Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οι δράσεις του παραρτήματος Ηλείας της Ε.Ο.Δ.


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι ΜΚΟ που δραστηριοποιείται εθελοντικά σε επιχειρήσεις διάσωσης από το 1978 και διαθέτει 34 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, προσφάτως ένα και στο νομό Ηλείας.

Είναι πιστοποιημένη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και η ένταξή της στο INSARAG των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί την υψηλότερη πιστοποίηση οργάνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών.

Το νεοσυσταθέν παράρτημα της Ηλείας αποτελείται από 30 άτομα και ξεκίνησε ως Ομάδα Ετοιμότητας

Όλα τα μέλη είναι εκπαιδευμένοι εθελοντές, έτοιμοι να συνδράμουν σε τοπικό, πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο, σε περίπτωση ανάγκης διάσωσης ή μαζικής καταστροφής, όπως και έχει ήδη συμβεί στις περιπτώσεις των πυρκαγιών του 2007, της ανάσυρσης αγνοουμένου από το φράγμα Πηνειού και πιο πρόσφατα 2 σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (Καλαμάτα, Σαβάλια).

Η εκπαίδευση στο κομμάτι της διάσωσης αποτελείται αρχικά από το Βασικό Σχολείο, το οποίο διαρκεί περίπου 3 μήνες και αποτελεί απαραίτητο σκαλοπάτι για τη λήψη βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων στον τομέα της διάσωσης και της παροχής βοήθειας. 

Το επόμενο βήμα είναι οι Ειδικότητες, που διοργανώνονται από την κεντρική διοίκηση της Ε.Ο.Δ. και αποτελούνται από 7 τμήματα:
•    Ορεινής διάσωσης

•    Υγρού στοιχείου

•    Αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών

•    Α’ βοηθειών

•    Έρευνας & τεχνολογίας

•    Σκυλιά έρευνας

•    Ανθρωπιστικών αποστολών

Μέλη του παραρτήματος Ε.Ο.Δ. Ηλείας συμμετείχαν στην 6η πανελλαδική άσκηση επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης «ΕΡΜΗΣ 2010» στις 25 & 26 Σεπτεμβρίου, όπου συμμετείχε η Πολεμική Αεροπορία, η υπηρεσία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη θάλασσα OLYMPIA RADIO του ΟΤΕ, το Πολεμικό Ναυτικό, το ΓΕΣ κ.α. 

Ο διαγωνισμός περιελάμβανε ασύρματες επικοινωνίες μεταξύ των συνεργείων διάσωσης και των εμπλεκομένων υπηρεσιών σε διάφορες διαμορφώσεις και σενάρια εξομοίωσης πραγματικών συνθηκών.

Πέρα από το διασωστικό κομμάτι της Ε.Ο.Δ., υπάρχει και το ανθρωπιστικό, σκοπός του οποίου είναι η παροχή βοήθειας οποιασδήποτε μορφής, σε άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και σε ιδρύματα που δραστηριοποιούνται ανθρωπιστικά.

Η θέληση για ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τα μέλη που απαρτίζουν το παράρτημα της Ηλείας, ενώ η εθελοντική συμμετοχή στην Ε.Ο.Δ. δεν προϋποθέτει την ανελλιπή παρουσία στις δράσεις της, αλλά παρέχει εφόδια για την αντιμετώπιση κρίσεων στην καθημερινή ζωή και εφόσον χρειαστεί η συνδρομή των εθελοντών κι εκείνοι το επιθυμούν, είναι καλοδεχούμενη και σημαντική η συνδρομή τους σε κάποια επιχείρηση διάσωσης.
ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...