Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Μια εικόνα που δεν μας τιμά


Είναι αναμφισβήτητο πως ο μεγαλύτερος εχθρός του περιβάλλοντος
skoupidiaείναι ο άνθρωπος. Δυστυχώς, είτε γιατί προτάσσει την οικονομική δραστηριότητα, είτε λόγω νοοτροπίας ο άνθρωπος προκαλεί ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές ζημιές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Το Οροπέδιο της Φολόης έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, λόγω του ομώνυμου δρυοδάσους σπάνιας φυσικής ομορφιάς που βρίσκεται στην περιοχή. Το Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη µακροπρόθεσµη διατήρηση των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούµενων ειδών και ενδιαιτηµάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο. Περισσότερα για το δίκτυο Natura 2000 μπορείτε να διαβάσετε στους συνδέσμους που παρατίθενται στο τέλος.

Δυστυχώς, παρότι θα περίμενε κανείς ότι μια περιοχή τόσο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας θα προστατευόταν επαρκώς, αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει. Εκτός από την παράνομη υλοτομία που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικολογική πληγή, σημαντικό πρόβλημα υπάρχει με τα σκουπίδια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, ακόμα και μέσα στο δάσος. Υπάρχουν περιοχές που λειτουργούν κυριολεκτικά ως χωματερές. Αποκαλυπτική είναι η παρακάτω φωτογραφία.

Δύο από τα σημεία στα οποία υπάρχουν αυτές οι χωματερές φαίνονται στον παρακάτω χάρτη, αλλά δεν είναι τα μοναδικά. Σε διάφορες περιοχές και κυρίως όπου υπάρχουν απότομες πλαγιές μπορεί να συναντήσει κανείς παρόμοιες καταστάσεις.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής ζει από την κτηνοτροφία. Επομένως, το επίπεδο διαβίωσής τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το περιβάλλον. Είναι λυπηρό που κάποιοι από αυτούς δεν αντιλαμβάνονται πως η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής θα έχει μαρκοπρόθεσμα αντίκτυπο στις ίδιες τους τις ζωές. Είναι, επίσης, λυπηρό που οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι τοπικοί εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δε φαίνεται να απασχολούνται ιδιαίτερα από ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα.
plessas.info
 Του Θάνου Πλέσσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...