Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Μειωμένες επικουρικές από το 2015

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης πρόκειται να μπουν τα προβληματικά επικουρικά ταμεία, αποτελώντας το επόμενο ουσιαστικά πεδίο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης..., με τις επικουρικές συντάξεις να αναπροσαρμόζονται από το 2015 και μετά.

Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δοθεί εντολή στις διοικήσεις των Ταμείων να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, έτσι ώστε να απεικονισθεί με απόλυτη ακρίβεια η οικονομική τους κατάσταση σε βάθος χρόνου.
 
  «Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά θα αναπροσαρμοστούν από το 2015 και εντεύθεν» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.
 
 
Οι αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και η αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", αποτελούν τις εκκρεμότητες της χώρας απέναντι στις απαιτήσεις του επικαιροποιημένου μνημονίου σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό. Οι όποιες εκκρεμότητες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως την άνοιξη του 2011.
 
 
Μέχρι τις αρχές του 2011 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες και από τα ταμεία κύριας ασφάλισης, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί αντιμετωπίζουν το οικονομικό πρόβλημα των Ταμείων.

Tα επόμενα "βήματα" στο ασφαλιστικό:

1) Ταμεία κύριας ασφάλισης. Ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες ως τον Ιανουάριο του 2011 προκειμένου να απεικονισθεί η οικονομική τους κατάσταση. Εφόσον η προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών για συντάξεις υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009- 2060, η κυβέρνηση υποχρεούνταν- βάση το μνημονίου - «να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος». Ωστόσο, το υπουργείο εκτιμά πως όλα τα υφιστάμενα οικονομικά στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι οικονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται- με τα υφιστάμενα μέτρα- και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα ειδικά για τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

2) Επικουρικά ταμεία. Μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία την άνοιξη του 2011, και πιθανότατα εντός του 2012, θα σχεδιαστούν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες στις παροχές των Ταμείων, έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη χορήγηση των συντάξεων, βασιζόμενες σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού.
 
 
Οι περικοπές των συντάξεων αυτών τοποθετούνται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο χρονικό διάστημα μετά το 2015 και ως το 2020. «Οι αναπροσαρμογές αυτές θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2015 και θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε Ταμείου» σημειώνει ο Γιάννης Κουτρουμάνης. Διευκρινίζει μάλιστα ότι στα Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις παρεχόμενες συντάξεις.

3) Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2011 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με στόχο τη δραστική μείωση των δικαιούχων. Οπως προβλέπεται στο μνημόνιο, η νέα λίστα δεν πρέπει να καλύπτει παραπάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού.

Ως εκ τούτου, 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Συγκεκριμένα, σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, θα υπάρξουν οι ακόλουθες αλλαγές:

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μία πενταετία. 
 
Μείωση των αποδοχών από 50 ως και 200 ευρώ το μήνα, από την περικοπή του σχετικού 
επιδόματος. 
 
Μείωση των συντάξεων- σε δεύτερη φάση- ως και 11%, ως αποτέλεσμα της περικοπής των μισθών. Οι ανατροπές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα αφορούν και τους νυν εργαζόμενους, με εξαίρεση όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...