Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ο μεγαλύτερος κένταυρος

 

Αποκαλυπτήρια του αγάλματος του κένταυρου Χείρωνα

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κένταυρου Χείρωνα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην παραλία της Αγριάς παρουσία του τ. προέδρου της Βουλής κ. Γιώργου Σούρλα και του δημάρχου Αγριάς κ. Παπαευθυμίου.

Το άγαλμα από ορείχαλκο ύψους 6 μέτρων και βάρους 5 τόνων φιλοτέχνησε ο Γάλλος γλύπτης Ιβόν Μπελέκ, μετά από προτροπή και πρόταση του κ. Σούρλα. Στα αποκαλυπτήρια βρέθηκε πλήθος κόσμου και θαύμασε το εξαίρετο άγαλμα του Χείρωνα, ο οποίος δείχνει το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων.

Μετά από την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Σούρλα και Στέλιου Γαλούκα με τίτλο «Κένταυροι από το Πήλιο σε όλο τον κόσμο».

Εκεί ο κ. Σούρλας παρέθεσε στοιχεία για τους Κενταύρους, επισημαίνοντας πως τα ονόματά τους βρίσκονται σε 5,5 εκ. περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, όπως ονόματα, διευθύνσεις κ.α. Παράλληλα έχουν καταγραφεί πάνω από 500 απεικονίσεις των Κενταύρων σε δημιουργίες του Νταλί, του Πικάσο και του Ντε Κίρικο.

Ο ίδιος τόνισε πως το όνομα του Κενταύρου Χείρωνα είναι συνυφασμένο με τη σοφία, την ιατρική γνώση και τις φαρμακευτικές ικανότητες, ενώ επεσήμανε πως τα έργα γύρω από τους Κενταύρους δεν θα σταματήσουν μόνο στην τοποθέτηση του αγάλματος.

Τέλος κ. Σούρλας ανακοίνωσε πως θα ιδρυθεί Μουσείο Κενταύρου στο Πήλιο, θα γίνει η αναζήτηση του σπηλαίου του Χείρωνα, ενώ θα προγραμματιστεί παγκόσμιο συνέδριο με θέμα τους Κενταύρους.

πηγή: Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...