Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Αντιδράσεων συνέχεια για τις καταργήσεις- συγχωνεύσεις σχολείων


Αντιδράσεων συνέχεια για τις καταργήσεις- συγχωνεύσεις σχολείων
από τη διαμαρτυρία των μαθητών του Γυμνασίου Αυγείου
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μαθητών, γονέων και καθηγητών που αντιδρούν στο κλείσιμο σχολικών μονάδων της Ηλείας. Διαβάστε τα ρεπορτάζ από Αυγείο, Νεοχώρι και Καβάσιλα...
... που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην εφημερίδα "Πρώτη":
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Γυμνάσιο Αυγείου

«Περίπατος» τα παιδαγωγικά κριτήρια…


Την αντίδρασή τους στο κλείσιμο του σχολείου τους και στη μεταφορά τους στο Γυμνάσιο Χαβαρίου, εξέφρασαν  χθες το πρωί οι μαθητές του Γυμνασίου Αυγείου. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και οι τοπικοί φορείς, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του σχολείου στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων που γνωστοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και με πανό και συνθήματα είπαν «όχι» σε αυτή την απόφαση.

Όπως  τόνισαν, δεν ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις  του συλλόγου διδασκόντων  και τα πραγματικά, παιδαγωγικά κριτήρια, αφού το σχολείο φιλοξενεί  στην πλειοψηφία του  μαθητές από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως από το δημοτικό διαμέρισμα Κέντρου.

Στο Γυμνάσιο Αυγείου φοιτούν συνολικά 47 μαθητές και υπάρχει το προνόμιο της διαίρεσης των τάξεων σε γλωσσικά μαθήματα και τα τμήματα ένταξης, ενώ διαθέτει σύγχρονες υποδομές. Πολλοί δε από τους μαθητές εάν τελικά αναγκαστούν να φοιτούν στο Γυμνάσιο Χαβαρίου, θα αναγκαστούν να σταματήσουν το σχολείο, αφού πέραν των παραπάνω θα υφίστανται ταλαιπωρία για τη μεταφορά τους στο Χάβαρι.

Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, όπου αποφασίστηκε η κοινοποίηση σχετικού ψηφίσματος σε όλους τους συναρμόδιους φορείς. Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Αυγείου, Αρχ. Ήλιδας και Καλυβίων  κ. Α. Μπάρος, Ν. Καγιανάς και Γ. Τσουμπελής αντίστοιχα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το κλείσιμο του σχολείου, λέγοντας ότι ναι μεν συμφωνούν με το γενικότερο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, όχι όμως και με το κλείσιμο του σχολείου που αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Παράλληλα ανέφεραν ότι, τουλάχιστον, τα παιδιά θα πρέπει να φοιτήσουν σε Γυμνάσιο της Αμαλιάδας και όχι σε αυτό του Χαβαρίου.

Σε  δήλωσή του ο διευθυντής του Γυμνασίου  Αυγείου κ. Αντώνης  Γούναρης δήλωσε τα εξής: «Η πρόταση  του υπουργείου για  συγχώνευση με το Γυμνάσιο Χαβαρίου δεν έχει κανένα παιδαγωγικό  κριτήριο. Το Γυμνάσιο Αυγείου διαθέτει κάποια προνόμια στα γλωσσικά μαθήματα και την κατάλληλη υποδομή, σε αντίθεση με το σχολείο Χαβαρίου.

Έχουμε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία έχει «αγκαλιάσει» το Γυμνάσιο Αυγείου και η διοίκηση της εκπαίδευσης. Δυστυχώς, δεν ελήφθη υπόψη η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής. Δεν είναι δημοκρατική πρόταση και αποτελεί παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό «έγκλημα».

Κρατάμε όλα τα παιδιά φτωχών ανθρώπων με αγάπη για να δουλεύουν σαν ομάδα. Καλούμε τον δήμο Ήλιδας να διαμορφώσει αλλιώς την πρόταση προς το υπουργείο. Υπάρχει ακόμη περιθώριο».

Νεοχώρι Κυλλήνης

Συνεχίζουν την κατάληψη οι μαθητές


Συνεχίζουν την κατάληψη και αυτήν την εβδομάδα οι μαθητές  των λυκειακών τάξεων του Νεοχωρίου  Κυλλήνης, αντιδρώντας με αυτόν  τον τρόπο στην συγχώνευση του  σχολείου τους με το Λύκειο Ανδραβίδας ή Λεχαινών.

Οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους για όσο  διάστημα χρειαστεί, όχι για να χάσουν ώρες μαθήματος, όπως δηλώνουν, αλλά για να πετύχουν το καλύτερο για την σχολική τους μονάδα και το χωριό τους.

Συγκεκριμένα, ο  πρόεδρος του 15μελους συμβουλίου των μαθητών Περικλής Ασημακόπουλος αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στα αιτήματα των παιδιών που απαιτούν να ικανοποιηθούν από το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση.

«Πρώτο αίτημά μας είναι να μην συγχωνευθεί  το σχολείο μας με άλλο σχολείο είτε στην Ανδραβίδα είτε στα Λεχαινά. Μάλιστα ζητάμε να φοιτούν εδώ και οι μαθητές των στρατιωτικών της 117 Π.Μ Ανδραβίδας που μέχρι και σήμερα παρακολουθούν τα μαθήματά τους στα Λεχαινά. Για τον λόγο αυτό δε, ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να μας δοθεί παράταση χρόνου ώστε να κάνουμε αναβάθμιση του χώρου που θα στεγάσει όλους τους μαθητές», δήλωσε ο κ. Ασημακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε στην συνέχεια: «Ακόμα ζητάμε οι λυκειακές τάξεις Νεοχωρίου να αναβαθμιστούν σε αυτόνομη σχολική μονάδα αφού πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Αυτά είναι τα αιτήματά μας και εμείς ως μαθητές δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα κάνουμε πίσω αν δεν ικανοποιηθούμε. Δεν κάνουμε κατάληψη για να χάσουμε μάθημα, αλλά για να πετύχουμε το καλύτερο για το σχολείο μας και το χωριό μας».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές έχουν στο πλευρό τους εκπαιδευτικούς τους, τους γονείς τους αλλά και τους τοπικούς φορείς.

Επίσκεψη φορέων του δήμου Πηνειού στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 

Όχι στη συγχώνευση του Γυμνασίου Καβασίλων


Μία σειρά ενεργειών δρομολογούν τις τελευταίες ημέρες οι φορείς του δήμου Πηνειού αντιδρώντας στην συγχώνευση του Γυμνασίου Καβασίλων με το Γυμνάσιο Γαστούνης.

Πιο συγκεκριμένα και ενώ η κατάληψη των μαθητών στο σχολείο συνεχίζεται, χθες επιτροπή που αποτελούνταν από τον αντιδήμαρχο  κ. Δημήτρη Βασιλόπουλο, τον πρόεδρο  του τοπικού συμβουλίου κ. Σάκη Ζορμπάνο, τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γονέων κ. Χρήστο Συλαϊδή και τον αντιπρόεδρο του 15μελους Νίκο Βασιλείου επισκέφθηκαν την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Κωνσταντίνα Γερολυμάτου.

Όπως δήλωσε στην Πρώτη ο κ. Βασιλόπουλος, η προϊσταμένη ήταν «ανοιχτή» στον διάλογο με τους φορείς, τονίζοντάς τους ότι από την πλευρά της έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, με τις οποίες έχει εκφράσει την αρνητική της θέση στο κλείσιμο του σχολείου.

«Εμείς της αναφέραμε την απορία μας γιατί να κλείσει το Γυμνάσιο Καβασίλων και όχι το Γυμνάσιο Σαβαλίων για παράδειγμα που έχει τον ίδιο αριθμό μαθητών και βρίσκεται στην ίδια θέση», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε στην συνέχεια: «Επίσης σημειώσαμε για ακόμα μία φορά ότι το Γυμνάσιο Γαστούνης δεν είναι σε θέση να στεγάσει και τους μαθητές του Γυμνασίου Καβασίλων, ενώ επισημάναμε και τους λόγους για τους οποίους αντιδρούμε με την συγχώνευση αυτή που είναι κοινωνικοί και οικονομικοί».

Τους ίδιους λόγους ανέφερε και ο κ. Ζορμπάνος, σημειώνοντας ότι μία τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει σε υποβάθμιση το χωριό των Καβασίλων που έχει μεγάλη ιστορία, ενώ ο αντιπρόεδρος του 15μελούς τόνισε ότι η κατάληψη των μαθητών θα συνεχιστεί έως ότου δοθεί ικανοποιητική λύση στο πρόβλημά τους.

Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων ο κ. Συλαϊδής τόνισε ότι οι γονείς είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμα και σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να μην κλείσει το Γυμνάσιο, ενώ τέλος ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι εκκρεμεί συνάντηση των φορέων και με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης.
*από τα ρεπορτάζ του Παναγιώτη Πεντάζου (Αυγείο) και της Άντυς Καπλάνη (Νεοχώρι, Καβάσιλα) για την εφημερίδα ΠΡΩΤΗ - www.protinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...