Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Να τελειώσει πια η ταλαιπωρία με τα σκουπίδια


Να τελειώσει πια η ταλαιπωρία με τα σκουπίδια
Το ζήτημα των σκουπιδιών και της διαχείρισής τους είναι ένα από τα σοβαρότερα στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα. Είναι ζήτημα κομβικό για το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής.
(Δελτίο Τύπου)...
Όσο αυξάνονται τα παραγόμενα απορρίμματα, τόσο το πρόβλημα μεγαλώνει. Όλοι συμφωνούν πάντως ότι δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι για την εξαφάνιση των σκουπιδιών μας.

Η συνηθισμένη τακτική στο Ν. Ηλείας (κι αλλού) είναι η συγκέντρωση των απορριμμάτων σε ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων). Σχεδόν κάθε βράδυ λοιπόν οι πόλεις και τα χωριά μας πνίγονται στο νέφος των σκουπιδότοπων.

Οι φλεγόμενοι σκουπιδότοποι (ιδίως τους θερινούς μήνες) βρωμίζουν, αλλά κυρίως απειλούν την υγεία όλων μας. Τα αιωρούμενα καρκινογόνα σωματίδια κάνουν τις νύχτες των κατοίκων αφόρητες. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει τώρα.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την λειτουργία των ΧΑΔΑ. Πρέπει να κλείσουν. Ακόμα είναι αναγκαίο να περιοριστεί ο όγκος των σκουπιδιών.

Ο σύγχρονος άνθρωπος, έρμαιο της καπιταλιστικής λογικής και της καταναλωτικής ευμάρειας που προωθεί, χρειάζεται να ενδιαφερθεί για άλλα πράγματα (δημιουργικότητα, αλληλεγγύη, παιδεία, πολιτισμός κλπ) και να περιορίσει τις καταναλωτικές του συνήθειες συνειδητά (και όχι μόνο λόγω τρόικας),αν θέλει να επιβιώσει.

Τα σκουπίδια που παράγονται, χρειάζεται να ελαχιστοποιούνται ως όγκος. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων η ανακύκλωση. Είναι ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα σε όλους τους δήμους της Ηλείας (με την ευθύνη δημόσιου φορέα). Κάθε επιπλέον καθυστέρηση μας είναι ακατανόητη. Ακόμη χρειάζεται να προωθηθεί η κομποστοποίηση. Μπορούν να γίνουν μονάδες κομποστοποίησης ανά δήμο ή και κάποιες μεγαλύτερες.

Η ‘’αερόβια κομποστοποίηση’’ είναι κατά τους ειδικούς με περιβαλλοντικές ανησυχίες (π.χ. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης) η προσφορότερη οικονομικά και περιβαλλοντικά λύση. Και μεγάλο κόστος δεν έχει και τη φύση δεν μολύνει, ιδίως αν ενεργοποιηθούν και συμμετέχουν  οι πολίτες. Η μέθοδος αυτή ξεκινάει  από το σπίτι του καθενός…

Αντί γι’αυτά, η κεντρική εξουσία -και όχι μόνο- πειραματίζεται με άλλες λύσεις. Κυρίως μ’αυτές που μιλούν για θερμική επεξεργασία των σκουπιδιών και παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται για μεθόδους δαπανηρές  και αμφίβολες επιστημονικά και περιβαλλοντικά.

Η «λύση» της βιοξήρανσης, που προσπαθούν κάποιες μεγάλες εταιρείες να προχωρήσει (σκεπτόμενες το ίδιον όφελος), θα χρεώσει τους πολίτες (προβλέπεται ότι το κόστος από 25-30 ευρώ ο τόνος, θα φτάσει στα 250-270 ευρώ) και δεν εγγυάται τι θα γίνουν οι τοξικές ουσίες, που θα παραχθούν. Πρόκειται για μια μορφή νέου τύπου καύσης, που πρέπει να απορριφθεί.

Εκτιμάμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα. Χρειάζεται να παρθούν αποφάσεις με γνώμονα την διασφάλιση της υγείας των πολιτών και την οικονομική βιωσιμότητά τους. Οι Δήμοι, ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων και η Περιφέρεια (από εδώ και πέρα) έχουν μεγάλες ευθύνες, αλλά και σημαντικό ρόλο να παίξουν. Αλλά για να προχωρήσουν τα πράγματα απαιτείται ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ηλείας αλλά και όλης της χώρας.

Αν θέλουμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής, πράγμα εξαιρετικά επισφαλές σε συνθήκες Μνημονίου και Παγκοσμιοποίησης, πρέπει και να μπορούμε να την διασφαλίσουμε. Χρειάζεται αγώνας λοιπόν…

Η ‘’ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ’’, μία αντικαπιταλιστική κίνηση στη Δυτική Ελλάδα, που θα πάρει μέρος στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, απευθύνει αυτή την πρόταση σε όλους τους πολίτες. Καλούμε ακόμη τα εργατικά σωματεία, τους κοινωνικούς φορείς, τις κινήσεις πολιτών και τα πολιτικά μορφώματα με παρόμοιες ευαισθησίες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτ. Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...