Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σαμαράς φωνάζει 10 υπουργούς στο Μαξίμου για την Κεφαλονιά - Άθλιες εικόνες με σκηνές γεμάτες υγρασία - Πλοίο του πολεμικού ναυτικού έφτασε στο νησί


Ο Σαμαράς φωνάζει 10 υπουργούς στο Μαξίμου για την Κεφαλονιά - Άθλιες εικόνες με σκηνές γεμάτες υγρασία - Πλοίο του πολεμικού ναυτικού έφτασε στο νησί

- Mόνο σήμερα δεκάδες μετασεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ ταλαιπωρούν και τρομάζουν τους κατοίκους της Κεφαλονιάς
- Αξιωματούχος δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως οι σεισμοπαθείς δεν δέχονται να κοιμηθούν στα δύο πλοία
- Τραγικές εικόνες με ηλικιωμένους να κοιμούνται στο πάτωμα του κλειστού γυμναστηρίου
- Την Τετάρτη θα φτάσει στην Κεφαλονιά ο Αλέξης Τσίπρας

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, συγκαλεί αύριο στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπισης της καταστροφής στην Κεφαλονιά.

Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Σήμερα ένα ακόμη πλοίο του πολεμικού ναυτικού έφτασε στην Κεφαλονιά μεταφέροντας βαριά μηχανήματα για την αποκατάσταση των υποδομών αλλά και εξοπλισμό για τα πρόχειρα καταλύματα των πληγέντων.

Συνεχείς οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά



Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε πριν από λίγο και αναστάτωσε εκ νέου τους κατοίκους όλης της Κεφαλονιάς.

Συγκεκριμένα, ο δυνατός μετασεισμός, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 21:42 αναστάτωσε τους ταλαιπωρημένους από την έντονη σεισμική δραστηριότητα κατοίκους της Κεφαλονιάς ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Ζάκυνθο.

Τραγική κατάσταση στην Κεφαλονιά



Με τον καιρό να μην βοηθάει εκείνους που αναγκαστικά, πρέπει να μείνουν και απόψε έξω από τα σπίτια τους,
οι κάτοικοι έβλεπαν με τρόμο να πέφτει και πάλι το σκοτάδι.

Οι σκηνές - ΦΩΤΟ από το kefaloniapress
Οι σκηνές - ΦΩΤΟ από το kefaloniapress

Και απόψε, πολλοί θα περάσουν τη νύχτα στις σκηνές χωρίς πάτωμα, σε βρεγμένο χορτάρι. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν υπομονετικά, για να βρουν θέση σε μια τέτοια σκηνή. Κάποιοι ηλικιωμένοι θα κοιμηθούν στο γυμναστήριο...

Και σα να μην έφτανε η ταλαιπωρία τους, η απόγνωσή τους για το βιος τους που χάνεται από τα ρίχτερ, σε ένα νησί που έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτη περιοχή,
υπάρχουν κι εκείνοι που παίζουν με τον πόνο τους.

Από το πρωί κυκλοφόρησε φήμη ότι ζητείται η εκκένωση του Ληξουρίου γιατί περιμένουν μεγάλο σεισμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κεφαλονιάς: "Καλούμε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους αποκλειστικά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται από το Συντονιστικό Όργανο, το Δήμο Κεφαλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Κάθε άλλη δήθεν πηγή πληροφόρησης και κάθε άλλη διάδοση είναι είτε προϊόν πανικού είτε προϊόν κακοπιστίας. Είναι κρίσιμο αυτές τις δύσκολες στιγμές να διατηρηθεί η ψυχραιμία και η λογική και να αποκρουσθεί κάθε προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων. Κανένα σήμα , κανένα έγγραφο , τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων".
Αλλά και η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση που αναφέρει:
"Με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου, σας γνωρίζουμε ότι η γ.γ. Πολιτική Προστασίας ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση."

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση εισαγγελέα. Η έρευνα θα γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες αυτές. Σημειώνεται ότι κάτοικοι στο Ληξούρι έκαναν λόγο για αστυνομικούς που ζητούσαν την εκκένωση με ντουντούκες.

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης


600 κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν, άλλα 1.100 έχουν μεγάλες ζημιές και ακόμη 1.400 έχουν μικρότερες ζημιές στην Κεφαλονιά. Ειδικά το Ληξούρι και η γύρω περιοχή έχουν σοβαρότατο πρόβλημα. Εκατοντάδες είναι οι κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια τους και γι' αυτούς, όπως είπε ο Μ. Χρυσοχοϊδης η πολιτεία θα καλύψει για τα επόμενα δύο χρόνια το ενοίκιο της νέας κατοικίας που θα βρουν.

Αύριο το μεσημέρι θα φτάσει στην Κεφαλονιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας...

Η πολιτεία θα καλύψει για τα επόμενα δύο χρόνια το ενοίκιο των σεισμοπλήκτων

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ο υπουργός κήρυξε σεισμόπληκτη την Κεφαλονιά και όπως ανέφερε το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία εκτός του ότι θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν,ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Στήνουν δίκτυο σεισμογράφων οι σεισμολόγοι στο νησί

Ο υπουργός ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...