Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΕΛΓΑ: Ζήτησαν από τον κτηνοτρόφο 2 ευρώ για κάθε νεκρό ζώο!


Η επόμενη μέρα της μεγάλης θεομηνίας που «ξύπνησε» ποτάμια και χείμαρρους με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τεράστιες εκτάσεις με καλλιέργειες και να πνιγούν
εκατοντάδες ζώα κυρίως σε περιοχές του δήμου Πύργου και Ολυμπίας που βρίσκονταν κοντά σε ποταμούς και αρδευτικά κανάλια, έδειξε και το μέγεθος της καταστροφής. Από χθες έφτασαν στο νομό  κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των προβλημάτων και την αντιμετώπισης τους, όπως των νεκρών ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες και ο τρόπος ταφής τους.
Επίσης από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας συγκροτήθηκε επιτροπή από δέκα άτομα για την καταγραφή ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αποτελούμενη από γεωπόνους και κτηνιάτρους. Οι κτηνοτρόφοι μετρούν ήδη τις πληγές τους και πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε απόγνωση καθώς έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.
Χαρακτηριστική περίπτωση ο κ. Σωτήρης Δημητρόπουλος που έχασε όλα του τα ζώα, μια κτηνοτροφική μονάδα δίπλα από τον ποταμό Ενιπέα στο Δ.Δ Αρβανίτη στην Ώλενα. Απώλεια τεράστια, αφού το ποτάμι «φούσκωσε» και έπνιξε  62 πρόβατα, 2 κριάρια, και 42 αρνιά! Όλα δηλωμένα, με ενώτια και με προδιαγραφές. Είναι δε τόση η λάσπη που και ο ίδιος με δυσκολία προσέγγισε τον στάβλο , όπως και ο κτηνίατρος από το αγροτικό κτηνιατρείο της Ώλενας που έκανε χθες αυτοψία.
«Αν πήγαινα το ίδιο βράδυ στον στάβλο θα είχα πνιγεί και εγώ με τα ζωντανά. Όταν τα είδα πνιγμένα και κρεμασμένα στον στάβλο κόντεψα να σκάσω. Τα είχα σαν παιδιά μου. Άκουγαν το τρακτέρ και έρχονταν να με βρουν. Από τα πρόβατα ζούσαμε. Τα κτήματά μας είχαν καεί στις φωτιές και μόνο τα ζωντανά μας είχαν μείνει» δηλώνει ο κ. Δημητρόπουλος που είδε όλο του το βιος να καταστρέφεται.
Του ζητούν τώρα και τα… ρέστα!
 Το οξύμωρο όμως της ιστορίας; Για την εκτίμηση του κτηνίατρου από τον ΕΛΓΑ που αναμένει σήμερα έπρεπε, βάσει νόμου, να καταβάλει πρώτο το ποσό των…  2 ευρώ για κάθε νεκρό ζώο. Συνολικά δηλαδή ο κ. Δημητρόπουλος πλήρωσε προκαταβολικά 212 ευρώ για τα χαμένα του ζώα για να υπάρξει η εκτίμηση της υπηρεσίας συν 5 ευρώ τα ταχυδρομικά έξοδα. «Δυστυχώς έτσι είναι ο νόμος. Είχα δεν είχα έπρεπε να πληρώσω. Αν δεν έχω το απόκομμα της απόδειξης πληρωμής  δεν θα έρθει το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσει τη ζημιά»!
Ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο
Εν τω μεταξύ μεγάλες είναι οι ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, αφού όπου υπήρχαν καλλιέργειες κοντά στον Αλφειό, τον Ενιππέα και σε χειμάρους, πνίγηκαν στη λάσπη. Δίπλα από την στάνη του κ. Δημητρόπουλου, βρίσκονται καλλιέργειες σταφίδας ξερικής. Όλη η σοδειά καταστράφηκε, ενώ εκατοντάδες ρίζες ελιές έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πρώτη της Ηλείας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...