Το ΚΑΣ είπε «ναι» στον βοτανικό κήπο της Αρχαίας Ολυμπίας

Το ΚΑΣ είπε «ναι» στον βοτανικό κήπο της Αρχαίας Ολυμπίας
Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία βοτανικού κήπου στην Αρχαία Ολυμπία με ενδημικά ελληνικά φυτά και δέντρα άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του τακτική συνεδρίαση.
Τα μέλη του ΚΑΣ ενέκριναν ομόφωνα το τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης έπειτα από αρκετές αναβολές, έτσι ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της σχετικής μελέτης που έχει εκπονήσει το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ).

Συγκεκριμένα, αγριελιές και αμυγδαλιές, μαντζουράνα, δεντρολίβανο και δυόσμος, κουμαριές, κουκουναριές, σκίνα, θυμάρι, μυρτιά και άλλα φυτά θα υποδέχονται τον επισκέπτη της αρχαίας Ολυμπίας όταν εκείνος θα βαδίζει από την πλευρά του Κρόνιου λόφου προς το αρχαιολογικό μουσείο.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να φυτευτούν σε έκταση 25 στρεμμάτων γύρω στα 100 δέντρα (40ελιές, 20 αριές και δρυς και 30 κυπαρίσσια) περί τους 3.000 θάμνους, καθώς και 6.000 αρωματικά φυτά και βότανα. Με σχολαστικό τρόπο θα γίνει η διάνοιξη των λάκκων φύτευσης ώστε να μην κινδυνέψουν αρχαιότητες ενώ τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν περιορισμένη ανάπτυξη του ριζικού τους συστήματος.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την διαμόρφωση εισόδου, χαλικόστρωση ή πλακόστρωση μονοπατιών, καθώς και την ανακαίνιση ενός κτιρίου αποθηκών. Ο Δήμος του Μονάχου έχει εγκρίνει κονδύλιο 150.000 ευρώ αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό, μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ που έγινε υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Λίνας Μενδώνη, παραβρέθηκε και ο τεχνικός σύμβουλος του Ινστιτιούτου Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ Γιώργος Λυριτζής, ο οποίος είχε αναλάβει την μελέτη αναδάσωσης του Κρόνιου Λόφου μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Άλλα δύο «ναι» του ΚΑΣ για την Ηλεία

Στην ίδια συνεδρίαση υπήρχαν άλλα δύο θέματα που αφορούν την Ηλεία, τα οποία συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν:

-Το αίτημα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την τοποθέτηση στοιχείων αστικού εξοπλισμού (λίθινων πάγκων και ζαρντινιέρων) επί των οδών Πραξιτέλους Κονδύλη και Δούμα, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

-Η επανακήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή απευθείας εξαγοράς ακινήτου, φερομένης ιδιοκτησίας Βασιλείου Γιαννικόπουλου, στη θέση «Κουρδουμπούλι», Δ.Δ. Φιγαλείας, Δήμου Φιγαλείας, Νομού Ηλείας.
Ιiliatora.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ