Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Δίαιτα: Τα μυστικά της εγγυημένης ...αποτυχίας!

Δίαιτα: Τα μυστικά της εγγυημένης αποτυχίας!Oι εννιά στους δέκα που προσπαθούν να αδυνατίσουν αποτυγχάνουν παταγωδώς, διότι, ακόμα κι αν στην αρχή χάσουν κάποια κιλά, μόλις σταματήσουν τη δίαιτα, τα ξαναπαίρνουν αργά ή γρήγορα.
 

Γιατί; 
Ισως επειδή χρησιμοποιούν λάθος μεθόδους...
Πόσες φορές έχετε αρχίσει «από Δευτέρα» δίαιτα; Αν είναι πάνω από μία, είναι προφανές ότι οι προηγούμενες δεν κατάφεραν να φέρουν την πολυπόθητη μόνιμη απώλεια βάρους. Αν αυτό σας παρηγορεί καθόλου, δεν είστε οι μόνοι. Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει πως το σχεδόν 95% των ανθρώπων που προσπαθούν να απαλλαγούν από τα περιττά τους κιλά αποτυγχάνει πλήρως.
Καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία φαίνεται ότι κατέχουν αρκετές από τις μεθόδους που σχεδόν όλοι έχουμε κατά καιρούς δοκιμάσει. O κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο «Λαϊκό Νοσοκομείο» της Αθήνας, παρουσιάζει τις οκτώ μεθόδους που εγγυώνται πως, αν τις ακολουθήσετε, καταδικάζετε εκ των προτέρων τη δίαιτά σας σε... αποτυχία!
1.Στο... πυρ το εξώτερον ψωμί, ρύζι, μακαρόνια
Κάθε «δίαιτα» που (δεν) σέβεται τον εαυτό της εξοβελίζει τις πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα φασόλια και ορισμένα λαχανικά (όπως οι γλυκοπατάτες), επειδή περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Oι σύνθετοι υδατάνθρακες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, αλλά είναι παχυντικοί μόνο όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή «εμπλουτίζονται» με παχυντικές σάλτσες, βούτυρο ή λάδι. Επιπλέον, όχι μόνο είναι απαραίτητοι στον οργανισμό, αλλά, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, πρέπει να αποτελούν τον κορμό (και όχι την εξαίρεση) της καθημερινής διατροφής μας. Συνεπώς, να τρώτε καθημερινά τα προαναφερθέντα τρόφιμα, αλλά, ει δυνατόν, σκέτα και σε μικρές ποσότητες, προτιμώντας όσα έχουν πολλές φυτικές ίνες.
2.Στο κρεβάτι με άδειο στομάχι
Δεν έχει σημασία τι ώρα τρώει κανείς, αλλά τι έχει φάει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και πόσο έχει κινηθεί για να κάψει θερμίδες. Αν καταναλώνετε περιττές θερμίδες, ο οργανισμός θα τις αποθηκεύσει με τη μορφή λίπους, φάτε - δεν φάτε το βράδυ. Επιπλέον, ο οργανισμός χρειάζεται λίγα «καύσιμα» και το βράδυ για να κοιμηθεί ήσυχος και να ξεκουραστεί. Μοναδική περίπτωση να σας παχύνει το βραδινό είναι να μένετε σχεδόν νηστικοί μέσα στη μέρα, για να φάτε το 80% των ημερήσιων θερμίδων σας το βράδυ. Συνεπώς, πριν πέσετε στο κρεβάτι, φάτε κάτι ελαφρύ.
3.Τα τρόφιμα που «καίνε το λίπος»
Δεν υπάρχουν τρόφιμα που «καίνε το λίπος» ή αυξάνουν τις καύσεις. Απλώς, ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να επιταχύνουν προσωρινά τον μεταβολισμό, αλλά δεν αδυνατίζουν. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως προσθήκη λεμονιού ή γκρέιπ-φρουτ στην καθημερινή διατροφή σας δεν πρόκειται να σας αδυνατίσει. Αν θέλετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά και μάλιστα σε μορφή σωματικού λίπους, πρέπει να κάνετε κανονική δίαιτα, που θα περιέχει μετρημένες ποσότητες λιπαρών.
4. Φαγητό μία ή το πολύ δύο φορές την ημέρα
Πολλοί νομίζουν ότι θα αδυνατίσουν εάνδεν τρώνε τουλάχιστον ένα από τα τρία κύρια γεύματα. Ο οργανισμός όμως χρειάζεται συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί ομαλά. Αν παραλείπετε λοιπόν κάποιο γεύμα, θα τσιμπολογάτε ή θα φάτε περισσότερο στο επόμενο. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι δεν τρώνε πρωινό είναι πιο παχείς απ’ όσους τρώνε ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα. Το ιδανικό είναι πολλά μικρά γεύματα, τα οποία θα περιέχουν θρεπτικά –με λίγα λιπαρά και λίγες θερμίδες– τρόφιμα.
5. Μπριζόλα και σαλάτα, η καλύτερη λύση
Oποιο διαιτολόγιο περιέχει μπόλικο κρέας ή ψάρι και σαλάτα και ελάχιστο έως καθόλου ψωμί και φρούτα είναι μακράν το καλύτερο για αδυνάτισμα! Η αλήθεια είναι πως με μπριζόλα και σαλάτα μπορεί να χάσουμε κάποια κιλά, όμως τα περισσότερα δεν είναι σωματικό λίπος, αλλά νερό και μυϊκή μάζα (αυτό οφείλεται στο ότι οι νεφροί εργάζονται σκληρά για να αποβάλουν τα περιττά υποπροϊόντα της πέψης των πρωτεϊνών και του λίπους των τροφίμων). Oταν όμως χάνει κανείς νερό και μυς, δεν αδυνατίζει υγιεινά. Αν μάλιστα κάνει πολύ καιρό αυτήν τη δίαιτα, ενδέχεται να παρουσιάσει διάφορα προβλήματα, από ζάλη και αδυναμία έως αφυδάτωση και νεφρολιθίαση! Χώρια που, μόλις βαρεθεί τις μπριζόλες και τις σαλάτες κι αρχίσει να τρώει κανονικά, θα ξαναπαχύνει αμέσως.
6. Απόσταση ασφαλείας από τα γαλακτοκομικά
Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν «θύματα» πολλών από τις δίαιτες που κάνουμε για να αδυνατίσουμε. Και πάλι κακό κάνουμε παρά καλό, διότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για να λειτουργεί ομαλά και συνεπώς πρέπει να αποτελούν τμήμα κάθε προγράμματος αδυνατίσματος. Το σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι τα λιπαρά τους: να επιλέγετε λίγων λιπαρών ή άπαχο γάλα, τυρί και γιαούρτι.
7. Είναι λάιτ, δεν παχαίνει
Από τότε που βγήκαν τα λάιτ τρόφιμα ο μέσος κάτοικος της Δύσης έχει παχύνει! Φταίνε τα τρόφιμα; Oχι βέβαια! Εμείς φταίμε που νομίζουμε πως ό,τι είναι λάιτ δεν παχαίνει. Το πρόβλημα είναι πως, λάιτ ή άπαχο, κάθε τρόφιμο έχει θερμίδες – απλώς είναι λιγότερες απ’ ό,τι σε ένα πλήρες προϊόν. Επιπλέον, πολλά λάιτ προϊόντα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, αλεύρι ή αμυλούχες ουσίες για να έχουν καλή γεύση. Το πόσες θερμίδες παρέχει το καθένα εξαρτάται από την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Oι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες παρέχουν περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ το λίπος 9. Συνεπώς, λάιτ - ξελάιτ, πριν φάτε οποιοδήποτε τρόφιμο, ελέγξτε τις θερμίδες του.
8. Οι δίαιτες«αστραπή» βοηθούν να χάσετε βάρος σε χρόνο ρεκόρ
Ακόμα ένα old time classic της δίαιτας. «Χάστε 10 κιλά σε 2 εβδομάδες», «Απαλλαγείτε από 5 κιλά σε 7 ημέρες». Σας θυμίζουν κάτι όλ’ αυτά; Ε, είναι όλα λάθος.
O κανόνας είναι απλός: όσο πιο γρήγορα μας αδυνατίζει μια δίαιτα τόσο πιθανότερο είναι ότι χάνουμε νερό και μυϊκή μάζα αντί για λίπος. Oμως:
  • Oι καύσεις γίνονται στους μυς, άρα όσο περισσότερους χάνουμε τόσο περισσότερο επιβραδύνουμε τον μεταβολισμό μας.
  • Απώλεια νερού σημαίνει πως, μόλις τελειώσει η δίαιτα, θα ξαναπαχύνουμε σε χρόνο ντε-τε!
  • Χωρίς μυς, το σώμα είναι πλαδαρό και σακουλιασμένο (στ’ αλήθεια, θέλετε να είστε ζαρωμένοι όταν τελειώσετε τη δίαιτά σας;).
Στο διά ταύτα: Αν θέλετε να αδυνατίσετε για πάντα και να διώξετε λίπος, βάλτε στόχο –το πολύ– ένα κιλό την εβδομάδα (αν έχετε να χάσετε λίγα κιλά, μειώστε το στο μισό). Να θυμάστε επίσης πως το γρήγορο αδυνάτισμα είναι «συνταγή» προβλημάτων, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο χολολιθίασης (είναι οι «πέτρες» στη χολή), και ότι τα διαιτολόγια που παρέχουν λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με το Εθνικό Ιδρυμα Διαβήτη & Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDKD) των ΗΠΑ.
Η θαμπή όψη της δίαιτας
Λένε οτι μετά από κάποια ηλικία οι γυναίκες πρέπει να αποφασίσουν: Σώμα ή πρόσωπο. Διότι οι περισσότερες δίαιτες βοηθούν μεν στο να έχουμε λεπτό και νεανικό σώμα, αλλά «καταγράφονται» και στην επιδερμίδα, που χάνει τη δροσιά και τη λάμψη της. Εκτός και αν λάβουμε τα μέτρα μας...
Τι διατροφή διαλέγετε για να χάσετε τα περιττά σας κιλά; Μια που περιέχει πολλά κρέατα και σαλάτες, κάποια δίαιτα με ονοματεπώνυμο ή ένα «πρόγραμμα» γρήγορου αδυνατίσματος;
Oσο πιο αυστηρή και στερητική είναι μια δίαιτα τόσο πιο ανθυγιεινή θεωρείται – όχι μόνο επειδή τα μείον κιλά στη ζυγαριά σημαίνουν απώλεια μυϊκής μάζας και νερού αντί για σωματικό λίπος, οπότε εξ ορισμού έχουν «ημερομηνία λήξεως», αλλά και επειδή μπορεί να διαταράξει πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού.
Oι ειδικοί χρόνια τώρα λένε πως ο μοναδικός τρόπος για να αδυνατίσουμε μια για πάντα είναι «να αλλάξουμε μυαλά» (πρακτικά αυτό σημαίνει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και να μην επιστρέψουμε ποτέ στις παλιές) και να χάνουμε κιλά με όσο το δυνατόν πιο αργό ρυθμό. Ποιος όμως έχει την υπομονή να τους ακούσει;
Απ’ ό,τι φαίνεται, ελάχιστοι – γι’ αυτό και οι περισσότερες γυναίκες αλλά και πολλοί άντρες έχουν κάνει άπειρες «δίαιτες» που συνήθως διαρκούν μερικές εβδομάδες και έπειτα από λίγο καιρό συνοδεύονται από ανάκτηση των χαμένων κιλών, μαζί με κάνα δυο επιπλέον.
Τα «γαϊτανάκια» αυτά, σε συνδυασμό με την έλλειψη θρεπτικών συστατικών που χαρακτηρίζει τις περισσότερες δίαιτες της μόδας και όλες τις δίαιτες-αστραπές, αποτυπώνονται τελικά στο δέρμα του προσώπου, το οποίο μοιάζει θαμπό, γερασμένο και αφυδατωμένο.
Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονική συνεργάτις στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, Αστερία Σταματάκη, και η δερματολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, διευκρινίζουν πώς μπορεί να επηρεάσουν μερικές δημοφιλείς δίαιτες το δέρμα – και εξηγούν τι πρέπει να κάνουμε για να το σώσουμε.
Η Ατκινς
Είναι το πιο γνωστό πρόγραμμα αδυνατίσματος και περιέχει πολλές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρια, κοτόπουλο, όσπρια) και ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες. Απαγορεύει εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ, τα μακαρόνια, το άσπρο αλεύρι, το άσπρο ψωμί και το γάλα. Δεν απαγορεύει αλλά συνιστά να αποφεύγονται τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ από γαλακτοκομικά επιτρέπει μόνο το τυρί, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
Η σύνθεσή της μπορεί να είναι καταστροφική για το δέρμα. Oι υπερβολικά πολλές πρωτεΐνες που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα και η απώλεια οστικής μάζας στο πρόσωπο το κάνει να μοιάζει θαμπό, χαλαρό και γερασμένο.
Επιπλέον, η οξύτητα των διαιτολογίων που βασίζονται στο κρέας μπορεί να διαταράξει το pH του δέρματος και να αυξήσει την ευαισθησία του στις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου.
Τι να κάνετε: Αν θέλετε οπωσδήποτε να ακολουθήσετε ένα τέτοιου είδους διαιτολόγιο, χρειάζεστε συμπλήρωμα ασβεστίου. Απαραίτητο είναι ακόμα να μην το ακολουθείτε κατά γράμμα, αλλά να προσθέσετε μόνοι σας λίγα φρούτα και λαχανικά. Αυτά είναι αλκαλικά και θα εξισορροπήσουν κάπως την οξύτητα του κρέατος, ενώ ταυτοχρόνως θα σας τροφοδοτήσουν με τις απαραίτητες για λαμπερό δέρμα αντιοξειδωτικές ουσίες. Φροντίστε επίσης, αντί για κρέας και μπέικον, να τρώτε πολύ συχνά ψάρια.
Η South Beach
Και αυτή «κόβει» τους υδατάνθρακες, αλλά στα επόμενα στάδια τους επανεντάσσει βαθμιαία στη διατροφή. Θεωρείται παραλλαγή της Ατκινς, γιατί και αυτή περιέχει πολλές πρωτεΐνες, αλλά είναι λίγο καλύτερη διότι, μέχρι να ολοκληρωθεί, το μόνο που δεν έχει φάει κανείς (αν αντέξει) είναι γλυκά και άμυλο.
Από τη στιγμή που επιτρέπουν να αρχίσει κανείς να τρώει υγιεινούς υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι), τα διαιτολόγια όπως αυτό της South Beach είναι κατάλληλα για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακμής, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως τα τρόφιμα που χωνεύονται αργά και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες ελαττώνουν τις εξάρσεις της.
Επιπλέον, η πλήρης απαγόρευση των γλυκών είναι καλή για την επιδερμίδα, διότι η ζάχαρη ευνοεί τη φλεγμονή και αυξάνει τις φθορές στην ελαστίνη και στο κολλαγόνο, θέτοντας έτσι τις βάσεις για πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Τι να κάνετε: Oσο καιρό απαγορεύει το διαιτολόγιό σας σχεδόν όλους τους υδατάνθρακες, πρέπει να το «σπάτε» έστω με λίγα φρούτα, για τους ίδιους λόγους που ισχύουν στη δίαιτα Ατκινς. Να πίνετε επίσης άφθονο νερό και να τρώτε πολλά ψάρια.
Η χορτοφαγική
Oταν τρώει κανείς φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια, ασφαλώς τροφοδοτεί τον οργανισμό του με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν τρώει ζωικές πρωτεΐνες
(η αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα δεν περιέχει καν αβγά ή αγελαδινό γάλα), γεγονός που μπορεί να κάνει την επιδερμίδα να χάσει τον τόνο της. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πρωτεΐνες επιδιορθώνουν και ανανεώνουν το δέρμα και τα μαλλιά και η έλλειψή τους μπορεί να κάνει και το μεν και τα δε να δείχνουν ξηρά, θαμπά και άρρωστα.
Τι να κάνετε: Πρέπει οπωσδήποτε να τρώτε φυτικής προέλευσης τρόφιμα που περιέχουν άφθονες πρωτεΐνες, όπως οι φακές, ο αρακάς, τα αμύγδαλα, το τόφου και το φιστικοβούτυρο. Πρέπει επίσης να τρώτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, και όχι να περιορίζεστε σε όσα σας αρέσουν.
Η μεσογειακή
Είναι η πλέον κατάλληλη για καλή υγεία όλου του σώματος – και το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Περιέχει άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ωφέλιμα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, και λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα, που ωφελούν με πολλούς τρόπους το δέρμα. Το ελαιόλαδο, λ.χ., έχει αποδειχτεί ότι διατηρεί την επιδερμίδα ενυδατωμένη και προστατεύει από τον δερματικό καρκίνο, ενώ τα ψάρια περιέχουν πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή της ακμής και βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.
Τι να κάνετε: Τίποτε απολύτως! Απλώς να πίνετε στην υγειά σας ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα, διότι η ρεσβερατρόλη και το ελλαγικό οξύ που περιέχει βοηθούν το δέρμα να διατηρείται σφριγηλό.
Δίαιτα «αστραπή»
Εάν ακολουθείτε οποιοδήποτε υποθερμιδικό διαιτολόγιο για να αδυνατίσετε γρήγορα, μπορεί να καταλήξετε με ξερό δέρμα, τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια εξαιτίας της έλλειψης αρκετών θερμίδων αλλά και βασικών λιπαρών οξέων, τα οποία αδυνατεί να παραγάγει ο οργανισμός από μόνος του.
Τι να κάνετε: Αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια δίαιτα-αστραπή, φροντίστε να της προσθέσετε λίγα καρύδια και ψάρια, διότι αποτελούν άριστες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Καλό είναι επίσης να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών τροφίμων ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και το πλιγούρι. Να θυμάστε ότι η επιδερμίδα σας είναι σαν ένας τοίχος από τούβλα και τα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφίμων είναι σαν το τσιμέντο που κρατάει τις δομές του ενωμένες και στη θέση τους.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...