Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο τραυματικών από διαρροή αμμωνίας


Στην ετήσια άσκηση ετοιμότητάς της προχώρησε χθες το πρωί, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών. Το «σενάριο» της άσκησης προέβλεπε απεγκλωβισμό δύο τραυματιών, από ατύχημα με διαρροή αμμωνίας στους χώρους της επιχείρησης «Geoplant» στα Λεχαινά. Στην άσκηση συμμετείχαν 25 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών.  κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ με εξειδικευμένο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, το ΕΚΑΒ για την παραλαβή των τραυματιών με ασθενοφόρο, το Αστυνομικό Τμήμα Λεχαινών, το ΕΣΕΠΑ, η Δ.Ε.Η. και ο Ερυθρός Σταυρός.


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών και όλες οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες κινήθηκαν πολύ γρήγορα όταν ειδοποιήθηκαν για το ατύχημα, ενώ σπεύδοντας αμέσως στο σημείο και ο Διοικητής της Υπηρεσίας κ. Αργύριος Φαλίδας ξεκίνησε και η επιχείρηση απεγκλωβισμού των τραυματιών.
Οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να φορέσουν ειδικές στολές που να αντέχουν στα χημικά και μπήκαν στους χώρους της Geoplant, για να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες, με ιδιαίτερη προσοχή καθώς η αμμωνία, στην μορφή της ως αέριο, είναι πιο ελαφριά από το οξυγόνο και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και έκπληξη.

Οι δύο τραυματίες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, διακομίστηκαν με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο και η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 
Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών κ. Αργύριος Φαλίδας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στα πλαίσια της ετήσιας εκπαίδευσης της υπηρεσίας μας θα επιχειρήσουμε σε τεχνολογικό ατύχημα και συγκεκριμένα σε διαρροή αμμωνίας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Geoplant του κ. Τάκη Λαϊνά. Μέσα από αυτό το συμβάν θέλουμε να αναδείξουμε την ετοιμότητα και την οργάνωση της υπηρεσίας και την συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Από την πλευρά του ο Διοικητής νομού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Νίκος Στασινόπουλος, ο οποίος τελούσε χρέη αξιολογητή της άσκησης μαζί με τον αναπληρωτή Διοικητή κ. Ηλία Μανιάτη είπε στην εφ. «Πατρίς»:  «Οι πυροσβέστες κουβαλούν ένα βαρύ φορτίο στους ώμους τους γιατί καλούνται καθημερινά από την πιο ασήμαντη αποστολή μέχρι την πιο δύσκολη. Αυτό κάνουμε σήμερα, αποδεικνύουμε ότι όλο το χρόνο υπάρχει εκπαίδευση στους πυροσβέστες κάθε Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το πρόγραμμα που βγαίνει και υλοποιείται και σήμερα θα δούμε τα αποτελέσματα».

Τέλος, ο αναπληρωτής Διοικητής νομού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ηλίας Μανιάτης συμπλήρωσε: «Η Πυροσβεστική καλείται να αντιμετωπίσει πολυποίκιλα συμβάντα τα οποία μετεξελίσσονται λόγω της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας και πρέπει να ακολουθούμε και να εκπαιδευόμαστε πάνω στα νέα δεδομένα. Η εκπαίδευσή μας γίνεται με ενιαίο πρόγραμμα κάθε μήνα, αλλά όμως τώρα, σε αυτή την ετήσια άσκηση, εμπλουτίζουμε την εκπαίδευσή μας και με ιδιώτες που έρχονται και μας κάνουν εξειδικευμένες παρουσιάσεις που αφορούν είτε το κόψιμο πορτών ασφαλείας, πυρκαγιά σε φωτοβολταικά, σε χημικά κ.α.».

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)
Patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...