Νέα εμπλοκή στο θέμα των γερμανικών υποβρυχίων

Χοντρό παρασκήνιο

Νέα εμπλοκή στο θέμα των γερμανικών υποβρυχίων


 
Νέο επεισόδιο στο σήριαλ για την μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την παραλαβή των υποβρυχίων τύπου 214 έστησαν οι Γερμανοί με τις παλινωδίες και τις νέες αξιώσεις που προέβαλλαν, εκτός του πλαισίου της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση. 

Από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ThyssenKrupp, απερχόμενη ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προσπαθεί να εκβιάσει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλλει de facto ακόμη ευνοϊκότερους όρους για την γερμανική πλευρά.

Ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στους Άραβες της Abu Dhabi Mar, την παραλαβή των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής» και την παραγγελία ακόμη δύο ομοίων υποβρυχίων, οι Γερμανοί συνεχίζουν τους ελιγμούς που περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο θυμίζουν αθέμιτες πρακτικές.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι βασικός στόχος της γερμανικής πλευράς είναι να εκβιάσει την ελληνική κυβέρνηση και να αποφύγει να υλοποιήσει υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που υπογράφηκε επικυρώθηκε και από την Βουλή διά νόμου, τώρα οι Γερμανοί της ThyssenKrupp καταβάλλουν προσπάθειες να αλλάξουν βασικές προβλέψεις της συμφωνίας που και οι ίδιοι υπέγραψαν, αποδέχθηκαν και οφείλουν να εφαρμόσουν.

Αναβλήθηκε η παραλαβή

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί να γίνει η επίσημη παραλαβή του πρωτότυπου υποβρυχίου τύπου 214
. Ο «Παπανικολής» ελλιμενίζεται στο Κίελο και για την τελετή παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό είχε προγραμματιστεί να μεταβούν στην Γερμανία τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης.

Η παραλαβή όμως του υποβρυχίου αναβάλλεται και θα προσδιοριστεί σε νεότερη ημερομηνία.
Ποιος είναι ο λόγος που η ελληνική σημαία δεν θα υψωθεί στο «Παπανικολής» την Παρασκευή;

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «οι ενέργειες που προηγούνται της έναρξης εφαρμογής της πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 22 Οκτωβρίου 2010. Αρχική επιθυμία των συμβαλλομένων πλευρών ήταν η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως τις 14 Οκτωβρίου 2010 και η παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής» να πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2010 στο Κίελο».
protothema

Όπως επισημαίνεται με απόλυτη σαφήνεια από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο : «Αυτό που αναμένεται από την άλλη πλευρά είναι η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του 75,1% των μετοχών της ΕΝΑΕ από την ThyssenKrupp Marine Systems/HDW στην Abu Dhabi Mar ή σε συνδεδεμένη με αυτή εταιρεία (affiliated company) που θα υποδειχθεί από την ADM, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και του ν.3885/2010».

Άρα οι Γερμανοί ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar. Πότε θα συμβεί αυτό; Πότε δηλαδή οι Γερμανοί θα δείξουν συνέπεια προς τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει;

Πρόσχημα το πρόστιμο;

Ουδείς γνωρίζει. Η γερμανική πλευρά, που για άγνωστο λόγο δεν έχει μεταβιβάσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar, επιχείρησε να παίξει κατενάτσιο.
Οι άνθρωποι της Thyssen Krupp κατηγόρησαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επειδή μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν η διαγραφή του προστίμου των περίπου 230 εκατ.ευρώ που είχε επιβληθεί παλαιότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή ο Σκαραμαγκάς είχε λάβει παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Η διαγραφή του προστίμου που είχε καταλογίσει η Κομισιόν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήταν μία από τις βασικές αξιώσεις των Γερμανών της Thyssen.
Είναι προφανές ότι οι απερχόμενοι ιδιοκτήτες του Σκαραμαγκά πριν υπογράψουν την οριστική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ήξεραν ότι το θέμα αυτό είχε ρυθμιστεί με ευνοϊκό γι’ αυτούς τρόπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τώρα πιέζουν, απειλούν και εκβιάζουν ζητώντας να ανακοινωθεί επισήμως εδώ και τώρα η διαγραφή του προστίμου.

Το υπουργείο Αμυνας απαντά ότι πρόκειται για θέμα διαδικαστικό και ότι η επίσημη ανακοίνωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν αναμένεται πολύ σύντομα.

 Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι «το ελληνικό δημόσιο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που το αφορούν και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να παραλάβει το υποβρύχιο «Παπανικολής» που έχει ελεγχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και να αρχίσει να καταβάλει τις δόσεις του εναπομένοντος τιμήματος των υποβρυχίων, στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος πληρωμών. Τα σχετικά ποσά έχουν ήδη μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΕΘΑ».

Θα πάρουν 300 εκατ. έως τις 22/10

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει τους επίμονους Γερμανούς της Thyssen ότι μέχρι τις 22 Οκτωβρίου θα λάβουν την πρώτη δόση των 300 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συμφωνηθεί. Η εκταμίευση του μεγάλου ποσού θα σηματοδοτήσει την επίσημη ενεργοποίηση της σύμβασης.

Πότε θα γίνει η παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής», δηλαδή του πρώτου από τα τέσσερα σκάφη τύπου 214 που έχουν ήδη κατασκευαστεί; 
«Η τελετή παραλαβής θα προσδιοριστεί για χρόνο μεταγενέστερο της ενεργοποίησης της σύμβασης για την οποία υπάρχει συμβατικό περιθώριο μέχρι τις 22 Οκτωβρίου», αναφέρεται από το υπουργείο Αμυνας.

Άρα λοιπόν το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει την πρώτη δόση των 300 εκατομμυρίων που θα σημάνει την ενεργοποίηση της σύμβασης και οι Γερμανοί θα πρέπει να παραδώσουν το πρωτότυπο υποβρύχιο τις επόμενες εβδομάδες.

Κρίσιμα ερωτήματα δημιουργούνται από την παράγραφο της επίσημης ανακοίνωσης του Πενταγώνου όπου αναφέρεται ότι οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems/HDW δεν έχουν ακόμη μεταβιβάσει το 75,1% των μετοχών του Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar ή σε συνδεδεμένη με αυτή εταιρεία (affiliated company) που θα υποδειχθεί από την ADM, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και του ν.3885/2010.

Επιδιώκουν άραγε οι Γερμανοί να πουλήσουν τον Σκαραμαγκά σε άλλη εταιρεία και όχι στους Άραβες της Abu Dhabi Mar; 
protothema

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ