Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Πορνογραφικός ιός στο facebook






Εικόνες ακραίας βίας και σκληρού πορνό κατέκλυσαν τις τελευταίες δύο ημέρες τους λογαριασμούς χρηστών του facebook και έγιναν ορατές από χιλιάδες μέλη του κοινωνικού δικτύου, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι.


Το facebook παραδέχθηκε ότι ερευνά το ζήτημα, το οποίο οδήγησε αρκετούς χρήστες στη διαγραφή των λογαριασμών τους. Από την περασμένη Δευτέρα έως και χθες το βράδυ σημειώθηκε «μπαράζ» ανάρτησης πορνογραφικών εικόνων, καθώς και φωτογραφιών κακοποίησης ανθρώπων και ζώων στα προφίλ ανυποψίαστων χρηστών.

Ορισμένα μέλη του facebook κατήγγειλαν ότι αντίκρισαν φωτογραφίες με ακρωτηριασμένους ανθρώπους και ζώα. Το εν λόγω υλικό εμφανίστηκε στις ροές ειδήσεων (newsfeeds) των χρηστών, χωρίς εκείνοι να έχουν δώσει την έγκρισή τους. Παραμένει άγνωστο πόσα από τα 774 εκατομμύρια μέλη του δικτύου – εκ των οποίων 3,5 εκατομμύρια στην Ελλάδα – επηρεάστηκαν από τη νέα παραβίαση ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο τεχνολογίας ZDNet, οι φωτογραφίες διαδόθηκαν μέσω ενός ιού γνωστού ως «linkspam». Τα μέλη του facebook καλούνταν να κάνουν «κλικ» σε έναν φαινομενικά αθώο σύνδεσμο, ο οποίος υποτίθεται ότι περιείχε ένα άρθρο. Αντ’ αυτού, η μετάβαση στον σύνδεσμο οδηγούσε στη «μόλυνση» των λογαριασμών των χρηστών και στην εν αγνοία τους διάδοση του επίμαχου υλικού.

«Οι εν λόγω αναφορές είναι σε γνώση μας. Διερευνούμε το ζήτημα», δήλωσε εκπρόσωπος του facebook.

Σχόλια διαμαρτυρίας

Χιλιάδες μέλη της ιστοσελίδας ανήρτησαν σχόλια διαμαρτυρίας χρησιμοποιώντας ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο, το twitter. «Ανακάλυψα μία νέα ιστοσελίδα με πορνό: το facebook», ήταν το σκωπτικό σχόλιο ενός χρήστη. «Είναι προσβλητικό αυτό που συνέβη», έγραψε ένας άλλος χρήστης. Αρκετοί χρήστες απενεργοποίησαν τους λογαριασμούς τους ως αντίδραση στο συμβάν, όπως μετέδωσες το BBC.

Η εταιρεία λογισμικού ασφάλειας Sophos ανακοίνωσε ότι οι επίμαχες εικόνες «πλημμύρισαν» το κοινωνικό δίκτυο.

«Πρόκειται για το είδος του προβλήματος το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει τα μέλη του facebook να φύγουν από την ιστοσελίδα. Το facebook πρέπει να αντιμετωπίσει γρήγορα το πρόβλημα και να αποτρέψει την επανάληψή του σε τέτοια κλίμακα», ανέφερε ο Γκράχαμ Κούλι, ανώτερος σύμβουλος τεχνολογίας της εταιρείας.

Το υλικό εμφανίστηκε και σε λογαριασμούς μικρών παιδιών, σύμφωνα με αναρτήσεις χρηστών στο twitter. Το facebook απαγορεύει τη δημιουργία λογαριασμών σε άτομα κάτω των 13 ετών, ωστόσο ο όρος αυτός συχνά παραβιάζεται.

Από... νήπια

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το 1% των νηπίων στην Ελλάδα διαθέτει λογαριασμό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 15% μεταξύ των μαθητών του δημοτικού.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...