Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η στρατιωτική θητεία... παχαίνει!

Ο νούμερο ένα εχθρός του στρατού δεν είναι η …Τουρκία, αλλά το πάχος!
Η αύξηση του βάρους, του λίπους, της χοληστερίνης, της γλυκόζης είναι όλα όσα ένας φαντάρος… μαθαίνει στο στρατό μαζί με τις βολές και τη Καλλιόπη!

Όπως προκύπτει από μελέτη του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας –Διατροφής του Χαροκοπείου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η στρατιωτική θητεία έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το σωματότυπο του στρατεύματος.

Οι επιστήμονες αναζητούν τα αίτια αυτής της κατάστασης στην αλλαγή του τρόπου ζωής που συνεπάγεται η στρατιωτική θητεία. Η έρευνα αφορούσε αφορούσε 165 νεοσύλλεκτους στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης μετά από ένα χρόνο θητείας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση σε όλα τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του δείγματος των στρατιωτών.

Το σωματικό τους βάρος αυξήθηκε σχεδόν 3 κιλά, το ποσοστό λίπους αυξήθηκε από 15,7 ±7% σε 18,3±6,9% και η περιφέρεια μέσης από 82,6 ±11 εκατοστά στα 84,9±11,3. Αντίστοιχη αύξηση σημειώθηκε στην ολική χοληστερόλη (από 147,1± 28,1 σε 159,7±28,6 mg/dL) και στη γλυκόζη ( από 82,3±9,3 σε 84,2± mg/dL) χωρίς όμως να ξεπεράσουν τα ανώτατα όρια.

Οι επιστήμονες που έκαναν τη μελέτη επισημαίνουν ότι τα αίτια αυτών των δυσμενών μεταβολών θα πρέπει να αναζητηθούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής που συνεπάγεται η στρατιωτική θητεία, όπως πχ οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, στη φυσική δραστηριότητα και την ψυχολογική κατάσταση των νέων στρατιωτών.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...