Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Δεν επιστρέφουν τα γλυπτά μας, αλλά μας τα δανείζουν


http://www.newsbomb.gr/photos/images/sized/articles/PINAKIDA-425x287.jpgΠροκλητικός αν όχι εξοργιστικός ήταν χτες στη συνέντευξη που έδωσε... σε εφημερίδα της Αυστραλίας ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.
 
Kατηγορηματικός στο όχι της Βρετανίας απέναντι στην Ελλάδα, υπενθύμισε την παλαιότερη πρόταση να δανείσει η χώρα του τα μάρμαρα, για κάποιο διάστημα, στην μάνα χώρα που "γέννησε" τα γλυπτά του Παρθενώνα, δηλαδή την Ελλάδα.  
 
Ο Νιλ ΜακΓγκέγκορ, δήλωσε στην εφημερίδα The Australian πως το καταλληλότερο μέρος για τη φιλοξενία των γλυπτών είναι το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είχε πάντα στόχο να ωθεί κάθε φιλομαθή άνθρωπο να ερευνά τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος είναι οργανωμένος σε κοινωνίες.
 
Αναφερόμενος στη διαμάχη ετών Ελλάδας –Βρετανίας γύρω από το επίμαχο θέμα, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι : «Η παρουσίαση εκθεμάτων από διαφορετικές κουλτούρες μαζί -το ένα δίπλα στο άλλο- δίνει την ελπίδα για την προώθηση της κατανόησης και της ανοχής διαφορετικών πολιτισμών», δήλωσε και αναφέρθηκε στον αθηναϊκό τρόπο διακυβέρνησης μιας κοινωνίας όπως υπήρχε στην αρχαιότητα ως «αναμφισβήτητα τον καλύτερο», πρόσθεσε όμως «ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπήρχαν και άλλοι τρόποι δημιουργίας μιας αρμονικής κοινωνίας, όπως στην Κίνα και την Περσία».

«Στην Αθήνα (τα μάρμαρα) μπορούν να θεωρηθούν κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και στο Λονδίνο κομμάτι της ιστορίας του κόσμου», δήλωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ενώ ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε -και ιδιαίτερα εμείς οι Ευρωπαίοι- ότι η ελληνική ιστορία είναι μια ανάμεσα σε πολλές άλλες, οι οποίες δεν είναι καν ευρωπαϊκές.
 
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος νομίζω να θεωρήσουμε ότι η Μεσόγειος είναι το κέντρο του κόσμου, πράγμα το οποίο δεν ισχύει».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα, έχει στο δυναμικό του πάνω από 1000 άτομα, ενώ οι επισκέπτες του ανέρχονται στα σχεδόν 6 εκατομμύρια ανά έτος.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...