Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ή θα γράψουμε ιστορία ή η ιστορία θα μας διαλύσει

«Ή θα γράψουμε ιστορία ή η ιστορία θα μας διαλύσει» ήταν η φράση του Γιώργου Παπανδρέου αναφερόμενος σε συνεργάτες του για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία και για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ καθώς όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου «στις διμερείς επαφές όλοι μίλησαν με θερμά λόγια για την προσπάθεια της Ελλάδας και με διαβεβαίωσαν όλοι πως το θέμα θα τελειώσει σύντομα» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου πρόκειται να τεθεί πλέον σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ίσως ακόμα και στο COREPER και να διευθετηθεί μεταξύ των μόνιμων πρεσβευτών των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας την έγκριση του Eurogroup και του Ecofin.

«Η Ελλάδα είναι και πάλι αξιόπιστος συνομιλητής», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της συνόδου κορυφής. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου αν και όλες οι δύσκολες αποφάσεις μετατίθενται για λύση από τους υπουργούς των οικονομικών. Το βασικό κέρδος για την ελληνική πλευρά είναι όπως καταγράφεται και από τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου η συζήτηση για το ευρωομόλογο.

«Η συζήτηση άνοιξε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέσα ενημέρωσης. Περιμένουμε να συμπεριληφθεί το ευρωομόλογο στις πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Τα ευρωομόλογα αποτελούν πρόκληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στην ένωση», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το μηχανισμό στήριξης καθώς όπως είπε «αυτές οι αποφάσεις στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στις αγορές τόνισε: «Είναι επιφυλακτικές και λόγω της γενικότερης κρίσης φοβικές».Για την εσωτερική κατάσταση ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως « αλλάζουμε την Ελλάδα» και πως το θέμα είναι «η οδυνηρή εμπειρία της κρίσης να γίνει ευκαιρία και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στα θέματα της πράσινης ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί από τη χειμερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αισιόδοξος κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον δεν ήταν η Ελλάδα στο επίκεντρο της συζήτησης καθώς η κρίση αφορά πλέον όλες τις νότιες χώρες της Ευρώπης και δεύτερο η ζεστή αγκαλιά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του ένθερμου υποστηρικτή της έκδοσης ευρωομολόγου στον Γιώργο Παπανδρέου μπροστά στα βλέμματα δεκάδων φωτογράφων, κατά τη διάρκεια της «οικογενειακής φωτογραφίας» των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ίσως αφήνει ένα υπονοούμενο «στήριξης των αδυνάτων».
24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...