Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Μητέρες Ανηλίκων: Σύνταξη με 5.500 ένσημα

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTrSkm3P70-nvv4IUXLwCAoz2sRJSHeGcKDzeQeQp568LHQNgo&t=1&usg=__4QNx6qFb6vl0gc8AdQ3qnAJmYz4=Οποτεδήποτε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν -με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 55 ετών και με μειωμένη σε ηλικία 50 ετών... όσες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μητέρες ανηλίκων συμπληρώνουν έως το τέλος του 2010 τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και δεν θα εξετάζεται εάν κατά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.

Αυτό διευκρινίζει ενημερωτικό έγγραφο που έστειλε στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης ενόψει της αύξησης, από την 1/1/2011, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα.
Θεμελίωση
Οπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο:
«Για πρώτη φορά εισάγεται στο ΙΚΑ η έννοια της κατοχύρωσης - θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 
 
Η θεμελίωση - κατοχύρωση οριοθετεί, ανάλογα με την συνταξιοδοτική διάταξη της οποίας κάνει χρήση ο ασφαλισμένος ή η ασφαλισμένη, τις κατά περίπτωση οριζόμενες προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα λάβει σύνταξη, ανεξάρτητα από το χρόνο κατά τον οποίο θα ασκήσει το δικαίωμά του αυτό». 
 
Η δυνατότητα αυτή δεν αλλάζει, βέβαια, το χρόνο έναρξης της καταβολής της σύνταξης αφού κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης συνταξιοδότησης απαιτείται να συντρέχουν σωρευτικά στο πρόσωπο του ασφαλισμένου όλες οι οριζόμενες προϋποθέσεις (συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και του αντίστοιχου προς το χρόνο αυτό ορίου ηλικίας)».
 
Με δεδομένο ότι το ισχύον, μέχρι 31.12.2010, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων είναι το 50ο για μειωμένη σύνταξη και το 55ο για πλήρη σύνταξη, όλες οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ μητέρες οι οποίες σε κάποια χρονική στιγμή (που μπορεί να ανατρέξει πολύ πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 3863/2010 δεν μπορεί όμως να υπερβεί την 31.12.2010) συμπλήρωσαν σωρευτικά τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο παιδί, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε με τα ανωτέρω όρια ηλικίας και χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού». 
 
Ποιές «χάνουν»
Αντιθέτως θα «θιγούν» όσες δεν συμπληρώνουν τα 5.500 ένσημα φέτος και θα ακολουθούν το όριο ηλικίας -όπως αυτό διαμορφώνεται- κατά τη χρονική στιγμή κατά την οποία συμπληρώνουν σωρευτικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και το παιδί τους δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. 
 
Η αύξηση που θα γίνει (καταργώντας το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων) έχει ως εξής:
  • Από την 1/1/2011 για να καταβληθεί η σύνταξη με 5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί θα πρέπει η ασφαλισμένη να συμπληρώνει το 57ο έτος για πλήρη και το 52ο για μειωμένη.
  •  
  • Από την 1/1/ 2012 θα ισχύει το 60ό για πλήρη και το 55ο για μειωμένη και
  •  
  • Από την 1/1/2013 θα ισχύει το 65ο για πλήρη και το 60ό για καταβολή μειωμένης σύνταξης.


24ΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...