Έκθεση αρχαίας τεχνολογίας στο δημαρχείο Πύργου

Έκθεση αρχαίας τεχνολογίας στο δημαρχείο Πύργου
Αρχαία όργανα μέτρησης σε τρεις διαστάσεις ή σε οπτικοακουστική μορφή θα γνωρίσει ο επισκέπτης στην σπουδαία έκθεση στο Λάτσειο. Κάτω δεξιά ο περίφημος αστρολάβος των Αντικυθήρων.

Τα πολύπλοκα όργανα αστρονομικής μέτρησης των αρχαίων Ελλήνων μπορεί να θαυμάσει κανείς στην εξαίρετη έκθεση που φιλοξενεί από χθες το ισόγειο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου.
Την έκθεση επιμελείται ο καθηγητής Κώστας Κοτσανάς, υπεύθυνος του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του δήμου Πύργου, το οποίο λειτουργεί στο Κατάκολο. Ο ίδιος έχει μελετήσει και κατασκευάσει όλα τα όργανα που εκτίθενται, όπως επίσης και μακέτες με προσομοιώσεις μεθόδων μέτρησης μεγάλων αντικειμένων, όπως δέντρα, πυραμίδες κ.α.

Ο επισκέπτης μπορεί στην έκθεση αυτή να θαυμάσει μετρητικά όργανα όπως:

-Ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα… laptop της αρχαιότητας, όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Κοτσανάς.
-Η διόπτρα του Ήρωνος (ένας θεοδόλιχος και ένας χωροβάτης από το παρελθόν).
-Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου.
-Το πλανητάριο του Ποσειδωνίου.
-Το πλανητικό σύστημα του Πτολεμαίου.
-Ο πλανητικός εξομοιωτής του Ευδόξου.
-Ο τετράντας του Ιππάρχου.

Στον χώρο της έκθεσης υπάρχει και τηλεοπτικός δέκτης στον οποίο προβάλλονται οπτικοποιημένες πληροφορίες για την αρχαία ελληνική τεχνολογία, με την επιμέλεια και πάλι του κ. Κοτσανά. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου και θα μπορεί κανείς να την επισκεφθεί καθημερινά από τις 09:00 – 14:00 και 18:00 – 20:00 (είσοδος ελεύθερη).

Όσοι επιθυμούν να κλείσουν οργανωμένες επισκέψεις στην έκθεση, καλό θα ήταν να τηλεφωνούν στον κ. Κοτσανά στο τηλέφωνο 6983239032 ή να επικοινωνούν μαζί του στο e-mail: kkotsanas@hotmail.com
ilioatota.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ