Ηλεία: "Γκαστρωμένος" ο χρόνος μέχρι τις δημοτικές εκλογές


kalpiΟ χρόνος που απομένει ως τις επόμενες  περιφερειακές και δημοτικές εκλογές , άρχισε να μετρά αντίστροφα. Οι πολιτικές δυνάμεις της Ηλείας, ανασκουμπώνονται,
αναζητώντας το δρόμο που θα τις οδηγήσει στην εκλογική επιτυχία.  Το θέμα είναι ότι η επόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, θα διεξαχθούν μέσα σε ένα  πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό.

Αυτό που όλοι γνωρίζαμε μέχρι και το 2010, ήταν ότι οι τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ήταν εν πολλοίς  ένα «παιχνίδι» για δύο. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Οι υποψήφιοι που στηρίζονταν ή χρήζονταν εκλεκτοί από τις κυρίαρχες δυνάμεις , τα κόμματα εξουσίας επί δεκαετίες, διεκδικούσαν και κέρδιζαν μονότονα την μερίδα του λέοντος από την πίτα των αιρετών αξιωμάτων της Αυτοδιοίκησης.  

Οι ψηφοφόροι εκβιάζονταν  και επικροτούσαν στην κάλπη τις επιλογές των μεγάλων κομμάτων, γιατί από τα κόμματα που κυβερνούσαν πότε το ένα και πότε το άλλο,  προσδοκούσαν οφέλη.  Στις εκλογές του 2014, όμως, τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Τα μεγάλα κόμματα, μίκρυναν. Η επιρροή τους στο εκλογικό σώμα συρρικνώθηκε θεαματικά.  Του ΠΑΣΟΚ, δε καταποντίστηκε. Από την κρίση αναδύθηκαν άλλες πολιτικές δυνάμεις. Τα «χαρτιά» ξαναμοιράστηκαν.

Ως εκ τούτου αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον το ερώτημα: «Πώς θα στηθεί το σκηνικό των επόμενων  αυτοδιοικητικών εκλογών»; Ποιά θα είναι τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας;  Θα  ανακυκλωθούν τα ίδια «υλικά»; Ή  θα εμφανιστούν στο προσκήνιο νέα; Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά τους;  Τί δυναμική θα αναπτύξουν;  Θα ωφεληθεί από τις αλλαγές η κοινωνία; Η εκλογική αναμέτρηση στην Αυτοδιοίκηση, δεν απασχολεί ασφαλώς  μόνον  εμάς. 

Έχει αρχίσει να «βασανίζει» πρωτίστως αυτούς που  θέλουν να πρωταγωνιστήσουν ως υποψήφιοι σε αυτές. Οι δημόσιες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος άρχισαν δειλά-δειλά , να     κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στον τύπο. Οι «γνωστοί ύποπτοι»  αυτοδιοικητικοί, αλλά και  μεγαλύτερα «κεφάλια» που παρακμάζουν πολιτικά, κουβαλώντας μια ένδοξη ιστορία που την έγραψαν στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έχουν ήδη λάβει θέση στον βατήρα.

Είναι έτοιμοι να ριχτούν στην μεγάλη μάχη. Πληροφορίες που φθάνουν τελευταία στα δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο για  γεύματα και δείπνα  σε ταβέρνες και σε σπίτια, που  οι  συνθέσεις τους παραπέμπουν σε συγκρότηση πολιτικών ομάδων. Οι υπηρετούντες  αυτή την ώρα στην Περιφέρεια και τα 7 δημαρχεία του νομού, θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Ωστόσο μέσα στο θολό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, δεν αποκλείεται να ζήσουμε καταστάσεις του  στυλ «χάνει ή μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα»…

Οι εκπρόσωποι των μερών της τρικομματικής κυβέρνησης, στην Ηλεία, φιλοδοξούν να πάρουν τα σκήπτρα. Εργάζονται ήδη με θαυμαστή ομοψυχία στην κατεύθυνση  της δημιουργίας ενός  κοινωνικού ρεύματος , που θα κυριαρχήσει και τελικά θα επιβληθεί απέναντι στις δυνάμεις της Αριστεράς που για πρώτη φορά διαθέτουν ανάστημα, τέτοιο που μπορεί να φέρει εντυπωσιακές ανατροπές.  

Ωστόσο αντιμετωπίζουν πρόβλημα συνοχής. Οι ανταγωνισμοί αιρετών και επιδόξων υποψηφίων είναι έντονοι και πολλές φορές καταλήγουν σε σκληρές συγκρούσεις, που όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να κρατήσουν κρυφές, βγαίνουν στη φόρα. Υπάρχουν πληροφορίες ακόμη και για επιστολές δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων προς τους  δημάρχους με τις οποίες τους περνούν «γενεές δεκατέσσαρες».

Αυτά στο παρασκήνιο, γιατί βλέπουμε παραιτήσεις αιρετών σε δήμους, που γίνονται «εν χορδαίς και οργάνω». Αν μιλήσουμε δε για την Περιφέρεια, θα «χάσουμε τα αυγά και τα καλάθια»… Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, προσπαθεί αγωνιωδώς να τιθασεύσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της παράταξής του, αλλά καταφέρνει πολύ λίγα πράγματα.

Με την πάροδο του χρόνου, οι καταστάσεις θα παίρνουν όλο και πιο συγκεκριμένο σχήμα, οπότε και η δημοσιογραφική  πένα θα έχει την δυνατότητα να επανέλθει με πιο πλούσιο και αναλυτικό  ρεπορτάζ. 
 εφημερίδα Πρωινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ