Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το νέο κόλπο των δουλεμπόρων – Στην Ιταλία βρέθηκε κλεμμένο σκάφος Ηλείου αλιέα


lathro.JPG

Χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά λαθρομεταναστών - Αναμένονται και άλλα τέτοια κρούσματα - Διέξοδος το Ιόνιο για τους δουλέμπορους μετά τα ναυάγια στη Λαμπετούσα

Μια απροσδόκητη εξέλιξη είχε η υπόθεση κλοπής αλιευτικού σκάφους Ηλείου ψαρά από τον Κακόβατο, που το είχε αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Πριν από μερικές ημέρες το σκάφος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και όσες προσπάθειες και αν έγιναν στην περιοχή δεν εντοπίστηκε. Τα καλά νέα για τον ιδιοκτήτη όμως ήρθαν από την Ιταλία και συγκεκριμένα από τον Κρότονα της Σικελίας.

Εκεί βρέθηκε το σκάφος του εγκαταλελειμμένο και σύμφωνα με πληροφορίες της Ιταλικής Ακτοφυλακής, είχε χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν στην γειτονική χώρα μετανάστες. Πλέον ο ιδιοκτήτης πρέπει να ξεπεράσει το γραφειοκρατικό σκόπελο, για να φέρει το σκάφος του πίσω, αφού επωμιστεί και το κόστος που είναι σημαντικό.

Η εξέλιξη αυτή στην υπόθεση φανερώνει πως οι δουλέμποροι που δρουν πλέον ανενόχλητοι στην Ελλάδα, έχουν ως ορμητήριο της Δυτική Πελοπόννησο και κυρίως τις περιοχές της Ηλείας και τα παράλια της βόρειας Μεσσηνίας όπου οι παραλίες εκτείνονται σε μεγάλη έκταση, είναι το χειμώνα ερημικές και δεν ελέγχονται μιας και είναι γνωστό σε όλους πως υπάρχει νεκρή ζώνη στο ραντάρ που λειτουργεί για το σκοπό αυτό.

Και δρουν ανακαλύπτοντας νέους τρόπους για να διαφεύγουν του εντοπισμού και της σύλληψης, έχοντας τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr το νέο κόλπο των δουλεμπόρων με τα σκάφη, έχει ως εξής: Σε λιμάνια όπου οι συνθήκες τους το επιτρέπουν, κλέβουν κάποιο μικρό αλιευτικό σκάφος και ανοίγονται στα διεθνή ύδατα. Εκεί τους περιμένει ένα μεγαλύτερο σκάφος που είτε μεταφέρει τον κύριο όγκο των λαθρομεταναστών, είτε σε αυτό γίνεται η μεταφόρτωση.

Οι δουλέμποροι ακόμα με το κλεμμένο σκάφος θα φορτώσουν από κοντινή παραλία λαθρομετανάστες για να τους οδηγήσουν στο μεγαλύτερο πλοίο, που πάντα έχει προορισμό την Ιταλία. Έτσι εκτιμάται πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα κρούσματα κλοπών πλωτών μέσων.

Ιδιαίτερα μετά τα δύο ναυάγια λαθρομεταναστών στη Λαμπετούσα, οι δουλέμποροι αναμένεται να επιστρέψουν από τον πιο σίγουρο δρόμο του Ιονίου στην προσπάθειά τους να προωθήσουν το «εμπόρευμά» τους στην Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη.

Όμως στο θέμα σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και άλλη μια παράμετρος. Με βάση πάντα αυτές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχουν επίορκοι λιμενικοί που να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των λαθρομεταναστών με παροχή πληροφοριών για σημεία, περιπολίες και άλλα δεδομένα που αφορούν τον έλεγχο, ώστε οι δουλέμποροι να προχωρούν με πιο σταθερά βήματα. Μάλιστα με βάση τις ίδιες πηγές παρακολουθούνται από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων κάποιες από τις υπηρεσίες.
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...