Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Καστελόριζο: Πάνε για ψώνια στην Τουρκία!

Καστελόριζο: Πάνε για ψώνια στην Τουρκία!

Διακόπηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τη Ρόδο

Οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελόριζου αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Τουρκία
προκειμένου να εφοδιαστούν με είδη πρώτης ανάγκης, και κυρίως με τρόφιμα, αφού η ακτοπλοϊκή σύνδεση που είχαν με τη Ρόδο, διακόπηκε αιφνιδιαστικά…

Εδώ και 15 ημέρες, το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Πρωτεύς» διέκοψε τα δρομολόγια που εκτελούσε τρεις φορές την εβδομάδα και τα οποία συνέδεαν το Καστελόριζο με τη Ρόδο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», τα δρομολόγια διακόπηκαν διότι σταμάτησε η επιχορήγησή τους από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

Οι λόγοι είναι σχετικοί µε τη χορήγηση τραπεζικής εγγύησης στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του εν λόγω πλοίου, που ανήκει κυρίως στον Δήµο Σύµης και που συνδέει τη Ρόδο, εκτός από το Καστελλόριζο, µε τη Σύµη, την Τήλο και την Κω.

Οι κάτοικοι στα νησιά αντιµετωπίζουν τις τελευταίες εβδοµάδες σοβαρά προβλήµατα. Μέχρι τώρα δεν έγινε αντικατάσταση του «Πρωτέα» µε άλλο πλοίο, µε αποτέλεσµα οι κάτοικοι του Καστελλόριζου να καταφεύγουν στην απέναντι τουρκική πόλη Αντίφυλο (Κας) για να εφοδιάζονται µε είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως τρόφιµα!

Μάλιστα σήµερα, Παρασκευή, προβλέπεται ένας σηµαντικός αριθµός κατοίκων από το Καστελλόριζο να µεταβεί στην Αντίφυλο, όπου λειτουργεί η καθιερωµένη µεγάλη λαϊκή αγορά για να εφοδιαστούν µε φρούτα, λαχανικά και άλλα είδη διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο, καιρού επιτρέποντος γίνεται ένα μόνο δρομολόγιο την εβδομάδα με το πλοίο «Διαγόρας», ενώ οι περισσότερες πτήσεις με τα μικρά αεροπλάνα συνήθως ματαιώνονται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Αλλά και για τις µετακινήσεις τους οι κάτοικοι είναι υποχρεωµένοι να µεταβούν στην τουρκική πόλη Φετιγέ και από εκεί προς τη Ρόδο, όπου υπάρχει τακτική συγκοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ηµερών ένα ζευγάρι τουριστών από τη Σουηδία που περνούσε τις διακοπές του στο Καστελλόριζο, επειδή δεν µπορούσε να πάει στη Ρόδο ελλείψει συγκοινωνιακού µέσου, αναγκάστηκε να ναυλώσει ταχύπλοο σκάφος για να πάει στην απέναντι τουρκική πόλη κι από εκεί έφτασε στο αεροδρόµιο του Ντάλαµαν προκειµένου να πάρει το αεροπλάνο και να επιστρέψει.

«Τέτοιες συµπεριφορές εκ µέρους του κράτους µας κάνουν να αισθανόµαστε πολίτες άλλης χώρας» υπογραµµίζει ο δήµαρχος του νησιού Παύλος Πανηγύρης, ο οποίος απευθύνθηκε χτες µε επιστολή του στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας την παρέµβασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...