Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεία: Εβδομάδα κινητοποιήσεων – Αγρότες, σπουδαστές, έμποροι σε θέση μάχης


kinitop.JPGΗ κάθε μια για τους δικούς τις λόγους, μεγάλες κοινωνικές ομάδες ξεκινούν κινητοποιήσεις στην Ηλεία αυτή την εβδομάδα. Το χορό ανοίγουν σήμερα οι αγρότες και οι σπουδαστές
των ΤΕΙ και ακολουθούν οι έμποροι.
  Οι πρώτοι «γονατισμένοι» από την κρίση δεν αντέχουν όπως λένε να πληρώνουν τους φόρους της κυβέρνησης και από την άλλη να έχουν να αντιμετωπίζουν συχνά – πυκνά ζημιές στην παραγωγή τους. Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος, «οργώνει» τον τόπο στην Ηλεία προκαλώντας κατά τόπους γενικές συνελεύσεις των αγροτών, προκειμένου να συντονιστούν μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες στην Ελλάδα που ήδη έχουν βγάλει τα τρακτέρ στους δρόμους.

Έτσι μετά την Ξυλοκέρα και το Τραγανό χθες ήταν σειρά του Γιαννιτσοχωρίου και του Καρδαμά να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις που οδηγούν στις εθνικές οδούς και τα μπλόκα. Δεν έχει γίνει έως τώρα παραπέρα κάτι γνωστό εκτός του ότι οι πρώτες προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στην Ηλεία, έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας στη Μαραθιά και για το πρωί της Τετάρτης στο Γιαννιτσοχώρι, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στην εβδομάδα τους αγρότες της Ηλείας να κινούνται προς το Κουρτέσι.

Μεταξύ άλλων οι αγρότες διεκδικούν τις αποζημιώσεις, τη μη μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τη χορήγηση άτοκων αγροτικών δανείων και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, την κατάργηση των κάθε είδους «χαρατσιών» στις αγροτικές οικογένειες, αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί τη μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%, κ.α.

Παράλληλα για τους αγρότες για διαφορετικούς λόγους βγαίνουν στους δρόμους και οι σπουδαστές των ΤΕΙ στην Ηλεία. Το «σχέδιο Αθηνά» διαλύει ουσιαστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την πλειοψηφία των σπουδαστών το θέμα δεν είναι μόνο η μεταφορά στους στην Πάτρα ή το Μεσολόγγι με ότι κόστος συνεπάγεται για αυτούς η συγκεκριμένη αλλαγή, σε μια περίοδο κρίσης, αλλά κυρίως η αλλαγή του αντικειμένου της σχολής τους, οδηγώντας τους σε μια διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που αρχικά επέλεξαν.

Μαζί τους και ο εμπορικός κόσμος της Ηλείας που αντιδρά στις μεταβολές αυτές στα ΤΕΙ, καθώς οι σπουδαστές θα φύγουν από την περιοχή και αυτό το γεγονός θα επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομική κατάσταση του νομού.

Μια άλλη μικρότερη κοινωνική ομάδα που όμως αποτελεί μέρος του αγροτικού κόσμου, οι εργολάβοι της δακοκτονίας, θα κάνουν την επανεμφάνισή τους στον Πύργο με τα τρακτέρ. Έχουν σημείο συγκέντρωσης στη διασταύρωση Αγ. Γεωργίου της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου και θα αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους, ενώ παραμένουν απλήρωτοι μήνες τώρα για το έργο που έχουν επιτελέσει.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...