Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ανοιχτά τα περίπτερα της Αθήνας το τριήμερο απεργίας του κλάδου

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=536386&v=0&q=80&w=300&h=225Την αντίθεσή του στην τριήμερη απεργία, που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Περιπτερούχων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, κ. Γ. Πλακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την πολιτική φορολόγησης καπνού και καπνικών προϊόντων.


Τη συμμέτοχή τους στην απεργία αποφάσισαν 80 δευτεροβάθμια σωματεία από 45 νομούς της χώρας και η απεργία αφορά περίπτερα και ψιλικατζίδικα.

Όπως δήλωσε ο κ. Γ. Πλακόπουλος, το σημερινό οικονομικό περιβάλλον επιβάλλει την επικράτηση λογικών και εφικτών θέσεων και απαγορεύει την εν θερμώ λήψη αποφάσεων, αποσκοπώντας πάντα στη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου οφέλους και όχι στην οποιαδήποτε προσωρινή παραίσθηση.

"Για τους λόγους αυτούς, το Σωματείο της Αθήνας αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε καμία από τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, που εξαγγέλθηκαν από ορισμένα σωματεία της επαρχίας, μέχρι να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των συσκέψεων, που θα οριοθετούν οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου", επεσήμανε ο κ. Γ. Πλακόπουλος.

Χάνουν έσοδα τόσο οι περιπτερούχοι όσο και το Δημόσιο

"Η οικονομική κρίση σε συνάρτηση με την υπερβολική αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα συνθέτουν ένα "φλεγόμενο" περιβάλλον για τον κλάδο μας", δήλωσε ο κ. Γ. Πλακόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα περιθώρια κέρδους, εκτιμώντας ότι η μείωση της κερδοφορίας στα τσιγάρα αγγίζει το 50%-60%. Όπως επεσήμανε, παρατηρείται μείωση 20% των πωλήσεων στα τσιγάρα και 25% στα πιο ακριβά τσιγάρα.

Ο κ. Γ. Πλακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το περιθώριο κέρδους για τα ακριβά τσιγάρα (π.χ. με τιμή 3,80 ευρώ) έχει μειωθεί από 24 λεπτά του ευρώ, που ήταν το 2009, στα 12 λεπτά, ενώ για τα πιο φθηνά τσιγάρα (ενδεικτική τιμή 3,20 ευρώ), το περιθώριο κέρδους "έπεσε" στα 9 λεπτά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, αν δεν είχαν απορροφήσει τις αυξήσεις στη φορολογία, με την τιμή των τσιγάρων να φτάνει τα 4,80-4,90 ευρώ. Ο κ. Γ. Πλακόπουλος υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι περιπτεριούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις οικονομικές δυσκολίες, αδύναμοι πλέον να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις.

"Βέβαια, οι λανθασμένοι υπολογισμοί-προβλέψεις και οι άστοχες προβλέψεις, που πάρθηκαν, προσδοκώντας την αύξηση των φορολογικών εσόδων, επέφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα και για το υπουργείο, καθώς τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας άγγιξαν τα 180 εκατ. ευρώ, ποσό μικρότερο απ' όσο υπολόγιζε", σημείωσε ο κ. Γ. Πλακόπουλος.
Αισιοδοξία, ενόψει του διαλόγου με το υπουργείο

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο κ. Γ. Πλακόπουλος, καθώς η πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών των καπνικών προϊόντων, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκύψουν βελτιωμένες προμήθειες για το δίκτυο της Μικρής Λιανικής. Όπως ανέφερε, στην τελευταία συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτρη Κουσελά, και το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο, δημιουργήθηκε αίσθηση θετικής εξέλιξης.

Από την πλευρά του υπουργείου, υπάρχει μια πρώτη δέσμευση να προχωρήσει στην αναδόμηση των φόρων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γ. Πλακόπουλου, το υπουργείο έχει προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο 65% και αύξηση του παγίου στο 20%.

"Επίσης, οι περιπτερούχοι ζητούν τη θέσπιση του ελαχίστου φόρου, για να μην μπορούν οι καπνοβιομηχανίες να πωλούν ακριβά", σημείωσε ο κ. Γ. Πλακόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι επιβάλλεται οι πολυεθνικές να προσαρμοστούν στα δεδομένα της χώρας και να προβούν σε ανατιμήσεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι τη Δευτέρα είναι η τελευταία και καθοριστική συνάντηση με τον υφυπουργό, κ. Κουσελά.

"Προσδοκούμε ότι το υπουργείο θα πάρει μία λογική απόφαση, ώστε τα δημόσια έσοδα να διασφαλιστούν και να αποκατασταθούν οι προμήθειες των περιπτέρων-καπνοπωλείων", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης. Στη συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε τις απόψεις του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Σιγαρέττων Ελλάδος, κ. Ηλίας Χατζηβασίλογλου.

24ΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...