Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Πέρσαινα: Στάχτη πάνω από 200 στρέμματα δάσους σε πυρκαγιά (photos)


fotia_persaina

Φωτιά σε δύσβατη περιοχή κοντά στο χωριό Πέρσαινα

persaina1Μάχη με τις φλόγες σε χαράδρα για τους πυροσβέστες

persaina2persaina3persaina4persaina5Την πρώτη δύσκολη ημέρα του φετινού καλοκαιρού με συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Πέρσαινας οι πυροσβέστες στην Ηλεία. Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, κρατούσε η κινητοποίηση των δυνάμεων από εδάφους και από αέρος με κάθε διαθέσιμο μέσο και αριθμό πυροσβεστών.

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις πέντε το απόγευμα και οι πρώτοι καπνοί έγιναν ορατοί από τα γειτονικά πυροφυλάκια όταν άρχισαν να βγαίνουν πάνω από τη χαράδρα. Άμεσα ξεκίνησε μεγάλη κινητοποίηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία από τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία στην αρχή, την Αμαλιάδα και τα Λεχαινά στη συνέχεια.

Το δύσβατο της περιοχής δυσχέρανε από την πρώτη στιγμή το έργο των πυροσβεστών. Παρά τους αγροτοδασικούς δρόμου που παρείχαν πρόσβαση στους πυροσβέστες τα πολλαπλά μέτωπα εκτείνονταν σε μεγάλη απόσταση και κάποια από αυτά δεν είχαν καμία πρόσβαση, και ήταν δύσκολα τα πράγματα ακόμα και για τα πεζοπόρα τμήματα.

Η φωτιά επεκτάθηκε μέσα σε όλη τη χαράδρα και μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η προσπάθεια κατάσβεσης από τις δυνάμεις. Έως το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος τρία αεροσκάφη τύπου Canadair CL-215 και ένα ελικόπτερο Eriksson, πραγματοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερες ρίψεις με πραγματικά δύσκολο έργο και για τους πιλότους μέσα στη χαράδρα.

Στο έδαφος συνολικά 51 πυροσβέστες εκ των οποίων οι 22 αποτελούσαν πεζοπόρα τμήματα είχαν αναλάβει το έργο της κατάσβεσης με 13 οχήματα και τη συνδρομή των δήμων και εθελοντικών ομάδων στην προσπάθεια. Επικεφαλής έχει τεθεί ο διοικητή της Π.Υ. Πύργου Νίκος Νικολακόπουλος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάηκαν περισσότερα από 200 στρέμματα (η αρχική εκτίμηση) κυρίως δασικής και λιγότερο αγροτικής έκτασης κοντά στο χωριό Παλαιά Πέρσαινα και στις παρυφές του οροπεδίου της Φολόης. Πρόκειται για μια περιοχή όπου έχει καεί και πάλι στο παρελθόν, αφού από εκεί πέρασαν και οι πυρκαγιές του 2007.

Πρώτη ανάρτηση: 17:27 06/08
Τελευταία ενημέρωση: 21:52 06/08
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...