Ηλιοθερμικό πάρκο μαμούθ στην Ηλεία!

\
Ηλιοθερμικό πάρκο μαμούθ στην Ηλεία!
Στη λίστα με τις αιτήσεις που εκκρεμούν στην ΡΑΕ (κάτω) η Ηλεία κατέχει σημαντικό μερίδιο.

Στην Ηλεία φαίνεται πως θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο της Ελλάδας, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η αίτηση για το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στην Ελλάδα έχει γίνει από την ΕGL Ηellas, θυγατρική της ομώνυμης ελβετικής εταιρείας που προτίθεται να κατασκευάσει πάρκο 75 ΜW στην Ηλεία.

Με μια πρώτη ματιά στις αιτήσεις που εκκρεμούν για εξέταση από την ΡΑΕ γίνεται αντιληπτό ότι η Ηλεία έχει ένα σημαντικό μερίδιο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας.

Οι πρώτες αιτήσεις άρχισαν να υποβάλλονται στη ΡΑΕ από το 2007 και το κίνητρο για τους επενδυτές ήταν οι ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι επιδότησης της επένδυσης αλλά και απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας από την αγορά. Τα ηλιοθερμικά έχουν επιδοτούμενη τιμή 264,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα με προσαύξηση επιπλέον 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα εάν υπάρχει αποθήκη ενέργειας που εξασφαλίζει τη λειτουργία της μονάδας τουλάχιστον για δύο ώρες στην ονομαστική της ισχύ. Οι στρόβιλοι στα ηλιοθερμικά μπορούν να λειτουργούν και ως υβριδικοί με 15% ενέργεια από φυσικό αέριο ή ντίζελ.

Τώρα, ως προς την μεγάλη επένδυση της ΕGL Ηellas οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή της Ηλείας έγινε, επειδή ο νομός μας διαθέτει μεγάλες εκτάσεις ομοιογενούς επιφάνειας, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση μιας μεγάλης ηλιοθερμικής μονάδας.

Ωστόσο και άλλοι μικρότεροι επενδυτές έχουν υποβάλλει στην ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Ηλεία, ενώ ορισμένοι απ’ αυτούς έχουν  ήδη λάβει έγκριση και ετοιμάζονται για τις επενδύσεις τους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με την πεδινή Ηλεία. Ένα ηλιοθερμικό πάρκο απαιτεί μεγάλη επίπεδη έκταση, στην οποία εγκαθίστανται ειδικά παραβολικά κάτοπτρα τα οποία για να έχουν ικανή απόδοση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να παρακολουθούν την πορεία του ήλιου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλάζοντας κλίση.

ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ