Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Βαμβάκι το… Ηλειακόν!

Βαμβάκι το… Ηλειακόν!
Στο βαμβάκι στηρίζεται σήμερα ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας βιομηχανίας, όμως πόσοι γνωρίζουν ότι το σπουδαίο αυτό προϊόν καλλιεργήθηκε στον δικό μας τόπο, στην Ηλεία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη!
Το βαμβάκι καλλιεργήθηκε στην Ηλεία τον 2ο μ.Χ. αιώνα και το όνομά του τότε ήταν «βύσσος». Έτσι το ονόμαζε ο Ηρόδοτος στα ιστορικά του κείμενα. Ο Παυσαvίας επίσης μας πληροφορεί ότι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας η Ηλεία ήταν η μόνη στην οποία καλλιεργούνταν η βύσσος και ότι από τη βύσσο παράγονταν κλωστές για πολύ λεπτά υφάσματα (Ηλιακώv Α, V: 2. Β, XXVI: 6).

Νεότεροι συγγραφείς ερμηνεύουν το όνομα «βύσσος», του Ηροδότου και του Παυσανία, ως «ιvδικό βαμβάκι». Στο διάβα των αιώνων η καλλιέργεια βαμβακιού κάποιες φορές εξαφανίστηκε από την Ηλεία για να επανακάμψει τα τελευταία τριάντα χρόνια, αποτελώντας μια από τις βασικές καλλιέργειες του νομού.

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη της καλλιέργειας βαμβακιού στο νομό, μέσα σε μια τόσο αβέβαιη οικονομική συγκυρία, όπου οι παραγωγοί δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα θετικά προνόμια από την διάθεση του προϊόντος στην αγορά.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...