Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Οι κοντοί καίνε περισσότερες θερμίδες

Κάνουν περισσότερα βήματα για να καλύψουν την ίδια απόσταση με έναν ψηλό

Οι ερευνητές κατέληξαν σε νέα εξίσωση για να καθορίσουν πόση ενέργεια χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν περπατούν.
Η νέα εξίσωση είναι μεταξύ των πρώτων που μετρούν την επίδραση του μεγέθους του σώματος όσον αφορά τις θερμίδες που καίγονται με το περπάτημα, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος και το βάρος.

Η εξίσωση μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό βηματόμετρων που θα παρέχουν υπολογισμό των θερμίδων που καίγονται.

Μπορεί να είναι χρήσιμη και στο στρατό για τον υπολογισμό της ενέργειας που ξοδεύουν οι στρατιώτες, σημειώνει ο ερευνητής Peter Weyand, από το Southern Methodist University in Dallas. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Journal of Experimental Biology».

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι πιο κοντοί άνθρωποι, περιλαμβανομένων των παιδιών, χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια ανά κιλό του Δείκτη Μάζας Σώματος όταν περπατούν σε σχέση με πιο ψηλούς ανθρώπους αλλά δε γνώριζαν την αιτία.

Σαρανταοκτώ εθελοντές ηλικίας 5 έως 32 ετών περπάτησαν σε διάδρομο με ταχύτητες που ποίκιλαν από 0,9 μίλια την ώρα στα 4,3 ανά ώρα. Το σωματικό βάρος κυμαινόταν μεταξύ 15,9 και 88,8 κιλών και το ύψος από 1,1 έως 1,8 μέτρα.
Οι ερευνητές μέτρησαν πόσο οξυγόνο χρησιμοποίησαν οι εθελοντές για να υπολογίσουν το ρυθμό του μεταβολισμού τους. Εξέτασαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο περπατούσε κάθε εθελοντής, περιλαμβανομένων της διάρκειας και του μήκους του βήματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καθένας χρησιμοποιούσε περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας για κάθε βήμα. Ωστόσο επειδή άνθρωποι με κοντύτερα πόδια χρειάζονται περισσότερα βήματα για να καλύψουν την ίδια απόσταση με ανθρώπους που έχουν μακρύτερα πόδια, οι κοντοί άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια σε δεδομένη απόσταση.

Οι ψηλοί άνθρωποι περπατούν περισσότερο οικονομικά, καθώς κάνουν μεγαλύτερα βήματα. Αν και καίνε λιγότερες θερμίδες ανά κιλό και περπατούν οικονομικά έχουν την τάση να καίνε περισσότερες θερμίδες καθώς συντηρούν μεγαλύτερη μάζα έναντι της βαρύτητας, που χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, εξηγεί ο ερευνητής.

Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...