Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η τρόικα επιμένει: Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τώρα

http://static.madata.gr/files/dimosio3_600612494.jpgΚλιμάκιο στελεχών της τρόικας έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει τους τεχνικούς ελέγχους για την εφαρμογή... του μνημονίου. Οι επικεφαλής της τρόικας Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ) θα βρεθούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την πεποίθηση πως η εισήγηση της τρόικας για την εκταμίευση των 9 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης θα είναι θετική.
 
Πάντως, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι σκληραίνει η στάση των Βρυξελλών, αφού η τρόικα βλέπει πως ό,τι ήταν να βγει από τις περικοπές δαπανών και λειτουργικών εξόδων έχει βγει.

Ετσι, εκείνο που φοβάται το οικονομικό επιτελείο είναι μήπως οι Βρυξέλλες επιμείνουν στις απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο ώστε να υπάρξει πιστή τήρηση του μνημονίου. 
 
Η λύση των μετατάξεων, που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι δεν έχει να αποφέρει κάτι σημαντικό. Αντιθέτως, διαιωνίζει, όπως εκτιμούν στις Βρυξέλλες, το σημερινό καθεστώς χωρίς κανένα ιδιαίτερο όφελος. 
 
Γι’ αυτό και θα ζητηθεί από την Αθήνα να προχωρήσει στο επόμενο κρίσιμο βήμα, σε αυτό των απολύσεων. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει πανικό.

Σήμερα, σε απόλυτα νούμερα, ο στόχος για το 2010 είναι το έλλειμμα να μειωθεί στα 18,6 δισ. ευρώ και για το 2011 υποχρέωση της χώρας είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στα 16,2 δισ. ευρώ. 
 
Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις της Eurostat για την περίοδο 2006-2009 θα βαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 περισσότερο από 1,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος περισσότερο από 7% του ΑΕΠ. 
 
Αυτό συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση τουλάχιστον 0,8% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, το οποίο ήδη στο δεκάμηνο κινείται εκτός των στόχων που προβλέπει το μνημόνιο (8,1% του ΑΕΠ ή 18,69 δισ. ευρώ).

24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...