Από τις πιο έντονες κακοκαιρίες

Από τις πιο έντονες κακοκαιρίες
Φώτο από την καταιγίδα του Σαββάτου στον Πύργο
Από τις πιο έντονες κακοκαιρίες ήταν αυτή των τελευταίων ημερών για την Ηλεία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.
 
Στην Ηλεία, ραγδαίες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν, προκαλώντας πλημμύρες σε γεωργικές καλλιέργειες. 

Ισχυρές καταιγίδες εκδηλώθηκαν και τα ξημερώματα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου σε Πύργο, Ωλένη, Ολυμπία & Βαρθολομιό. Τα 9 μποφόρ έφταναν οι άνεμοι στο Κατάκολο.

Στον Πύργο, σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό, καταγράφηκαν 21 χιλιοστά με ραγδαιότητες που ξεπέρασαν για μια ακόμα φορά τα 300 χιλιοστά την ώρα. Ακόμα πιο έντονα φαινόμενα σημειώθηκαν στην Ωλένη, ο εκεί μετεωρολογικός κατέγραψε ύψος βροχόπτωσης 33 χιλιοστά.

Συνεχίστηκαν κατά την διάρκεια της νύχτα ισχυρές βροχοπτώσεις στο Βαρθολομιό και στην Ολυμπία με ραγδαιότητες που ξεπερνούσαν τα 100 χιλιοστά την ώρα.

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει ο καιρός από το πρωί της Τετάρτης. Στο Λιμάνι του Κατακόλου οι άνεμοι δεν ξεπερνούν πλέον τα 4 με 5 μποφόρ.

  • Έντονη κακοκαιρία σε Ηλεία & Ζάκυνθο
Μεγάλα ύψη βροχής έδωσε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στην Ηλεία, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε γεωργικές καλλιέργειες στην βόρεια Ηλεία.

Φαινόμενα ιδιαίτερα έντονα σημειώθηκαν τοπικά στο νομό, κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές.

Τα 111 χιλιόμετρα την ώρα έφτασαν οι άνεμοι στο Κατάκολο, δηλαδή σε επίπεδα θύελλας 11 μποφόρ. Οι καταιγίδες συνοδεύονταν από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Ευτυχώς, τα φαινόμενα δεν είχαν μεγάλη διάρκεια, ενώ υπήρχαν και μεγάλα διαστήματα ύφεσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση σίγουρα θα είχαμε σοβαρές επιπτώσεις.

Τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν ξεπέρασαν σε λίγα 24ωρα και τα 120 χιλιοστά σε Αρχ.Ολυμπία και Βαρθολομιό.
Στη γειτονική Ζάκυνθο ραγδαίες βροχοπτώσεις σημειώνονταν ανα διαστήματα, ενώ δύο επεισόδια ανεμοστρόβιλων παρατηρήθηκαν την Κυριακή 17/10 και την Τρίτη 19/10 στο νησί.

Φαινόμενα αρκετά έντονα, συνηθισμένα όμως για μια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπως η Ηλεία και η Ζάκυνθος, που αρκετές φορές δέχονται ισχυρές κακοκαιρίες.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών Ηλείας και Ζακύνθου τα συνολικά ύψη βροχής (σε χιλιοστά) που καταγράφηκαν στην τελευταία κακοκαιρία 13-20/10 είναι τα ακόλουθα:
Αρχ.Ολυμπία 142.6mm
Βαρθολομιό 123.4mm
Ζάκυνθος 119.0mm
Πύργος 113.4mm
Ωλένη 112.2mm
Κατάκολο 110.2mm
Αμαλιάδα 94.4mm
Ανδρίτσαινα 93.0mm
Ζαχάρω 69.0mm

  • Τρομακτικό ύψος βροχής στην Ικαρία - Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Στην υπόλοιπη χώρα, σοβαρές ζημιές προκάλεσε ανεμοστρόβιλος που έπληξε το απόγευμα της Πέμπτης 14/10, την Κύθνο. 

Πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα 18/10 στο Νομό Λακωνίας, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν ξεπέρασαν σε 24 ώρες τα 100 χιλιοστά στη Μονεμβασία.

Δυστυχώς φονική ήταν η κακοκαιρία καθώς δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας 62 ετών στη Χίο, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από χείμαρρο και ανατράπηκε.

Στην Ικαρία άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή, ελαφρά τραυματίστηκαν ένας πυροσβέστης και μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας απεγκλωβισμού.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ικαρία, το ύψος βροχής ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά σε 24 ώρες!
HΛΕΙΑ ΤΩΡΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ