Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Αμαλιάδα: Η αναστήλωση γίνεται πράξη στη Φραγκαβίλλα!


Πράξη γίνεται η ολοκλήρωση της αναστήλωσης της Ιεράς Μονής Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα, καθώς ήδη τα συνεργεία της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων έχουν πιάσει δουλειά και η Ιερά Μονή έχει μετατραπεί σε πραγματικό εργοτάξιο, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και της δημοτικής αρχής Ήλιδας.

Η Ιερά Μονή Φραγκαβίλλας είναι το σημαντικότερο μνημείο της Αμαλιάδας και ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αναστήλωσης άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος προχώρησε τις διαδικασίες και εντάχθηκε το έργο στο πρόγραμμα ΕΠΑΝ με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.
Εντάχθηκε το έργο
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Τζαβάρας υπέγραψε και την έγκριση εκτέλεσης των εργασιών του έργου που φέρει τον τίτλο:  «Ολοκλήρωση στερέωσης και αποκατάστασης Καθολικού Ιεράς Μονής Φραγκαβίλλας Αμαλιάδας» απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 250.000,00 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.
Και μπορεί οι εργασίες να καθυστέρησαν να ξεκινήσουν, «κάλλιο αργά παρά ποτέ» όμως όπως λέει και ο σοφός λαός.
Ήδη το εσωτερικό του ναού έχει αδειάσει και έχουν πιάσει δουλειά τα συνεργεία, ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο κοινό. Οι λειτουργίες και τα μυστήρια τελούνται πλέον στον προαύλιο χώρο της Μονής και εκεί, όπως κάθε χρόνο, θα γίνει και ο εορτασμός τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι παρεμβάσεις
Ο ναός της Θεοτόκου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ηλείας του 11ου αιώνα με σημαντική αρχιτεκτονική και ιστορία  και προβλέπεται να γίνουν εργασίες πεδίου και εργασίες προστασίας και ανάδειξης, εργασίες υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κοινού και λοιπές εργασίες.
Μεταξύ των εργασιών προβλέπεται, αποκεράμωση, αποχωμάτωση και καθαρισμός εξωρραχίων θόλων, καθαιρέσεις μεταγενέστερων προσθηκών θόλων και αντηρίδων και παλαιών αρμολογημάτων, αποκαταστάσεις, εξειδικευμένες εργασίες αποκατάστασης ανοιγμάτων και διακόσμου, τοποθέτηση φύλλων μολύβδου, συρραφή ρηγματώσεων, εφαρμογή καθολικών ενεμάτων, τοποθέτηση τενόντων, επίστρωση θόλων, τοποθέτηση καινούργιας αποκεράμωσης, τοποθέτηση κουφωμάτων, υαλοστασίων και νέων ξύλινων θυρών, συμπληρώσεις- επισκευές τόξων, εφαρμογή επιχρίσματος, αποσυναρμολόγηση υφιστάμενου μεταλλικού στεγάστρου και μεταφορά στο Κάστρο Πάτρας.
Επίσης, προβλέπονται εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντoς χώρου, καθώς και τοποθέτηση περίφραξης περιμετρικά και κατασκευή ράμπας ασφαλείας.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2013, ωστόσο οι εργασίες δεν άρχισαν στην ώρα τους και αναμένεται να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης.
Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...