Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Τίποτα για την Ηλεία . . . – Ο νομός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές εγκαταλείπεται – Χάνεται η Ολυμπία Οδός;


olympiaodos1aa.JPGΤα νέα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου για την τύχη της Ολυμπίας Οδού και της πορείας της προς την Ηλεία βάζουν φωτιά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Η είδηση πως ο δρόμος που χρόνια περιμένουμε να δώσει τέλος στα βάσανα μας στον τομέα των μεταφορών σταματά στην Πάτρα σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής. Και είναι να απορεί κανείς γιατί θα πρέπει να συνεχίζει να λέγεται «Ολυμπία Οδός» ένας δρόμος που δεν φτάνει καν εκεί.

Η εμπιστευτική έκθεση που έχει στα χέρια του ο υπουργός Μεταφορών από τον  πρώην γενικό γραμματέα συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων έργων, «θέλει» τον αυτοκινητόδρομο να φθάνει μέχρι την περιμετρική της Πάτρας. Από πλευράς κυβέρνησης δεν έχει τεθεί ακόμη τέτοιο θέμα, αλλά το δημοσίευμα του έγκυρου «Βήματος», δεν είναι ασφαλώς τυχαίο. Εάν η παραπάνω έκθεση υιοθετηθεί, το πλήγμα για την Ηλεία θα είναι τεράστιο.

Όχι μόνο γιατί οι κάτοικοί της θα συνεχίσουν να μετακινούνται προς Αθήνα και Πάτρα μέσω του υπάρχοντος δρόμου που δεν απέχει πολύ από «καρμανιόλα», αλλά και γιατί ο νομός στραγγαλίζεται αναπτυξιακά και οικονομικά. Η κατασκευή της «Ολυμπίας » οδού παρείχε μια αναπτυξιακή προοπτική, η οποία θα σβήσει αν ματαιωθεί τελικά το μεγάλο έργο.  Η κυβερνητική μεθόδευση- οι ευθύνες πέφτουν  στις  κυβερνήσεις μετά το 2009- αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ηλεία.

Οι κάτοικοι του τελευταίου σε ανάπτυξη νομού της χώρας, δεν πρόκειται να επιτρέψουν κι άλλο πολιτικό «έγκλημα» εις βάρος τους. Εξάλλου, θέση με σαφή, κατηγορηματικό τρόπο και χωρίς υπεκφυγές, οφείλουν να πάρουν και οι πολιτικοί που εκλέγουν οι Ηλείοι πολίτες. Είτε είναι βουλευτές και υπουργοί, είτε αιρετοί της Αυτοδιοίκησης. Ο εμπαιγμός πρέπει να σταματήσει εδώ. Σύσσωμοι πολιτικοί εκπρόσωποι και λαός, πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι η υπομονή και η ανοχή μας, εξαντλήθηκαν. Να μην διανοηθούν οι κυβερνώντες να ματαιώσουν τον αυτοκινητόδρομο… Δεν αντέχει  περαιτέρω υπονόμευση των συμφερόντων του, ο νομός.

Αντιδράσεις από  Κατσιφάρα - Καφύρα

Οι πρώτες αντιδράσεις για το σοβαρό θέμα ήρθαν από τον περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα που έστειλε επιστολή στον υπουργό Μεταφορών κ. Χατζηδάκη και από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα, που προέβη σε δήλωση. Ο κ. Κατσιφάρας, απευθυνόμενος στον υπουργό αναφέρει τα εξής:

 «Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας έχετε γίνει αποδέκτης εισηγήσεων σχετικά με την Ολυμπία και την Ιόνια οδό που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν μείωση του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου τους. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι υπάρχει εισήγηση που προτείνει η Ολυμπία οδός να σταματήσει στην Πάτρα, το δε τμήμα Πάτρα-Πύργος παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον και μέσω του ανύπαρκτου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όλοι οι φορείς στο σύνολό της (παραγωγικοί και θεσμικοί), καθώς και σύσσωμη η κοινωνία, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με αυτούς τους σχεδιασμούς. Διεκδικούμε την επανεκκίνηση των δύο μεγάλων αναπτυξιακών οδικών αξόνων , προκειμένου να ολοκληρωθούν στο ακέραιο και χωρίς εκπτώσεις το φυσικό και τεχνικό τους αντικείμενο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που παραμένει σε χαρακτηριστική αναπτυξιακή υστέρηση, λόγω των προτεραιοτήτων που έχει θέσει το εθνικό κράτος τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας βάρος στις υποδομές του ανατολικού άξονα της χώρας, προσβλέπει στα δύο αυτά έργα και τα διεκδικεί χωρίς κανένα απολύτως περιθώριο εκπτώσεων και υπαναχωρήσεων.

Σας ζητώ να λάβετε υπ’ όψιν, κατά τις σχετικές συζητήσεις, ότι σύσσωμη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περιμένει μία και μόνο απόφαση. Την επανεκκίνηση των έργων στην Ολυμπία και Ιόνια οδό προκειμένου οι δύο αυτοί αυτοκινητόδρομοι-ανάσα για την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους».

«Διεκδικούμε  την ολοκλήρωση της Ολύμπιας Οδού»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος  Καφύρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  « Σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη θα καλέσουμε μέσα στην εβδομάδα τους  φορείς σχετικά με το μέλλον της Ολύμπιας Οδού. Και ποιο είναι το μέλλον της; Εμείς θέλουμε όπως είχε υπογραφεί η σύμβαση για το φυσικό αντικείμενο του έργου, να πάει μέχρι την Τσακώνα. Μας είπαν ότι υπάρχουν δυσκολίες στην περιοχή του Καϊάφα, και γι αυτό θα πάει μέχρι τον Πύργο.

Τώρα διακυβεύεται και αυτό το τμήμα και ότι ο δρόμος θα φτάσει μέχρι την Πάτρα. Μας λεν ότι το τμήμα Πάτρα –Πύργος θα μπει για κατασκευή από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Λαμβανομένης υπόψιν της τεράστιας οικονομικής κρίσης, πώς μπορεί να γίνει η σύνδεση από Πάτρα –Πύργο με εθνικούς πόρους;

Επιμένουμε, γιατί το φυσικό αντικείμενο Πάτρα –Πύργος σε ό,τι αφορά την Ολύμπια Οδό, έχει εκτελεστεί κατά 34% . Επι πλέον έχουν δαπανηθεί για τις απαλλοτριώσεις περί τα 70 εκατ ευρώ.

Για να αλλάξει το φυσικό αντικείμενο πρέπει να έρθει νέα προγραμματική σύμβαση και η σύμβαση αυτή να κυρωθεί στη Βουλή. Οι Ηλείοι βουλευτές, όπως και οι βουλευτές της Αχαΐας έχουν κάθε λόγο να κινήσουν διαδικασίες. Αυτό θέλουμε να κάνουμε: συνεργασία με την Τ.Α. και τους βουλευτές μας, για να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση του έργου τουλάχιστον μέχρι τον Πύργο».
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...