Ο θόρυβος αεροσκαφών κάνει κακό στην καρδιά

Με τα αεροπλάνα να προκαλούν δαιμονισμένο θόρυβο πάνω από τα κεφάλια σας κινδυνεύετε να εμφανίσετε σοβαρά καρδιακά προβλήματα, αποκαλύπτει μελέτη Ελβετών επιστημόνων.

Μετά από τη μελέτη 4,6 εκατομμυρίων ενηλίκων σε ολόκληρη την Ελβετία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι θάνατοι από καρδιά ήταν περισσότεροι στα άτομα που εκτίθεντο στους θορύβους των αεροπλάνων.

"Οι συνέπειες είναι ακόμα σοβαρότερες σε άτομα που εκτίθενται σε πολύ ψηλά επίπεδα θορύβου και εξαρτάται από το πόσο διάστημα τα άτομα αυτά ζουν "υπό" τον θόρυβο", δήλωσε ο ερευνητής Ματίας Εγκερ του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι θόρυβοι αυτοί συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων του καρδιοαγγειακού συστήματος.

Ωστόσο η έρευνα αυτή βοηθά στον καθορισμό του πότε οι θόρυβοι και οι διάφοροι ήχοι ξεπερνούν το επίπεδο επικινδυνότητας ή εάν εκτός από τους θορύβους συνάδουν και άλλοι παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

"Υπάρχει ένα πρόβλημα και εξετάζεις την κατάσταση στους αυτοκινητόδρομους όπου υπάρχει ο συνδυασμός των επιπέδων θορύβου και των επιπέδων ρύπανσης του αέρα" δήλωσε ο Εγκερ και πρόσθεσε: "Εξετάζοντας όμως την περίπτωση των αεροδρομίων είμαστε σε θέση να αποσυνδέσουμε αυτά τα δύο γεγονότα".

Ο Εγκερ και οι συνεργάτες του κατέγραψαν 15.532 θανάτους από καρδιακά εμφράγματα μεταξύ 4,6 εκατομμυρίων Ελβετών από το 2000 έως το 2005 χρησιμοποιώντας λεπτομερείς πληροφορίες από μια εν εξελίξει μελέτη της θνησιμότητας στη χώρα.

Κυβερνητικά στοιχεία και περιβαλλοντικά δεδομένα βοήθησαν την ερευνητική ομάδα να καθορίσει την απόσταση που έχει η κατοικία κάθε ατόμου από αεροδρόμια και μεγάλους αυτοκινητόδρομους καθώς και τη σχέση που έχει η γειτνίαση με τις πηγές θορύβου.

Αυτά τα δεδομένα επέτρεψαν στους ερευνητές να καθορίσουν ακριβώς τη σχέση θορύβου των αεροσκαφών και της έκθεσης στην περιβαλλοντική μόλυνση για 15 έτη ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Άτομα που εκτίθενται καθημερινά σε μέσο όρο θορύβου 60 ντεσιμπέλ έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό έμφραγμα σε σχέση με αυτούς που εκτίθενται σε θορύβους μικρότερης έντασης από 45 ντεσιμπέλ, καταλήγουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Epidemiology.

i-reporter

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ