Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας"


\"Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας\"
Νεοχώρι Κυλλήνης
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές των σχολείων που κλείνουν λόγω των συγχωνεύσεων- καταργήσεων που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα στο Νεοχώρι Κυλλήνης οι μαθητές, που πραγματοποιούν κατάληψη σε Λυκειακές Τάξεις, Γυμνάσιο και...
... Δημοτικό,  αποφάσισαν την 25η Μαρτίου να παρελάσουν με μαύρες σημαίες και περιβραχιόνια πένθους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των Λυκειακών Τάξεων.

Διαβάστε την επιστολή που απέστειλαν οι μαθητές στο iliatora.gr

"Εμείς οι μαθητές των Λυκειακών Τάξεων Νεοχωρίου σας αποστέλουμε αυτή την επιστολή για να εκφράσουμε την έντονη αντίθεση μας στην απόφαση του υπουργείου να συγχωνεύσει τις λυκειακές τάξεις του σχολείου μας με το λύκειο της Ανδραβίδας.

Είμαστε πραγματικά απελπισμένοι καθώς το σχολείο μας τελεί υπό κατάληψη εδώ και μια εβδομάδα αλλά παρ' όλα αυτά κανείς υπεύθυνος δεν έχει ενδιαφερθεί για μας και τα επιχειρήματά μας, ώστε να μην γίνει η σχεδιαζόμενη συγχώνευση.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτα από όλα το κτήριο είναι σε άριστη κατάσταση και ο εξοπλισμός του άρτιος.Είναι ένα σχολείο για το οποίο έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα έτσι ώστε σήμερα να έχει 3 διαφορετικά γήπεδα, (μπασκετ, βόλει, ποδοσφαίρου), διάδρομο στίβου, κερκίδες και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μια αίθουσα προβολών, 8 αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία καθηγητών και διευθυντή.

Παρ' όλα αυτά το υπουργείο προτείνει την εγκατάλειψη ουσιαστικά του κτιρίου και τη μετεστέγαση μας στο κτίριο του λυκείου Ανδραβίδας, οι εγκαταστάσεις του οποίου κρίνονται απλά ικανοποιητικές με βάση τη δημοσίευση του ίδιου του υπουργείου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στης  14-3-2011, τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις άλλων σχολείων υποδοχής κρίνονται πολύ καλές ή καλές.

Επιπλέον το σχολείο φιλοξενεί μαθητές από τέσσερα διαφορετικά χωριά (Κ.Παναγιά, Κυλλήνη, Κάστρο, Νεοχώρι), τα οποία απέχουν από 8 έως 15 χλμ από την Ανδραβίδα, τη στιγμή που δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στο νέο σχολείο. Σύμφωνα με το υπουργείο το κόστος της μετραφοράς θα πρέπει να αναλάβουν οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι, οι οποίοι όμως δηλώνουν αδυναμία καθώς δεν έχουν χρήματα.  Έτσι η μεταφορά των 52 μαθητών του σχολείου είναι μετέωρη.

Ένας ακόμη λόγος είναι ο ίδιος ο αριθμός των μαθητών, ο οποίος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος ενώ θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αν είχε τηρηθεί ο νόμος και τα παιδιά των στελεχών της 117 Πτέρυγας Μάχης φοιτούσαν στο σχολείο μας και όχι στα σχολεία των Λεχαινών, στα οποία γίνονται παρανόμως δεκτά.

Εδώ θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν χρησιμοποιηθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τα σχολεια που θα πρέπει να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν λόγω του μικρού αριθμου μαθητων. Υπάρχει το παράδειγμα Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις στο νομό Αχαϊας (του οποίου οι Τάξεις έχουν 30 μαθητές έναντι 52 των Λ.Τ. Νεοχωρίου) που επίσης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αχαγιά και το οποίο δεν συγχωνεύεται ούτε καταργείται.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλοι οι τοπικοί  φορείς, ο Δήμος, η τοπική ΕΛΜΕ, και η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηλείας είναι αντίθετοι στη συγχώνευση του σχολείου μας και όλες τους οι εισηγήσεις είναι αρνητικές για κάτι τέτοιο. Έχουμε επίσης τη στήριξη και των γειτονικών μας σχολείων όπως το μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Βαρθολομιού.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να μη γίνει καμία συγχώνευση όχι μόνο όσον αφορά το δικό μας σχολείο αλλά και όλα τα υπόλοιπα σχολεία που θίγονται από το πρόχειρο και απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο. Εμείς θέλουμε δωρεάν δημόσια ποιοτική παιδεία και όχι σχολεία τέρατα, σκουποδότοπους μαθητών.

Πρώτα ο μαθητής λέει το υπουργείο. Εμείς λοιπόν οι μαθητές σας λέμε: Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας. Θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους!


Τα μέλη του δεκαπενταμελούς συμβουλίου των Λυκειακών Τάξεων Νεοχωρίου
"


Καβάσιλα

Τη συνέχιση της κατάληψης του Γυμνασίου Καβασίλων αλλά και την αποχή τους από κάθε είδους εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου αποφάσισαν οι μαθητές  του σχολείου.

Μυρτιά

Δελτίο Τύπου για το θέμα της κατάργησης του Γυμνασίου Μυρτιάς εξεδόθη σήμερα από το γραφείο του Δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου, όπου αναφέρονται τα εξής:
"Συνάντηση για  το θέμα του γυμνασίου Μυρτιάς είχε σήμερα (ΣΣ χθες) στην Αθήνα ο Δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αργυρόπουλο.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Υφυπουργού κας Εύης Χριστοφιλοπούλου με τη συμμετοχή της συμβούλου της Υφυπουργού-αρμόδιας για τις συγχωνεύσεις- κυρίας Πόπης Ζηνέλη και του περιφερειακού Δ/ντή εκπαίδευσης Ν. Ηλείας κ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου, ο Δήμαρχος Πύργου παρέδωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου με το οποίο ζητείται η μη κατάργηση του γυμνασίου Μυρτιάς καθώς και υπομνήματα ανάλογου περιεχομένου από το σύλλογο διδασκόντων και το σύλλογο γονέων του σχολείου.

Επιχειρηματολογώντας  ο κ. Παρασκευόπουλος, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να καταργηθεί ένα άρτιο σχολείο που στεγάζεται σε κτήριο καινούργιο, το οποίο διαθέτει επαρκή αριθμό αιθουσών, εργαστήρια και χώρους πολλαπλών εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί τις ανάγκες εκπαίδευσης μια μεγάλης γεωγραφικής περιοχής (5-6 τοπικών διαμερισμάτων) και να οδηγηθούν οι μαθητές του σε λυόμενες αίθουσες.

Τόνισε επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει την κατασκευή των σχολικών μονάδων του Δήμου Πύργου όπως έχει εξαγγελθεί, να καταργήσει εντελώς τις λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας, και έπειτα να προχωρήσει στην  κατάργηση σχολείων.

Από την πλευρά του το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι η Μυρτιά είναι μια από τις περιπτώσεις που θα επανεξεταστούν.

Η τελική απόφαση  –για όλη την Ελλάδα- θα ληφθεί στα μέσα Απριλίου."

iliatora.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ