Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

15 Απριλίου...Σαν Σήμερα


15 Απριλίου 1989 - Ξεκινούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Τιεναμέν στο Πεκίνο. Οι φοιτητές ζητούν μεταρρυθμίσεις από το κομμουνιστικό καθεστώς. Οι διαμαρτυρίες θα μετατραπούν σε συγκρούσεις με το στρατό, που θα κορυφωθούν στις 4 Ιουνίου 1989.

15 Απριλίου
Γεγονότα
421 π.Χ - Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκειο Ειρήνη»... Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.
1755 - Εκδίδεται στο Λονδίνο το Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας του Σάμιουελ Τζόνσον.
1850 - Άρση του ναυτικού αποκλεισμού των ελληνικών παραλίων υπό των Άγγλων, (Παρκερικά).
1896 - Λήξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
1865 - Ο Άντριου Τζόνσον γίνεται ο 17ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
1912 - Το Βρετανικό υπερωκεάνιο Τιτανικός βυθίζεται μετά απο σύγκρουση με παγόβουνο στα ανοιχτά του Ατλαντικού Ωκεανού, οδηγώντας στον θάνατο 1.490 επιβάτες.
1920 - Οι αναρχικοί Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Θα εκτελεσθούν 7 χρόνια αργότερα και θα περάσουν στη σφαίρα του μύθου.
1923 - Η ινσουλίνη, που είχε εφευρεθεί από τον δρ. Φρέντερικ Μπάντινγκ, δίνεται στους διαβητικούς για γενική χρήση.
1930 - Το Πρωτοδικείο Αθηνών μεταφέρεται στο μέγαρο του Αρσακείου.
1942 - Ο Γεώργιος ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου παρασημοφορεί τη Μάλτα και το λαό της για τον ηρωισμό που επέδειξαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1950 - Ορκίζεται η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου.
1955 - Ο αμερικανός πλασιέ Ρέι Κροτς ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο McDonald's, στο Ντε Πλέινς του Ιλινόι.
1958 - Η Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών δίνει τον πρώτο της αγώνα κερδίζοντας τον Λίβανο με 68-32.
1970 - Στη Γαλλία, 15 δυτικοευρωπαϊκά κράτη κατηγορούν την χουντική κυβέρνηση της Ελλάδας ότι, βασανίζει κρατούμενους.
1986 - Οι Αγγλοαμερικάνοι βομβαρδίζουν τη Λιβύη σκοτώνοντας άμαχους με τη δικαιολογία αντιποίνων για τη βομβιστική επίθεση σε κλαμπ της Γερμανίας.
1989 - Η Τραγωδία του Χίλσμπορο. Λίγο πριν από την έναρξη του ημιτελικού για το Κύπελλο Αγγλίας, Λίβερπουλ - Νότιγχαμ, καταρρέει η εξέδρα του γηπέδου του Σέφιλντ, λόγω υπεράριθμων θεατών, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 96 οπαδοί τη Λίβερπουλ και να τραυματιστούν 250.
1989 - Ξεκινούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Τιεναμέν στο Πεκίνο. Οι φοιτητές ζητούν μεταρρυθμίσεις από το κομμουνιστικό καθεστώς. Οι διαμαρτυρίες θα μετατραπούν σε συγκρούσεις με το στρατό, που θα κορυφωθούν στις 4 Ιουνίου 1989.
1993 - Ο Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
1996 - Το γαλλικό βραβείο ADAMI για τον καλύτερο ξένο δίσκο της χρονιάς, λαμβάνει η Χάρις Αλεξίου για το δίσκο της "Οδός Νεφέλης 88".
Γεννήσεις
1452 - Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ιταλός καλλιτέχνης και εφευρέτης
1843 - Χένρι Τζέιμς, Αμερικανός συγγραφέας
1856 - Ζαν Μορεάς, Έλληνας λογοτέχνης
1933 - Ντέιβιντ Χάμιλτον, Βρετανός φωτογράφος
1935 - Σταύρος Παράβας , Έλληνας ηθοποιός
1953 - Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου , Ελληνίδα πολιτικός
1958 - Νόνι Ιωαννίδου, Ελληνίδα ηθοποιός και μοντέλο
1958 - Μέμος Ιωάννου , Έλληνας παίκτης μπάσκετ
1982 - Αλμπερτ Ριέρα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1983 - Ντούντου Τσιαρένσε Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.
Θάνατοι
1415 - Μανουήλ Χρυσολωράς, Έλληνας λόγιος
1764 - Mαρκησία ντε Πομπαντούρ, ερωμένη του Λουδοβίκου ΙΔ' της Γαλλίας
1765 - Μιχαήλ Λομονόσοφ, Ρώσος επιστήμονας & συγγραφέας
1865 - Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ
1888 - Μάθιου Άρνολντ , Άγγλος ποιητής
1896 - Γεώργιος Βιζυηνός, ποιητής και πεζογράφος
1927 - Γκαστόν Λερού, Γάλλος συγγραφέας («Το φάντασμα της όπερας»)
1980 - Ζαν Πολ Σαρτρ, Γάλλος συγγραφέας & φιλόσοφος
1986 - Ζαν Ζενέ , Γάλλος συγγραφέας
1990 - Γκρέτα Γκάρμπο, Σουηδέζα ηθοποιός
Συναξαριστής
Κρήσκεντος του εν Μύροις Ο άγιος Κρήσκης καταγόταν από τα Μύρα της Λυκίας και έζησε την εποχή της παντοδυναμίας της ειδωλολατρίας. Μαθητής του Αποστόλου Παύλου, επέδειξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αξιοθαύμαστη ευσέβεια. Ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία δεν έπαυσε να αγωνίζεται για την επιστροφή των ειδωλολατρών στη χριστιανική πίστη. Όταν ο έπαρχος της πόλης πληροφορήθηκε τη χριστιανική του δράση κάλεσε τον Άγιο και του συνέστησε να σταματήσει να κηρύττει διότι βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του και θα ήταν άδικο να υποστεί μαρτυρικό θάνατο στα γεράματά του. Όμως ο Κρήσκης με σεμνότητα αλλά και ασυνήθιστη για την ηλικία του γενναιότητα του απάντησε ότι τα βασανιστήρια θα ήταν γι` αυτόν ευεργεσία και ο επαπειλούμενος θάνατος κέρδος.
Παυσολυπίου.
Ιερομαρτύρων Λεωνίδου επισκόπου Αθηνών και Θεοδώρου πρεσβυτέρου. Μαρτύρων Αναστασίας και Βασιλίσσης Οι αγίες Αναστασία και Βασιλίσσα ήταν πλούσιες από τη Ρώμη. Αποτελούσαν δε εξαίρεση διότι απέφυγαν τη διαφθορά και την αλλοτρίωση που κατέκλυζε τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της Ρώμης και ζούσαν εν αγνεία και παρθενία. Σε νεαρή ηλικία δέχθηκαν την πίστη του Χριστού και με τη διανομή των υπαρχόντων τους έγιναν το στήριγμα των χριστιανών της Ρώμης. Μετά τον μαρτυρικό θάνατο των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οι δύο αγίες έθαψαν τα σεπτά λείψανά των. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν κατηγορούμενες ότι ανήκουν σε ομάδα δολιοφθορέων χριστιανών. Ομολόγησαν με παρρησία ότι είναι χριστιανές και αφού υπέστησαν διάφορα βασανιστήρια στο τέλος αποκεφαλίσθηκαν κερδίζοντας το λαμπρό του μαρτυρίου στέφανο.
Εορτολόγιο
Λεωνίδης, Λεωνίδας, Λεωνιδία
 iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...