ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ BLOG ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ιστότοπός μας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.Σε αυτόν δημοσιεύουμε ειδήσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ειδήσεις χαρούμενες και λυπηρές που αφορούν το χωριό μας, ρεπορτάζ και δελτία τύπου που δεχόμαστε, χωρίς όμως να φέρουμε την ευθύνη για αυτά καθώς δεν προέρχονται από δική μας έρευνα που δεν είναι δημοσιογραφική αλλά από τον κόπο και την δημοσιογραφία σωστών και εμπείρων δημοσιογράφων κυρίως της Ηλείας .Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει πάντα ενεργός σύνδεσμος (αν πρόκειται για αναδημοσίευση) που παραπέμπει στην πρωτότυπη δημοσίευση.Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται ή προσβάλεται ή {{ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΤΑΙ }}από το περιεχόμενο κάποιων άρθρων μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail neohorikillinis@gmail.com για να μας εκθέσει τις αντιρρήσεις του.Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τις αναδημοσιεύσεις την έχουν οι πηγές αυτών και σε αυτούς μπορείτε να απευθυνθείτε. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται από κάτω εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "neohorikillinis.blogspot.com" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

22 φίδια γεννήθηκαν με παρθενογένεση

Θαύμα της φύσης θεωρείται από τους ερευνητές η γέννηση 22 μικρών φιδιών με παρθενογένεση. Είναι η πρώτη φορά που... συμβαίνει αυτό σε ένα θηλυκό βόα σφιγκτήρα. Στα σπονδυλωτά ζώα γενικότερα πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο το οποίο έχει παρατηρηθεί μόλις στο 0,1% των ειδών αυτών.

Ο Δρ. Ουόρεν Μπουθ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας εξηγεί ότι «αν και έχει καταγραφεί παρθενογένεση σε κάποια είδη φιδιών, τα ευρήματά μας είναι πρωτοφανή για αρκετούς λόγους. 


Ο θηλυκός βόας δεν γέννησε μία φορά αλλά δύο, ενώ συστεγαζόταν με τέσσερα αρσενικά τα οποία, όπως παρατηρούσαμε, τον προσέγγιζαν». 
Οι επιστήμονες υποψιάστηκαν εξαρχής ότι βρίσκονταν ενώπιον ενός ιδιαίτερου γεγονότος καθώς και τα 22 φίδια που γεννήθηκαν ήταν θηλυκά.

Η γενετική τους σύσταση ήταν ίδια με της μητέρας τους μόνο κατά το ήμισυ και το «καραμελέ» χρώμα του δέρματός τους, που απαντάται πολύ σπάνια στους βόες σφιγκτήρες, οφείλεται επίσης σε εκείνη.

Μετά από πολλές αναλύσεις DNA, διαπιστώθηκε ότι τα μικρά πράγματι προήλθαν από παρθενογένεση καθώς οι γενετικές διαφορές από τους επίδοξους πατέρες τους, απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο κάποιος από τους τέσσερις να γονιμοποίησε το θηλυκό βόα. 


Επιπλέον, τα χρωμοσώματα που καθορίζουν το φύλο είναι και στα 22 φίδια ιδιαίτερα ασυνήθιστα: ενώ τα αρσενικά ερπετά έχουν χρωμοσώματα ΖΖ και τα θηλυκά ΖW, αυτά έχουν WW, κάτι που αποδεικνύει χωρίς πλέον να υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας ότι τα φίδια κληρονόμησαν το σύνολο του γενετικού τους υλικού από τη μητέρα τους.

«Ουσιαστικά είναι μισοί κλώνοι της μητέρας τους», λέει ο Δρ. Μπουθ και λέει ότι πήραν δύο αντίγραφα των μισών χρωμοσωμάτων της. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο στα σπονδυλωτά ζώα, καθώς «εδώ και δεκαετίες ο συνδυασμός χρωμοσωμάτων WW θεωρούνταν μη βιώσιμος» και όλα τα καταγεγραμμένα είδη που προέρχονταν από παρθενογένεση είχαν χρωμοσώματα ZZ, ήταν δηλαδή αρσενικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντως, το συγκεκριμένο φίδι έχει στο παρελθόν γονιμοποιηθεί από αρσενικό βόα. Αυτό που προς το παρόν παραμένει μυστήριο είναι γιατί επέλεξε να «χρησιμοποιήσει» το σπέρμα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Πολλά ασπόνδυλα ζώα, όπως διάφορα είδη εντόμων, μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς τη βοήθεια αρσενικού, κλωνοποιώντας τους εαυτούς τους και γεννώντας γενετικά πανομοιότυπα έντομα. 


Αν και έχουν καταγραφεί περιστατικά παρθενογένεσης στα σπονδυλωτά -για παράδειγμα σε δράκους του κομόντο και σε σφυροκέφαλους καρχαρίες- κάτι τέτοιο αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τα είδη αυτά να ζευγαρώνουν με σκοπό την αναπαραγωγή

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: