Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ψυχρολουσία για την αφαίρεση του όρου «Macedonian»

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRcp2s82Gp1l1dddVj9UH2Um46jW2xVhyirbcUPTZiJbPkmmnt8Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στα Σκόπια η αφαίρεση του όρου «Macedonian», που προσδιόριζε τη γλώσσα της ΠΓΔΜ στην επίσημη υπηρεσία «ορολογίας» του ΟΗΕ (UN TERM)...
Η υπηρεσία αυτή παρουσιάζει τα στοιχεία της ταυτότητας όλων των χωρών μελών του Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα για την ΠΓΔΜ υπάρχουν και συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει να χρησιμοποιείται το προσωρινό όνομα για όλες τις χρήσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τη γλώσσα της χώρας ως «μακεδονική» είχαν καταχωρισθεί από τη στιγμή της ένταξης της ΠΓΔΜ στα Ηνωμένα Εθνη το 1993 και έκτοτε δεν είχε υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια ανατροπής αυτής της ντε φάκτο κατοχύρωσης «μακεδονικής» ταυτότητας μέσω μάλιστα των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Μεθόδευση
Σημειώνεται ότι στο επιχείρημα αυτό στηριζόταν ουσιαστικά και η μεθόδευση των Αμερικανών (όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» με τη δημοσιοποίηση του απόρρητου αμερικανικού τηλεγραφήματος), στην οποία είχε στηριχθεί η τελευταία πρόταση Νίμιτς, σύμφωνα με την οποία θέματα όπως η γλώσσα και η ταυτότητα θα αφήνονταν εκτός διαδικασίας και θα παραπεμπόταν σε «υπηρεσίες» του ΟΗΕ, όπου ήδη φυσικά είχε διαμορφωθεί μια αρνητική για την Ελλάδα κατάσταση.

Το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια δηλώνει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον ΟΗΕ ότι θα «υπάρξει διόρθωση» και θα επανεγγραφεί ο προσδιορισμός «Macedonian» στη γλώσσα της χώρας. Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει την Αθήνα να αντιδράσει, καθώς πλέον η επανεγγραφή του προσδιορισμού «Macedonian» στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα εις βάρος της χώρας μας στη διαδικασία που ο ίδιος ο ΟΗΕ και με αποφάσεις του ΣΑ διατηρεί υπό τον Μ. Νίμιτς για την αποδοχή κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...