη μάχη για τις αμερικανικές εκλογές, η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα δείχνει τις προθέσεις της αναφορικά με την κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη, σε περίπτωση που καταφέρει να κερδίσει τον αντίπαλό του Μιτ Ρόμνει.

Η κυβέρνηση του Ομπάμα, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, τάχθηκε υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, συνοιδοπορώντας έτσι στο δρόμο που προσπαθεί εδώ και μήνες να χαράξει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα είναι αποφασισμένος να προωθήσει το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, μιας και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θεωρούν πως οποιαδήποτε πολιτική λιτότητας χωρίς νέο κούρεμα, δεν θα επιφέρει κανένα αποτέλεσμα και θα είναι καταδικαστική πολιτική για την Ελλάδα.

Μάλιστα, αναφέρουν ξεκάθαρα πως εάν ο Μπάρακ Ομπάμα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές θα είναι πλέον πιο ελεύθερος έτσι ώστε να αναλάβει πρωτοβουλία για να επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Σε αυτή την προσπάθεια, οι πηγές αναφέρουν πως ο κ. Ομπάμα είναι αποφασισμένος να διασταυρώσει τα πυρά του με την γερμανίδα καγκελάριο, προκειμένου να "ξεκολήσει" το Βερολίνο από την καραμέλα της λιτότητας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η κόντρα της τελευταίας περιόδου ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ, που το τελευταίο προωθεί και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, βλέποντας πως σε διαφορετική περίπτωση τα όποια μέτρα και οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα έχουν μηδαμινό αποτέλεσμα.

Και ενώ στην Αμερική είναι πολύ θετικοί για νέο κούρεμα, το Βερολίνο δια στόματος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε επιμένει πως η Γερμανία δεν ακούει καν για νέο κούρεμα. Ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του το απόγευμα του Σαββάτου είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και το μόνο που αφήνει ανοιχτό υπό προϋποθέσεις είναι η επιμήκυνση του προγράμματος για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ. Κενό στον γερμανικό προϋπολογισμό θα προκαλέσει ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ δεν αποκλείεται να θέσει σε κίνδυνο την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, υποστηρίζει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Ο κ. Ρέσλερ καλεί και πάλι την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Το «κούρεμα», σύμφωνα με τον κ. Ρέσλερ, θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό της Γερμανίας και θα δημιουργήσει «τρύπα», «η οποία θα πρέπει να καλυφθεί».

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...