Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Στις 31 Οκτωβρίου μπαίνουν οριστικά σε διαθεσιμότητα οι 34 υπάλληλοι του ΤΑΠ Πύργου


tap_hleiasΣτον "αέρα" και οι σεισμοπαθείς που δεν ξέρουν ποιος και αν θα τους πληρώσει! - Δεν έλαβαν διαπιστωτικές πράξεις - Μοναδική τους ενημέρωση το άρθρο 129 του νόμου 4199

Με μοναδική προς το παρόν ενημέρωση - μια εβδομάδα πριν το λουκέτο - το άρθρο 129 του νόμου 4199 για τις «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ Α' 216/11-10-2013) και που στην ουσία καταργεί τους ΤΑΠ πρώην ΤΑΣ ( Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και μεταγενέστερα Πυροπλήκτων), οι 34 υπάλληλοι του ΤΑΠ Ηλείας στις 31 Οκτωβρίου τίθενται σε διαθεσιμότητα, με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να γνωρίζουν περαιτέρω τι θα συμβεί.

Κανείς εξ αυτών δεν γνωρίζει περισσότερα, οι εργαζόμενοι στο ΤΑΠ Πύργου συνεχίζουν να διευθετούν με επαγγελματική ευσυνειδησία τις υποθέσεις που εκκρεμούν αν και εντελώς ανθρώπινα ο καθένας μπορεί να φανταστεί σε πόσο δύσκολη ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται, αφού δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, ενώ διαπιστωτική πράξη για την διαθεσιμότητα δεν έχει λάβει κανένας τους. 

Το οξύμωρο είναι ότι στην Ελλάδα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη αλλά και την Ηλεία που τόσα έχει περάσει από το 1993 ως σήμερα από φυσικές καταστροφές,  η συγκυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τις κεντρικές υπηρεσίες που εξυπηρετούσαν τους σεισμόπληκτους, με πρόσχημα τη συγχώνευση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

Μαζί με τους υπαλλήλους που βιώνουν αυτή τη στιγμή την εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια, στον «αέρα « βρίσκονται και δεκάδες επαγγέλματα του κλάδου της οικοδομής που στην Ηλεία έχει «πεθάνει» προ πολλού, ενώ στις αρμοδιότητες των ΤΑΣ ανάμεσα σε άλλα βρίσκονταν ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος των κτιρίων, οι αποζημιώσεις για επισκευή και ανακατασκευή.

Και το πιο βασικό αυτήν την περίοδο, είναι η ανασφάλεια για εκατοντάδες δικαιούχους της κρατικής αρωγής, αφού το ΤΑΠ Πύργου μοιράζει και θα μοιράζει ως την τελευταία μέρα που θα παραμείνει ανοιχτό, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη, το συνολικό ποσόν των 2,5 εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους σεισμόπληκτους οφειλόμενα από το 2008.

Επίσης, περίπου 20 μέρες πριν τεθούν σε οριστικά σε διαθεσιμότητα όλοι οι εργαζόμενοι στα ΤΑΣ ανά τη χώρα και τον Τομέα Αποκατάστασης Πυρόπληκτων του Πύργου, το υπουργείο Οικονομικών, ενέκρινε  το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ για ανακατασκευές και επισκευές των σπιτιών, για τα οποία  εκκρεμεί η πληρωμή εγκεκριμένων  δόσεων από  το ΤΑΣ Αχαΐας και τον ΤΑΠ Ηλείας, έναντι των δικαιούχων  σεισμοπλήκτων.

Λογικά θα πρέπει τα χρήματα αυτά να μοιραστούν ανάμεσα στην Ηλεία και την Αχαία στο ήμισυ, μα όπως πληροφορηθήκαμε χθες από υπαλλήλους του ΤΑΠ Πύργου, ούτε και γι αυτό υπάρχει ενημέρωση όπως και άγνωστο είναι το… ποια υπηρεσία και πότε θα κάνει την κατανομή και θα αναλάβει να πληρώσει τους σεισμόπληκτους!

Δηλαδή την ώρα ακριβώς που οι προϊστάμενοι  και οι εργαζόμενοι του ΤΑΣ Αχαίας και ΤΑΠ Ηλείας θα πρέπει να παραδίδουν τις υποχρεώσεις και εκκρεμότητες που έχει κάθε μια υπηρεσία, ταυτόχρονα και για όσες ημέρες είναι ακόμα στις θέσεις τους οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, καλούνται να υπερβάλλουν εαυτούς για να αποδώσουν στους σεισμόπληκτους τα χρήματα που τους αναλογούν από τα δάνεια που έχουν λάβει, είτε για ανακατασκευή είτε για αποκατάσταση.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι ακόμα πού θα παραδώσουν τα της υπηρεσίας; Στα κεντρικά της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στην Αθήνα που εξακολουθεί να υφίσταται ή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην περιφέρεια των οποίων εδρεύουν;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν προφανώς στο… και πέντε, γιατί στην Ελλάδα ζούμε, ξέρουμε πώς λειτουργεί το Δημόσιο.  Όμως είναι εντελώς παράλογο, να βάζουν «χέρι» σε μια   Υπηρεσία που μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά καθώς διαθέτει εμπειρία 20 ετών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Έτσι κι αλλιώς οι αποφάσεις σύστασης της αντίστοιχης υπηρεσίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η προκήρυξη θέσεων και η πλήρωσή τους, η επαναλειτουργία των υπηρεσιών αυτών υπό το νέο φορέα, είναι δεδομένο ότι θα τραβήξει σε βάθος χρόνου. Οι σεισμοπαθείς όμως που περιμένουν στωϊκά να λάβουν τα χρήματά τους, πιεζόμενοι κιόλας από εργολάβους και από δάνεια τραπεζών στις οποίες αναγκάστηκαν να καταφύγουν, δεν έχουν άλλα περιθώρια υπομονής.
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...