Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ηλεία: Ατέλειωτη προσφορά και . . . μηδενική ζήτηση στα φοιτητικά διαμερίσματα


enoikiastiria

Πληθώρα ξενοίκιαστων σε Πύργο και Αμαλιάδα αναμένουν τους νέους φοιτητές - Έπεσαν τα νοίκια κατά 30% σε σχέση με άλλες χρονιές

Ρεπορτάζ: Ελένη Παπαδοπούλου

Μεγάλη προσφορά από σπίτια προς ενοικίαση για φοιτητές και μηδενική ζήτηση, είναι η εικόνα που υπάρχει προς το παρόν κυρίως στον Πύργο αλλά και στην Αμαλιάδα, μια εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή των νέων σπουδαστών στα ΤΕΙ του νομού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρωινή».

Η υποβάθμιση των τμημάτων ΤΕΙ της Ηλείας πολύ περισσότερο στον Πύργο όπου το ΤΕΙ Πληροφορικής και ΜΜΕ είχε παλιότερα τεράστια ζήτηση λόγω της μοναδικότητάς του ενώ τώρα με την αλλαγή του γνωστικού του αντικειμένου δεν θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό , σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση θα έχει πολύ μεγάλες συνέπειες στην τοπική οικονομία. 
Η αδυναμία των γονιών να διαθέσουν από το ελάχιστο εισόδημά τους χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε ένα αμφισβητούμενης ειδικότητας ΤΕΙ, θα έχει σαν αποτέλεσμα να το επιλέξουν και λιγότεροι φοιτητές. Άλλωστε όλες οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μαθητές στα μηχανογραφικά τους, δήλωσαν σχολές με κριτήριο αφενός την εντοπιότητα, πολύ κοντά δηλαδή στην περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους και αφετέρου σχολές που στο μέλλον θα τους ανοίξουν δρόμους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Σε Πύργο και Αμαλιάδα, παρά πολλά διαμερίσματα  παραμένουν κενά και οι ιδιοκτήτες τους προσδοκούν να ενοικιαστούν με την έλευση των νέων φοιτητών, ενώ πολλά από αυτά είχαν ήδη ξενοικιαστεί από τις αρχές του καλοκαιριού αφού αρκετοί φοιτητές μετά το σχέδιο ΑΘΗΝΑ εγκατέλειψαν τις σπουδές τους.

Η ατέλειωτη προσφορά σπιτιών και η μικρή έως και ανύπαρκτη ζήτηση, οδήγησαν φυσικά και στην πτώση των ενοικίων ακόμα και κατά 30%. Φθηνά ενοίκια λοιπόν και πολλές επιλογές διαμερισμάτων θα έχουν οι νέοι φοιτητές, ενώ οι μεσίτες επισημαίνουν ότι την φετινή χρονιά θα κερδίσει έδαφος η συγκατοίκηση και θεωρούν ότι τα μεγαλύτερα σπίτια, κυρίως τα τριάρια θα έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση για να μπορούν οι σπουδαστές να μοιράζονται το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα και όλα τα έξοδα διαμονής.

Ο μεσίτης κ. Βασίλης Τσατάς θεωρεί ότι αυτή θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές στον τομέα της ενοικίασης σπιτιών από φοιτητές και  πολλά διαμερίσματα θα μείνουν ξενοίκιαστα παρά τις χαμηλές τιμές. «Έχουμε τεράστια προσφορά σπιτιών, οι φοιτητές μπορούν να βρουν τα πάντα, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε λάβει ούτε ένα τηλεφώνημα από ενδιαφερομένους! Πολλά είναι ξενοίκιαστα και από πέρυσι, η υποβάθμιση των ΤΕΙ του Πύργου και η οικονομική κρίση δεν αφήνουν πολλές ελπίδες ότι φέτος η αγορά των ενοικιαζόμενων, θα πάει καλά. Θα έχουμε πρόβλημα, μακάρι να διαψευστούμε».

Όσον αφορά τις  τιμές των ενοικίων, ο κ. Τσατάς τονίζει ότι «ενδεικτικά υπάρχουν πολύ καλές γκαρσονιέρες από 180-230 ευρώ, δυάρια από 200-250 ευρώ και τριάρια από 220-300 ευρώ και ότι οι τιμές για τα επιπλωμένα που είναι αρκετά δεν διαφέρουν και πολύ.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκτίμηση του μεσίτη του Πύργου κ. Γιώργου Ρουμπάνη, ο οποίος δείχνει όμως λίγο περισσότερο αισιόδοξος. «Είναι γεγονός ότι υπάρχει φέτος τεράστια ζήτηση στον Πύργο, η αγορά ακινήτων είναι πανέτοιμη να δεχθεί τους νέους φοιτητές, οι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει στην ανακαίνιση των διαμερισμάτων τους και ενοίκια υπάρχουν για όλα τα βαλάντια.

Τα ενοίκια έχουν πέσει έως και 30% σε σχέση με άλλες χρονιές, υπάρχουν γκαρσονιέρες από 170-200 ευρώ καινούργιες μάλιστα δίπλα από τα ΤΕΙ, ενώ υπάρχουν και κάποιες παλαιές ακόμα και με 100 ευρώ! Φοβούμαστε όμως ότι οι φοιτητές που θα έρθουν στον Πύργο θα είναι πολύ λιγότεροι από άλλες χρονιές, γιατί ακόμα κι αν περάσουν εδώ, δεν θα ακολουθήσουν τη σχολή που πέρασαν. Την επόμενη εβδομάδα που θα έχουν ανακοινωθεί και τα αποτελέσματα, θα έχουμε εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι. Εγώ παρ’ όλα αυτά, είμαι αισιόδοξος. Μακάρι, γιατί οι φοιτητές είναι τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.»

Μεγάλη προσφορά και στην Αμαλιάδα και περισσότερη αισιοδοξία  
Παρόμοιο κλίμα, υπάρχει και στην Αμαλιάδα, ωστόσο  επειδή το νέο τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, έχει ένα ελκυστικό κυρίως ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών αντικείμενο, ενδέχεται να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα και να μην μείνει… έρημη πόλη ξενοίκιαστων διαμερισμάτων!

Ο κ. Γιάννης Σκορφούντας από το κτηματομεσιτικό γραφείο real estate ΙΔΕΑ της κ. Π. Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι και στην Αμαλιάδα η αγορά ακινήτων είναι έτοιμη για να υποδεχθεί τους νέους φοιτητές και υπάρχουν πολλά και κυρίως ανακαινισμένα και καινούργια διαμερίσματα σε καλές τιμές. « Οι νέοι φοιτητές που έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, θεωρούμε ότι είναι οι πρεσβευτές του νομού μας και για το λόγο αυτό οφείλουμε και να τους προσέξουμε.

Ως γραφείο φροντίζουμε για την καλή παροχή υπηρεσιών προς στους σπουδαστές, αναλαμβάνουμε για το λόγο αυτό μόνο ανακαινισμένα και πολύ καλής κατάστασης  διαμερίσματα και πιέζουμε τους ιδιοκτήτες με τους οποίους συνεργαζόμαστε για να μειώσουν τις τιμές των ενοικίων. Μπορούν οι σπουδαστές να βρουν πολύ καλά διαμερίσματα στην Αμαλιάδα που ξεκινούν από 150 ευρώ και άνω, ανάλογα με την χρονολογία κατασκευής και τις παροχές.

Τηλέφωνα έχουμε ήδη από γονείς που κάνουν έρευνα αγοράς για να νοικιάσουν σπίτι για τα παιδιά τους που θα είναι νέοι φοιτητές και πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά. Το νέο τμήμα των τεχνολόγων γεωπόνων σε μια αγροτική περιοχή σαν την Ηλεία, πιστεύω πώς θα προσελκύσει πολλούς φοιτητές. Είμαστε αισιόδοξοι».
εφημερίδα Πρωινή- ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...