Φάρμακο η Ηλειακή μαύρη σταφίδα!

Δεν πήρε ακόμη τον χαρακτηρισμό «Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης η «Σταφίδα Ηλείας» καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκριση μόνο στη «Φάβα Σαντορίνης», δημοσιεύοντας τη σχετική απόφαση στην εφημερίδα της Ε.Ε.

Ωστόσο το προϊόν της Ηλείας παραμένει στη λίστα αναμονής και εκτιμάται ότι σύντομα θα πάρει τη σφραγίδα της Ε.Ε. και θα ονομαστεί ΠΟΠ. Συγκεκριμένα, με ενέργειες της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας το θέμα της ονομασίας προέλευσης της σταφίδας Ηλείας έφτασε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο υπέβαλλε τη σχετική αίτηση πριν δύο μήνες. Συνήθως απαιτείται διάστημα έξι μηνών για την έγκριση, καθώς υπάρχει μια περίοδος για υποβολή τυχόν ενστάσεων.

Σύμφωνα με την αίτηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «Σταφίδας Ηλείας» που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες παρόμοιες σταφίδες είναι η πιο στρογγυλή, ομοιόμορφη ρώγα της με διάμετρο τεσσάρων έως οκτώ χιλιοστών, το μαύρο χρώμα και η υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και τρυγικό οξύ.

Πέραν των απλών σακχάρων, της φρουκτόζης και της γλυκόζης, περιέχει σε σημαντική ποσότητα τρυγικό και κιτρικό οξύ, καθώς και μεταλλικά και καλιούχα ιόντα που είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα πολυφαινολικών συστατικών και προστατεύουν τον άνθρωπο από καρδιοπάθειες και καρκίνο! Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές έρευνες κυρίως για αντικαρκινικές ιδιότητες.

Χάρη στη θρεπτική τους αξία παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, διευκολύνουν τη λειτουργία της χώνεψης και του νευρικού συστήματο
ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ