Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Δεν καήκαμε πολύ, ίσως όμως... πνιγούμε!


Δεν καήκαμε πολύ, ίσως όμως... πνιγούμε!
Από τη σημερινή συνεδρίαση του ΣΝΟ.
Ελαφρώς περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκαν στην Ηλεία κατά την αντιπυρική περίοδο που κλείνει τυπικά μεθαύριο Κυριακή 31 Οκτωβρίου, όμως υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης πλημμυρικών φαινομένων στο νομό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, οι πυρκαγιές στην Ηλεία, κατ’ έτος, έχουν ως εξής:

2010: 404 πυρκαγιές και 1.514 στρέμματα καμένων εκτάσεων.

2009: 322 πυρκαγιές και 1.068,1 στρέμματα καμένων εκτάσεων.

2008: 459 πυρκαγιές και 2.045 περίπου στρέμματα.

2007: 543 πυρκαγιές και 1.000.000 περίπου στρέμματα.

Σύμφωνα με τον νομάρχη και πρόεδρο του ΣΝΟ, Χαράλαμπο Καφύρα, «τα τελευταία 3 χρόνια σημειώνεται μια σαφής μείωση του αριθμού και των καμένων εκτάσεων και εκτός της μικρότερης υπαρκτής έκτασης δασών, λόγω των μεγάλων καταστροφών του 2007, κοινή είναι η εκτίμηση όλων ότι οφείλονται και σε μέτρα που πήρανε όλοι οι φορείς του Νομού μας και που ήταν:

-Βελτίωση αποφασιστική της ενημέρωσης των κατοίκων και των υπηρεσιών του νομού μας, μέσω του συστήματος που έχει εφαρμόσει η Νομαρχία Ηλείας και έχουν συνδράμει αποφασιστικά τα ΜΜΕ του Νομού μας.

-Στην καλύτερη συνεργασία, η οποία είναι πάρα πολύ καλή, όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή και που είναι οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, οι  Δυνάμεις Εναέριες Πυρόσβεσης, η Νομαρχία, οι Δήμοι, οι Εθελοντικές Ομάδες, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις,  Κυνηγετικοί Σύλλογοι κ.λπ.

-Η επαρκής διάθεση μηχανημάτων και ανθρώπινου δυναμικού προς τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.

    Όμως τα προβλήματα –τονίζει ο νομάρχης- που εξακολουθούν να παραμένουν και είναι μεγάλα, συνοπτικά είναι:
Η έλλειψη προσωπικού και οχημάτων  των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών
Η αδυναμία των μηχανημάτων που έχουν οι Δήμοι, ακόμα και σε πυροσβεστικά οχήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Οι ακαθάριστοι χώροι, οικόπεδα, εκτάσεις κ.λπ. που υπάρχουν σε όλο τον Νομό Ηλείας .

Κίνδυνος πλημμυρών τον χειμώνα

Σοβαρότατο κίνδυνο πλημμύρων, κατολισθήσεων, αποσάθρωση εδαφών πολλών οικισμών, καταστροφής υποδομών της Ηλείας (όλων των υδρευτικών, αποχετευτικών, αρδευτικών και αποστραγγιστικών δικτύων, υδρεύσεων και αποκλεισμός οδών και περιοχών) λόγω πτώσης δέντρων, κατολισθήσεων, βροχών κλπ, διαβλέπει ο κ. Καφύρας, όπως εισηγήθηκε στο ΣΝΟ, επικαλούμενος την περίπτωση του Βαρθολομιού.
Αναλυτικά, ο κ. Καφύρας τόνισε:

«Τα αποστραγγιστικά Δίκτυα ευθύνης ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ καθώς και κάποια των Δήμων είναι ασυντήρητα κυρίως λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Μετά τις πυρκαγιές του 2007 υπήρξε χρηματοδότηση στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, στους Δήμους, στο ΓΟΕΒ αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε αντιπλημμυρικό έργο, κυρίως όμως μόνο ως προς το μέρος του καθαρισμού των ποταμών, χειμάρρων και ρεμάτων και αυτό όχι στο σύνολό του σε όλο το Νομό και σε όλο το μήκος της ροής αυτών.
Τα οποία έγιναν έργα, ωστόσο είχαν τον χαρακτήρα του επείγοντος, είχαν συγκεκριμένη στόχευση : να αποφύγουμε πιθανή καταστροφή από επερχόμενους κινδύνους. 
Ο σχεδιασμός αυτός προέβλεπε τον καθαρισμό των ποταμών, των χειμάρρων, των ρεμάτων της Ηλείας, κυρίως όμως στην πεδινή κοίτη.Όμως άλλο θέμα ο καθαρισμός των φυσικών (ποτάμια κλπ.) και τεχνικών (αποστραγγιστικό δίκτυο) δικτύων απορροής και άλλο η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία. 
   
Όμως θεωρούμε ότι αυτά που έχουν γίνει είναι λίγα, όχι επαρκή και πολλά όχι σωστά και αυτό το λέμε διότι ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας χρειαζόμαστε χρηματοδότηση ύψους 6.500.000€ για την ολοκλήρωση των άμεσων και επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων και τις οριοθετήσεις των ποταμών, χείμαρρων και  ρεμάτων την μελέτη της επικινδυνότητας του υδρογραφικού δικτύου στο Νομό μας ώστε  να επιλέξουμε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, με τρόπο όμως μόνιμο και σχεδιασμένο όπως το έχουμε ζητήσει από την Π.Δ.Ε.

Η Ν.Α Ηλειας χρηματοδοτήθηκε μονο με 500.000 € και με αυτά κάναμε ορισμένες επεμβάσεις. Για τα ποτάμια τα μεγάλα έχουμε και εδώ επιφυλάξεις. Διότι μετά το 2007 πραγματοποιήθηκε ένας καθαρισμός των κυρίως δικτύων απορροής υδάτων που είναι οι βασικοί και οι δευτερεύοντες ποταμοί της Ηλείας, και δεν υπάρχει ανάλογο έργο στους παραπόταμους, στους χείμαρρους, τα ρέματα όπως και στο αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ και του ΤΟΕΒ.

Αυτό δημιουργεί δύο κινδύνους: Να υπάρξουν πλημμύρες σε πολλές περιοχές λόγω μη καθαρισμού του προαναφερόμενου δικτύου απορροής και αυτό αφορά πολλές πεδινές περιοχές, πόλεις και χωριά του Νομού. Να καταστραφεί το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα στα ποτάμια και να έχουμε μεγάλες πλημμύρες. Αν οι προηγούμενοι χειμώνες «πέρασαν» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, φέτος πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολλές δυσκολίες. Άλλωστε το έδειξε το φθινοπωρινό ξεκίνημα.

Με τις  πρώτες  βροχές είχαμε  έντονα φαινόμενα κατολισθήσεων, μεταφορά στερεών υλικών – λασπορροών, με συνέπεια να πλημμυρίζουν δρόμοι, να φράσσουν μικρά και μεγάλα τεχνικά, να αποκολλούνται μικροί και μεγάλοι λίθοι και να πέφτουν στο οδικό δίκτυο αλλά και σε οικισμούς, πτώσεις δέντρων με σοβαρότατο κίνδυνο να θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η κατάσταση είναι επιβαρυμένη από το ακαθάριστο αποστραγγιστικό  δίκτυο του ΓΟΕΒ  και των ΤΟΕΒ. Σε πολλές περιοχές της Ηλείας, λόγω του ότι εμφανίζονται έντονα κατολισθητικά φαινόμενα (Καλό Παιδί, Φρίξα, Αρήνη, Ανήλιο, Λέπρεο, Βουλιαγμένη, Πλατιάνα, Γκραίκα, Γρύλλος, Διάσελλα, Αγραπιδοχώρι, Βάλμη, Περιστέρι Αμαλιάδας και  αλλού), έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στους ίδιους τους οικισμούς όσο και στο οδικό δίκτυο.

Τα κατολισθητικά φαινόμενα αυτά είναι αναμενόμενο να ενταθούν και να προστεθούν και άλλοι οικισμοί. Έντονα κατολισθητικά φαινόμενα θα σημειωθούν σε οικισμούς που βρίσκονται στις παρυφές λόφων ή βουνών και των οποίων κατεστράφη εντελώς η δασική βλάστηση, με συνέπεια, λόγω και της φύσης των εδαφών, να κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν ή να καταπλακωθούν κατοικίες και ήδη έχουν σημειωθεί τέτοια  με τις πρώτες βροχές το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων».

Επισημάνσεις και προτάσεις

Ο κ. Καφύρας πρότεινε  να υπάρξει κεντρική εκτίμηση ότι:
-Οι ποταμοί μας θα δεχθούν πάρα πολύ μεγαλύτερους όγκους νερού και φερτών υλικών και η παροχή τους θα είναι τεράστια.

-Αναμένουμε έντονα  καιρικά  φαινόμενα που  πιθανόν  να  δημιουργήσουν πλημμυρικά και  κατολισθητικά φαινόμενα.

-Πρέπει να  είμαστε  έτοιμοι   για το  χειρότερο και οι περιοχές που πρέπει να  προσέξουμε είναι χώροι που κατοικούν άνθρωποι, δηλαδή μπορεί να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή  να προσβληθεί το πολιτιστικό μας παρελθόν και δεν πρέπει να αποκλειστούν οι οδικές αρτηρίες.

-Οι επερχόμενες καταστάσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συνηθισμένες , αλλά με την εκτίμηση ότι θα έχουμε πάρα πολύ δύσκολες  εξελίξεις.

Για  όλους αυτούς  τους  λόγους   είναι   αναγκαίο η  Ν.Α  ,οι Δήμοι, το ΣΝΟ και όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς της Ηλείας  να βρίσκονται σε πολύ υψηλό βαθμό  ετοιμότητας.

Επίσης απαιτείται :
-Οι δυνάμεις του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής να είναι έτοιμες και προσανατολισμένες προς τις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση πλημμύρων, κατολισθήσεων κλπ.

-Ετοιμασία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να προσανατολίσει τις δυνάμεις της, τα μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της προς τις περιοχές αυτές.

-Να  λειτουργεί (η Ν.Α Ηλειας έχει ήδη έτοιμο) σχέδιο έκτακτων αναγκών, με επικεφαλείς Πολιτικά Στελέχη της Νομαρχίας, μηχανικούς, υπομηχανικούς , με συγκεκριμένους εργολάβους, συγκεκριμένα μηχανήματα, έτσι ώστε όταν συμβαίνει ένα τέτοιου είδους φαινόμενο, να υπάρχει μηχανισμός άμεση επέμβασης και επίλυσης του προβλήματος.

-Ενημέρωση του λαού της Ηλείας για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων.

-Ιδιαίτερη ενημέρωση και εκπαίδευση πρέπει να γίνει στα σχολεία του Νομού μας.
Στους πυρόπληκτους Δήμους να καθοριστεί άμεσα υπεύθυνος κινητοποίησης όλων των διαθέσιμων μηχανημάτων του Δήμου, ώστε σε συνεργασία της  Ν.Α  με τον αντίστοιχο Δήμο να προσανατολίζονται οι δυνάμεις και τα μηχανήματα εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα.

Τέλος σε αυτόν τον τομέα θα  ήθελα να καλέσω τους Δήμους να επεμβαίνουν στους ποταμούς (όσο το δυνατόν γρηγορότερα) ώστε με έργα να  αποτρέψουν δύσκολες  καταστάσεις".     
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...