Δώστε λεφτά στους Γερµανούς

Ο κ. ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ ήταν χθες στη Φρανκφούρτη, όπου µίλησε σε ένα µεγάλο οικονοµικό συνέδριο.

Αυτό που µάθαµε από τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας µας για την εκεί παρουσία του, ήταν τα συνήθη καλά λόγια που είπε για την πορεία της εφαρµογής του Μνηµονίου. Οµως είπε κι άλλα το αφεντικό του ΔΝΤ...

Είπε κάτι αξιοσηµείωτο για την Ευρώπη και την οικονοµία των κρατών - µελών του Eurogroup: Υποστήριξε ότι µακροπρόθεσµα η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισορροπηµένη, για να είναι βιώσιµη. Τι σηµαίνει αυτό;

Το εξήγησε ο ίδιος: Οτι κάποιες χώρες θα πρέπει να µειώσουν τα ελλείµµατά τους – ηλίου φαεινότερο ότι είµαστε ανάµεσα σε αυτές – αλλά και κάποιες άλλες, «όπως η Γερµανία», θα πρέπει να ενισχύσουν τη ζήτηση στις δικές τους οικονοµίες.

Τι σηµαίνει αυτό πρακτικά; Οτι το ΔΝΤ, το προπύργιο των σκληρών οικονοµικών συνταγών, ζητά από την κ. Μέρκελ να πάψει να στραγγαλίζει το βιοτικό επίπεδο των Γερµανών µε τις ατελείωτες πολιτικές λιτότητας. Οτι το ΔΝΤ ζητά από την καγκελάριο να δώσει µισθολογικές αυξήσεις στους συµπατριώτες της, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν και κανένα µπουκάλι λάδι από τη φτωχή και καταχρεωµένη Ελλάδα, που λέει ο λόγος.

Ρίχνει βενζίνη στη φωτιά
αλλιώΣ, πώΣ θα πληρώσουµε τα δάνεια που παίρνουµε από τις γερµανικές τράπεζες; Δεν θα µπορούµε να πληρώσουµε – ίσως ούτε µε την επιµήκυνση – οπότε θα χρεοκοπήσουµε. Κι εµείς µεν θα καταστραφούµε, αλλά και οι Γερµανοί θα ταρακουνηθούν: Η έκθεση ορισµένων γερµανικών τραπεζών στα ελληνικά οµόλογα είναι µεγάλη, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα γερµανικά πλεονάσµατα βασίζονται σε µεγάλο βαθµό στον στραγγαλισµό του ευρωπαϊκού Νότου, στον οποίον οικονοµικά ανήκει και η Ιρλανδία – και όχι µόνον. Φταίµε κι εµείς; Φταίµε και παραφταίµε, για όσα διαπράξαµε τα προηγούµενα χρόνια.

Αλλά δεν µπορεί το µέλλον ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονοµίας να κρέµεται από τα συµπλέγµατα της πολιτικής ηγεσίας του Βερολίνου. Η Γερµανία µοιάζει να εκδικείται τους υπολοίπους – χωρίς να νοιάζεται για την αυτονόητη προειδοποίηση: ότι όταν σε περικυκλώνουν φωτιές, µάλλον πρέπει να πιάσεις τη µάνικα µε το νερό.

Κι όχι να χύνεις βενζίνη δεξιά κι αριστερά – θα κάψεις πολλούς, αλλά θα καείς και ο ίδιος!

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΑΝΑΚΗ 

AIXMEΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ