Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Σαν σήμερα



8-2-81.jpg

Στις 8 Φεβρουαρίου

1405: Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος 11ος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1600: Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, λόγω των αιρετικών απόψεών του... Υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.

1692: Ένας γιατρός στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης αποφαίνεται ότι τρία κορίτσια έχουν κυριευτεί από το Σατανά. Η διαπίστωση αυτή θα οδηγήσει αργότερα στο Κυνήγι Μαγισσών του Σάλεμ, όπως έμεινε στην ιστορία.

1828: Γεννήθηκε ο Ιούλιος Βερν, γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. («Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα»)

1828: Με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια καθορίζονται οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελεί ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την αισχροκέρδεια, μία λίρα στερλίνα ισοδυναμεί με 73 γρόσια κι ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια.

1883: Γεννήθηκε ο Γιόζεφ Σούμπετερ, αυστριακός οικονομολόγος, από τους κορυφαίους οικονομολόγους του 20ου αιώνα και υπέρμαχος της οικονομίας της αγοράς.

1883: Ο ασφαλιστής Λιούις Γουότερμαν αρχίζει τα πειράματά του, με στόχο να δημιουργήσει την πρώτη πένα διαρκείας. Ένα χρόνο αργότερα, η ευρεσιτεχνία του κατοχυρώνεται, οπότε θα ιδρύσει και την εταιρεία Waterman.

1905: Αιματηρές σκηνές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταξύ φοιτητών της ιατρικής και των φυσικών επιστημών για το θέμα των σπουδών.

1916: Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ Βολτέρος της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του, ο ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.

1921: Πέθανε ο Πιοτρ Κροπότκιν, ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος.

1957: Πέθανε ο Τζον Φον Νόιμαν, αμερικανός μαθηματικός, με σημαντική συνεισφορά στην κβαντική φυσική, τη μετεωρολογία, τη λογική και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

1972: Πέθανε ο Μάρκος Βαμβακάρης, ρεμπέτης.

1980: Νίκος Ξυλούρης, Έλληνας λυράρης και τραγουδιστής.

1981: 21 οπαδοί του Ολυμπιακού βρίσκουν τον θάνατο μετά από αγώνα με την ΑΕΚ όταν ποδοπατούνται, βρίσκοντας την πόρτα της θύρας 7 κλειστή.

2004: Ο Γεώργιος Παπανδρέου εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

2005: Η Βουλή των Ελλήνων εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.

Πηγή: sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...