Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Εύκολα θύματα εκμετάλλευσης τα παιδιά

Συνολικά 1,2 εκατ. πέφτουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης κάθε χρόνο

Στην Ελλάδα από το 2005 έως το 2010 συνολικά 1.916 παιδιά δηλώθηκαν ως εξαφανισμένα, ενώ 8 στα 10 δεν είναι ελληνικής καταγωγής.


Τα παραπάνω στοιχεία αποκάλυψαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά, Τζέιμς Καναβίνο και ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα εξαφανισμένα και τα υπό εκμετάλλευση παιδιά.

«Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται ένα παιδί. Τα παιδιά πλέον είναι ένα αντικείμενο το οποίο κακοποιείται, ξεπουλιέται, πέφτει θύμα εκμετάλλευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου, Τζέιμς Καναβίνο.

Το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για την εξαφάνιση και εκμετάλλευση των παιδιών, το οποίο εγκαινίασε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είναι το πρώτο επιχειρησιακό κέντρο των Βαλκανίων, το οποίο έχει περιφερειακή εντολή από το Διεθνές Κέντρο.

Είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνο, για την πρόληψη των φαινομένων της εξαφάνισης, της αρπαγής/απαγωγής, της εκμετάλλευσης και παράνομης διακίνησης ανηλίκων, για την άμεση και ουσιαστική συμβολή στις προσπάθειες εντοπισμού εξαφανισμένων παιδιών και για τον συντονισμό διακρατικών προσπαθειών για τον εντοπισμό ανηλίκων που αγνοούνται.

Στοιχεία που συγκλονίζουν:

Στις ΗΠΑ, πάνω από 800.000 παιδιά, κάτω των 18, εξαφανίζονται κάθε χρόνο.

Ένα στα πέντε κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ μόνο το ένα τρίτο εξ αυτών, το καταγγέλλουν.

Ένα στα επτά παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, στο Ίντερνετ.

Συνολικά 1,2 εκατ. παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης κάθε χρόνο στον κόσμο.

Από τα 196 κράτη του κόσμου, μόνο τα 45 έχουν επαρκή νομοθεσία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις, ενώ σε 122 κράτη η εκμετάλλευση ανηλίκων δεν είναι καν παράνομη.

Παγκοσμίως, το 22% των ανθρώπων υπό εμπορία, είναι παιδιά.

Δέκα δισ. ευρώ είναι τα ποσά που διακινούνται από την εμπορία και εκμετάλλευση παιδιών, η οποία είναι η τρίτη επικερδέστερη παράνομη δραστηριότητα στον κόσμο, μετά το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Για το 2009, συνολικά 396 παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα, 105.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 50.000 στη Γερμανία, 39.000 στη Γαλλία, 8.400 στην Ισπανία, 1.250 στην Ιρλανδία, καθώς και 1.100 στην Ιταλία.
NEWSBEAST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...