«Βουτιά» στην παραγωγή κρασιού


«Βουτιά» στην παραγωγή κρασιού
Αρκετά μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή κρασιού στην Ηλεία, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα, όπως φαίνεται από την πρώτη διάθεση εμφιαλωμένων κρασιών παραγωγής 2010 στην αγορά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Τα Νέα», στην Ηλεία, με τιμές από 0,10- 0,11 ευρώ ανά κιλό, τα μισά αμπέλια δεν τρυγήθηκαν, αλλά σχεδόν εγκαταλείφθηκαν από τους αμπελουργούς, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να καλούν τα οινοποιεία να μαζέψουν δωρεάν τα τσαμπιά για να μη μείνουν πάνω στα αμπέλια. Αλλά και μικρότερες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις στο νομό που είχαν οικογενειακό χαρακτήρα φέτος δεν τρυγήθηκαν αφού τα έξοδα ήταν αρκετά απαγορευτικά για τους ιδιοκτήτες τους, δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας.

Σε επίπεδο Ελλάδας, για την περίοδο 2010- 2011 υπολογίζεται πως θα φτάσουμε στους 310.000 τόνους εγχώριου κρασιού, τη στιγμή που πρόπερσι υπήρξε μια ικανοποιητική απόδοση 387.300 τόνων. Καταγράφεται, δηλαδή, μια ποσοτική πτώση κατά 20% την τελευταία διετία. Για την Ηλεία το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και στο 50%, με δεδομένη και την μείωση των αμπελώνων μετά τις πυρκαγιές αλλά και την προβληματική φετινή παραγωγή εξαιτίας των συνεπειών που υπήρξαν από διάφορα φυσικά αίτια.

Ως προς την ποιότητα, η μικρή παραγωγή φαίνεται να αποζημιώνει οινοπαραγωγούς και καταναλωτές με καλά ποιοτικά κρασιά.
iliatora.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ