Κι όταν λέμε ισόβια, δεν εννοούμε ισόβια

Η ακτινογραφία της απόφασης για τον Αλέξη
«…Ακολουθούν δύο δικαστικές κρίσεις στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο και είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι διαφορετικές, γιατί αλλιώς καταργείται το κράτος δικαίου, το οποίο είναι η κατοχύρωση της Δημοκρατίας».


Με αυτά τα λόγια, ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα έδωσε -  μετά την αυλαία της πολύκροτης δίκης για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγόρόπουλου - το «στίγμα» της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει στο μέλλον ο ισοβίτης πλέον εντολέας του, προκειμένου να καταφέρει να «σπάσει» τα ισόβια!

Έτσι “όταν λέμε ισόβια, δεν εννοούμε ισόβια” σε μία παράφραση της ρήσης του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν ο ίδιος είχε ερωτηθεί για την περίπτωση χάρης στους συνταγματάρχες της Χούντας.

Ο Επ. Κορκονέας με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή το Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Η ενοχή του Επ. Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και όχι με ενδεχόμενο δόλο (όπως ήταν η αρχική κατηγορία), κρίθηκε με διαφορά μιας ψήφου (4-3)!

Η μετατροπή της κατηγορίας με οριακή πλειοψηφία σημαίνει ότι τέσσερα μέλη του δικαστηρίου– τρεις ένορκοι και ένας δικαστής -  είχαν την άποψη ότι ο ειδικός φρουρός βρέθηκε το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου  στα Εξάρχεια στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου για να σκοτώσει!

Πως όμως μεταφράζεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε πραγματικό χρόνο;
Καταρχάς ισόβια σημαίνει 25 χρόνια στη φυλακή, ανεξάρτητα με την όποια ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που θα ακολουθήσει.

Αν μάλιστα ο καταδικασθείς εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, δηλαδή 15 χρόνια και πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος – καλή διαγωγή μέσα στη φυλακή, κ.ά- μπορεί να καταφέρει την αποφυλάκιση του.

Και αυτό χωρίς να υπολογιστεί το ενδεχόμενο το δευτεροβάθμιο δικαστήριο που θα ακολουθήσει να «σπάσει» τα ισόβια, αναγνωρίζοντας στον πρώην ειδικό φρουρό, ελαφρυντικά όπως αυτό του πρότερου εντίμου βίου, που τώρα δεν αναγνώρισε το δικαστήριο της Άμφισσας και μάλιστα ομόφωνα.

Το ίδιο ισχύει και για τον συγκατηγορούμενο του Επ. Κορκονέα, τον έτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών.

Τα μέλη του δικαστηρίου πάλι κατά πλειοψηφία, μετέτρεψαν την ποινή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενον δόλο σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Και στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Έτσι, ο Βασίλης Σαραλιώτης όπως και ο Επ. Κορκονέας ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, μπορεί να αιτηθεί την αποφυλάκισή του αφού εκτίσει τα 3/5 της ποινής, δηλαδή περίπου έξι χρόνια.
PROTOTHEMA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ